Fotnot. Den här artikeln publicerades ursprungligen i augusti 2018.
Varje år brinner det på ett antal hästgårdar runt om i landet. Dessa tragedier kan ha olika orsaker, elfel och självantändning av foder är några av dem. Här berättar Björn Björkman på Brandskyddsföreningen mer.
Text: Annelie Eriksson
Foto: Privat och Adobe Stock
För bara någon vecka sedan inträffade en brand på en hästanläggning, som Hippson fick kännedom om, på grund av att en hösilagebal självantände. Stallägaren önskar vara anonym, men kunde lättat berätta att varken hästar eller byggnader skadades i branden som släcktes av brandkåren.
Hästgårdar är tyvärr ganska välrepresenterade i statistiken över bränder. Stallbyggnader är ofta äldre och det slarvas inte så sällan med underhåll av till exempel el-ledningar.
– Generellt handlar dessa bränder om självantändning. Men det finns även exempel på att bränder har varit anlagda, säger Björn Björkman på Brandskyddsföreningen.
Hösilage- och halmbalar på lager
Hästen behöver som bekant grovfoder flera gånger om dagen, vilket betyder att stora mängder köps in och förvaras i anslutning till stallet. Ofta sker det på höloftet eller med inplastade balar utanför stalldörren.
– För tio år sedan reagerade vi på att det uppstod flera självantända bränder med foder inblandat. Då handlade det framför allt om halmbalar som förvarades uppe på höloften. Precis som 2017 regnade det mycket och det togs in fuktiga balar. När de torkade startade en process i fodret, berättar Björn.
På Branskyddsföreningens hemsida skriver man:
"Under normala förhållanden, då fodret eller spånet torkats väl före inlagringen och lagras så att det inte återfuktas, är risken för självantändning mycket liten. Om man däremot lagrar in material som är dåligt eller ojämnt torkat ökar riskerna."
Syre – en bidragande faktor
Det är just vätan som kan göra att en upphettningsprocess påbörjas. Under vissa förutsättningar kan organiska material nämligen generera värme som, om processen får fortgå, kan leda till självantändning. Processen kräver förutom det organiska materialet även tillgång till vatten och syre.
Med stigande temperatur i en bal ökar aktiviteten och om värmen inte ventileras bort kan aktiviteten accelerera. I de stallar där högaffel används för att ta foder finns en risk att man ökar hastigheten på processen. Högaffeln skapar nämligen gångar ner i balen vid varje tag och ger syret hjälp att komma in djupare.
– Vi har fått rapporter om att halmbalar har blivit så varma att när de ska lyftas ut med traktor, då har de gått mitt itu när gafflarna kommer, säger Björn.
Lång startsträcka för brand
Att en bal skulle bli såpass varm att den antänder på mindre än ett dygn är högst osannolikt. Det handlar om en biologisk process som så småningom övergår till en kemisk sådan – vilket tar tid.
– När det sker vet man inte, inte heller hur det sker. Man bör därför ha koll på fodret och vara uppmärksam på temperaturskillnader och lukt, säger Björn.
Vid utfodring i lösdrifter för kor har han märkt att det kan startas en process om det blandas hösilagebalar.
– Har man lite kvar av en öppnad bal kan processen ha kommit ganska långt. Lägger man då dit färskt hösilage kan det bli en blandning av torrt och fuktigt foder.
Från att en hösilagebal har öppnats, och syret får fritt fram att möta fodret, är hållbarheten begränsad eftersom mikroorganismer börjar växa till.
– Balarna måste användas inom rimlig tid, mindre stall kan därför ibland ha svårt att fodra med stora hösilagebalar.
Blir balarna dåliga kan man inte bara lämna dem eftersom det finns risk för överhettning. Man måste se till att processen avslutas, det vill säga att balen kasseras.
Information om självantändning i hö och halm – samt lagringsråd
Tränaren och svårklassryttaren Katarina Torstensson vill ge sina elever ett helhetstänk. Läs hennes viktiga text om utvärdering och planering i slutet av året.
Gästblogg: "Lägg hellre pengar på hovslagaren än på ett nytt schabrak"
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 11 ger rabatt på rid- och hästutrustning
"Årets uppfödare" har länge använt EquVicis Essential som komplement till en grovfoderbaserad foderstat för unghästar, hingstar och stuteriets dressyrhästar.
Tobias Hansson på Västra Hoby Stuteri: "Är otroligt nöjd med resultatet"
Utanför Finspång finns en mindre, men charmig, hästgård till salu. Stallet har sex boxar och två sadelkammare. Ridbanans underlag är av gummiflis.
Emmie Eriksson jobbar som hästskötare hos Stina Lillje. I stallet har de just nu en riktig buse, Li Special har kommit på ett alldeles eget partytrick.
Junioren Beata Hermelin har tagit över SM-vinnaren Crimson. Valacken har varit borta från tävling efter en operation men är nu i gång igen.
Har även ridits framgångsrikt av Stella Röhlcke: ”Känns så kul”
Tisdag startar SWB:s onlineauktion. Fram till den 12/12 klockan 20 pågår budgivningen. På Hippson Market hittar du samtliga hästar till salu.
2017 överraskades Linnea Elmér när hennes sto oväntat födde tvillingar. Nu har de två fyrbeningarna hunnit bli två år, Linnea berättar mer.
Aisling Equestrian är det svenska varumärket, med "schysst" tillverkning, som amerikanerna skriker efter. Nu utökar de båda grundarna kollektionen ytterligare.
Charlotte Treschow, vd: ”Vi skapar ridplagg vi själva har saknat”
Tre nya projekt om hästforskning har beviljats medel. I det ena projektet ska man titta närmare på hästens så kallade förväntansbeteende.
Elke Hartmann vill öka förståelsen: ”Kan motverka att hästar far illa”
Måndag berättade Hippson om Erik Grönberg, som utsattes för sexuella övergrepp som barn och nu har skrivit en bok. Hästarna hjälpte honom läka.
Tre exemplar lottas ut: ”I hästarnas värld är ingenting komplicerat”
Varje dag fram till jul öppnas en ny lucka i Hippsons julkalender. Bakom luckan döljer sig ett riktigt bra erbjudande från oss eller våra partners.
Hippsons julkalender: Lucka 10 ger rabatt på bett – bara i dag
Det här är en rolig övning som går att kombinera på flera sätt. Hindren behöver inte vara höga, utan det handlar om att få en lydig och reglerbar häst.
Den här hästen är inte sen med att "fiska in" godisbiten matte lägger en bit bort. Gör ett kast med grimskaftet, sedan är det bara att dra in fångsten.
En läsares häst har behandlats för en mild gaffelbandsskada i båda bakbenen – och funderar därför om avställning kan ge skadan bättre chans att läka.
Många tänker bra shopping när de hör EuroHorse, men mässan innehåller så mycket mer. Visste du till exempel att Distriktsveterinärerna ordnar föreläsningar?
Sveriges Radios dokumentärserie Hästgården, om sexuella övergrepp på en ridanläggning, strider mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.
När det gäller smittsamma sjukdomar är det viktigt att ”tänka efter före”. Gittan Gröndahl berättar om faktorer som ökar risken för smitta.
Favorit i repris: "Ställ inte in en ny häst med alla de andra"
P.S.I-auktionen i Tyskland firade 40-årsjubileum i helgen med försäljningsrekord. Dyraste dressyrhästen blev fyraårige hingsten V-Plus Gold.
Den italienska hoppryttaren och natural horsemanship-instruktören Giorgio Pagliaro visar i det här klippet upp hur han ibland löshoppar sina hästar.
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet