Fälttävlan
Publicerad: 2008-02-22
Tobias Grönberg satsar mot OS i fälttävlan
Nästa tränare i Hippsons serie Tränarporträtt är fälttävlansryttaren Tobias Grönberg. Tobias har ridit flera stora mästerskap och siktar på att komma till OS i Hongkong i augusti. Vid sidan om sin egen tävlingskarriär har han drygt femtio elever i veckan och när den egna karriären är över räknar han med att få tävlingskicken tillgodosedd av elevernas framgångar på banorna.
Text: Cecilia Konvalina
Foto: Anki Yngve och Emma Rost
Hur kom det sig att du blev tränare?
- Min pappa var tränare och när jag var i 15- till 16-årsåldern var han sjuk en dag och sa till mig att åka ner och ta hans träningar. På den vägen är det. Jag är intresserad av att lära ut, det spelar ingen roll om det är en elev som rider Lätt C eller på VM-nivå. Det är själva lärandet som är den brinnande kärnan.
Vad har du för bakgrund?
- Jag har ridit hela mitt liv, började tävla som åttaåring och red mitt första NM i fälttävlan när jag var tretton år. Jag har ridit både banhoppning och fälttävlan, varit med i junior-, youngrider- och seniorlandslaget i fälttävlan, och ridit både EM, VM och Badminton. Nu blir det förhoppningsvis OS i Hongkong i augusti.
Vad driver dig?
- Som tränare tycker jag att det är förbättringen man ser, när det går framåt för eleverna. Jag har kommit så långt i min egen tränings- och tävlingskarriär att jag nästan gläds ännu mer när det går bra för mina elever. Att kunna driva eleverna framåt så att man ser att de mår bra. Jag jobbar mycket med den mentala biten, lyfter fram det positiva, men ger också kritik, så att eleverna känner sig trygga och starka. - Som ryttare är det tävlingsbiten som driver mig, att prestera bra. Det är såklart också hästarna. När min tävlingskarriär tar slut så kommer jag nog gå in i tränarrollen helt, jag får tävlingskicken när mina elever tävlar. Jag tycker till exempel att det är fruktansvärt spännande att se när min dotter tävlar.
Har du någon speciell inriktning?
- Grenspecifikt så sysslar jag med banhoppning och terräng. Mina grundpelare i träningen är gas och broms, som alltid måste fungera tillsammans med lydnad och spänst. Det ska vara lätt att svänga. Att mata in detaljerna i träningen och komma väl förberedd till tävling. Att ha en plan, så att varje övning leder till ett mål. Även om man rider i grupp så kan man träna individuellt. Det är inte höjden som är viktig, utan att eleverna förstår vad de ska göra med övningen och vad den ska leda till.
Vilka är dina käpphästar?
- Rytm, balans, vägar och position.
Har du någon favoritövning?
- Om jag ska lösa problem med en häst så tar jag gärna till en s-båge, alltså hinder som hoppas genom en s-båge. Då får du en båge till höger och en till vänster, du kan lägga volter emellan om det behövs. Övningen är jättebra för att öva anridning, landning och övergångar.
Hur lägger du upp arbetet med en ny elev?
- Jag börjar med att fråga hur hästen är, vad den har för fördelar och nackdelar. Sedan pratar jag med ryttaren, vad han eller hon har ridit för klasser och vad för höjder han eller hon hoppat på träning (även om det egentligen inte spelar någon roll hur högt eller lågt de hoppat). Oavsett hur skicklig ryttaren är lägger jag alltid upp första träningen med mycket markarbete och låga hinder. Jag vill se hur det fungerar för ekipaget och ge häst och ryttare förtroende för mig.
Har du några "hemliga mål" för dina elever?
- Nej egentligen inte, vi har alltid delmål tillsammans. Sedan är det klart att om man har en väldigt talangfull ryttare tänker man kanske att han eller hon ska rida SM till hösten, men man säger det inte alltid för att inte förstöra självförtroende och så vidare. Men å andra sidan, lägger man upp delmål så tar det ekipaget framåt ändå. Det viktigaste är att man har roligt, oavsett vilken nivå man rider på.
Brukar du ha utvärderingar med dina elever?
- Efter varje lektion så tar vi minst fem till tio minuter och pratar igenom vad vi gjort och vad de ska träna på till nästa gång. Innan lektionen pratar vi också om vad som hänt sedan sist och vad vi kommer att göra. Jag ställer mycket frågor till mina elever, så att de vet varför och hur. Det gör att de lär sig och kan rida bra även hemma. Då får man dessutom en aktiv elev på lektionerna.
Vad skulle du säga är grunderna till bra ridning?
- Vad gäller ryttaren så är det position och hur följsam du är på hästen, att kunna följa rytm och balans. Träningsmässigt handlar det om hur mycket eleverna är villiga att jobba hemma. Det är omöjligt som tränare att föra elever framåt om de inte tränat hemma utan kommer oförberedda till träningen.
Är du tränare på heltid eller bedriver du även annan verksamhet?
- Jag arbetar som elevassisten 75 procent, utöver det rider jag och tävlar, samt håller mycket träningar. Jag har 12 timmar fast i veckan, plus helgkurser. Jag jobbar till klockan ett på skolan, sedan rider jag på eftermiddagarna och har träningar på kvällarna. Det är full fart, men jättekul.
Tobias Grönberg har ridit EM och VM i fälttävlan och siktar nu mot OS i Hongkong.
Kort om Tobias Grönberg |

Tobias Grönberg och Amaretto genomförde VM i Aachen 2006.
relaterade artiklar

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Guide: Välj rätt vindskydd för din hage
Ett väderskydd i hagen gör att hästarna kan söka skydd när vädret inte är idealiskt. Det finns en del att tänka på vid val av skydd – ta del av tipsen här.

Våga ifrågasätta systemet och reglerna
Tänk själv, gör träningen enkel för hästen och rid med små hjälper. Ungefär så kan man sammanfatta Rodrigo Torres träningsfilosofi.

Hur påverkas hästens andning av rörelse?
Visste ni att hästen tar ett andetag per galoppsprång? Medan att den i trav och skritt anpassar andningen till graden av ansträngning.

Hållbara hästar i Brösarpsprojektet
Unghästar som får röra sig i flock på stora kuperade marker, har större chans att bli starka och hållbara sporthästar i framtiden.
Se filmen där Peder, Jens och Ingvar Fredricson sammanfattar

Ryttarna redo för SM i Working Equitation
Till helgen är det dags för SM i Working Equitation. Det avgörs i Linköping under SM-veckan samtidigt som 31 andra sporter.

Hästar ska förbättra ungdomars hälsa
I hästens närvaro känner vi ofta ett lugn. Region Värmland ska starta ett förebyggande projekt för ungdomar som har visat tecken på psykisk ohälsa.

Skilda vägar – ny ryttare till Triton Hästak
Alexander Zetterman och Triton Hästak har skördat framgångar ihop de senaste åren, bland annat i Falsterbo Grand Prix.

Arthur bytte Frankrike mot Sverige
Hästskötaren Arthur Leportier är en 27-årig fransman som varje morgon går upp klockan halv sex för att ta hand om en av Sveriges bästa travhästar.

Individuellt NM-guld till Johanna Due Boje
Johanna Due Boje åkte till Flyinge med vetskapen om att hon hade chans att ta medalj – och det höll ihop hela vägen. Även silvret gick till Sverige.

Lagguld: "Gemenskap och sammanhållning"
Det blev ett guld till seniorlaget på NM i Flyinge, dessutom ett silver till de unga ryttarna. För ponnyryttarna blev det ytterligare en guldmedalj.

Lägerdeltagare tog ride-in för hamburgare
Årets ridläger hos Slätterne gård fick en lite speciell tvist. Vid lägrets långtur red deltagarna nämligen till McDonalds i Sandviken för att köpa mat.

Kunskap är guldet i vågskålen
Att ha förståelse för hur hästens rörelseapparat fungerar är A och O för att kunna träna hästen hållbart. B-tränare Kajsa Boström ger sitt perspektiv.
"Träning ska vara roligt och meningsfullt för alla inblandade"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!