Under Svenska Ridsportförbundets roadshow för tävlingsryttare pratade Eva Johansson, från foderföretaget Krafft, om tävlingshästens foderstat. Här kommer ett kort referat från hennes föreläsning i Stockholm.
Text: Anna Nordin
Eva poängterade hur viktigt det är med en skräddarsydd foderstat för varje häst, och att man bör undvika foderbyten. Foderstaten ska gärna innehålla en hög halt av fett och fibrer, vilket är uthålliga energikällor som ger långsam energi. Växtfibrerna är också bra för tarmarnas funktion och för att tillfredsställa hästens tuggbehov. Fibrer är en skonsam energiform för hästen och är det den är specialiserad på att bryta ned.
Ett balanserat intag av socker och stärkelse minskar risken för hälsostörningar. Heta hästar och hästar som löper större risk att få fång ska inte ha så mycket stärkelse. För dem är det extra viktigt att hålla en jämn blodsockernivå.
Mera muskler - tänk protein
För att bygga mer muskler behöver hästen protein.
- Det är inte bara mängden som är viktig, förklarar Eva, utan även kvaliteten. Lysin är en av de viktigaste aminosyrorna i protein, särskilt för växande hästar. I färdigfoder använder man ofta potatisprotein som lysinrik proteinkälla. Även soja, lucern och havre innehåller stor andel lysin och är utmärkta hästfoder.
- En del hästar är lite "bukiga" men är ändå tunna över revbenen, berättar Eva. Då behövs mer energiinnehåll i foderstaten, och även lite mer protein.
Kom ihåg saltet
- De flesta hästar har ett underhållsbehov av salt på ungefär 25-30 gram per dag, då räcker inte en saltsten, säger Eva.
Utför den dessutom ett arbete så förlorar den ännu mer salt. Ge därför hästen extra salt i fodret.
- Saltet ska vara av livsmedelskvalitet och vara utan jod, poängterar hon. Det är också viktigt att hästen har fri tillgång till vatten.
Distansryttarna vänjer ofta sina hästar vid att dricka vatten med salt i, nio gram salt per liter vatten, så kallad fysiologisk koksaltlösning. Fördelen med det är att hästarna återhämtar sig snabbare, då återställs både salt- och vattenbalansen. Självklart måste hästen också ha tillgång till vanligt vatten.
Vatten - ett viktigt fodermedel
Vatten är hästens enda vätskekälla och det är av yttersta vikt att vattnet håller en hög hygienisk kvalitet.
- Ta gärna analys på vattenkvaliteten, tipsar Eva.
Det har visat sig att hästar helst dricker ur hink, även om det är bra flöde i vattenkoppen. Därför kan det vara bra att ha en vattenhink i boxen, som komplement.
- Kom ihåg att se till att hästarna har tillgång till friskt vatten i hagen, poängterar Eva, särskilt om de utfodras där. Då minskar man bland annat risken för kolik.
Hästar förlorar mycket vätska under transport och många dricker dåligt när de är ute och reser.
- Det kan vara en anledning om hästen känns lite "tom" sista dagen på ett meeting, berättar Eva, den har helt enkelt druckit för lite.
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!
Fodra före eller efter ridning?
Eva Dahlström svarar