Många har hört talas om forskningen som visat att en högpresterande häst kan klara sig på enbart grovfoder – om det har rätt näringsinnehåll och kvalitet. Men vad innebär det? Och hur gör man i praktiken? Det svarade Sara Ringmark på under en föreläsning vid SLU.
Text: Cecilia Lönnell
Foto: Adobe Stock
Optimerar du verkligen din tävlingshästs prestation för att du ger den kraftfoder? Eller överskattar du vilken ansträngning den utför? Vad är egentligen viktigt att tänka på med det vallfoder du ger tävlingshästen? De frågorna kom upp under den stora tvådagarskonferensen om grovfoder som hölls hos Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) på Ultuna i Uppsala i förra veckan.– Problemet på ridhäst- och tävlingshästsidan är att många ger en viss giva vallfoder och sedan toppar med kraftfoder, vare sig hästen behöver det eller inte.
Det sade husdjursagronom Sara Ringmark, som föreläste på temat ”Vallfoder till högpresterande hästar – vilka krav måste vi ställa på fodret?”.
I dag kan hösilage skräddarsys
Analysera mera, var en indirekt uppmaning. Dessutom finns det i dag grovfoderproducenter som är specialiserade på hästar och som kan leverera den energi- och proteinprofil du beställer. Förr i världen skördade bonden höet och gjorde sedan en analys av vad det innehöll. I dag kan man gå ut på fältet, ta prover på det växande gräset (alltså vallen) och utifrån det bestämma när man vill skörda för att få ett visst näringsinnehåll.
Skörd tidigt på säsongen ger högre näringsvärden, som passar högpresterande hästar. Fälttävlans- och distanshästar på toppnivå är dock de enda tävlingshästarna inom ridsporten som kommer upp i en så tuff ansträngning att de kan klassas som hårt arbetande/fysiologiskt högpresterande. Dressyr- och hopphästar gör det, enligt Sara, som regel inte.
Att då rutinmässigt ge två kilo havre om dagen kan i stället resultera i överutfodring och i onödig övervikt, konstaterade hon och andra foderspecialister på mötet.
Oftare brist på protein än på energi
Grovfodrets proteinhalt är enligt Sara ett återkommande problem på ridhästsidan, som lätt ger en ond cirkel.
– Man överutfodrar med energi, men proteinhalten i grovfodret är inte tillräcklig. Hästen ser lite tunn och muskelfattig ut och då ger man mer havre, och så har energiöverskottet ökat ännu mer, säger hon.
Ringmark gjorde sin doktorsavhandling inom den mycket uppmärksammade forskningsstudien om att träna unga travhästar på enbart men högvärdigt hösilage. Både i den, och i den studie om russ på naturbete som också togs upp under konferensen, höll forskarna ett noga öga på de deltagande hästarnas hull.
Vilket hull hästen har är mycket viktigt för att bedöma om foderstaten är rätt för just denna individ, påpekade de. För högt hull, det vill säga att hästen bär på onödiga kilon, hjälper inte prestationsförmågan. Det kan i stället öka risken för mjölksyrabildning vid arbete, vilket forskning har visat.
Kan det bli för mycket?
Med högpresterande kan man också mena en häst som gör mycket fina resultat, till exempel inom dressyr. Men i fodersammanhang är betydelsen alltså hård fysisk ansträngning. För hästar som är fysiskt högpresterande krävs ett vallfoder innehållande minst 10,5 (gärna 11) MJ OE (omsättningsbar energi) och 60 till 70 gram smältbart råprotein per kilo torrsubstans, påpekade Sara.
Spannet för vad som är för lite, lagom och för mycket är samtidigt ganska smalt. Så kan man överutfodra med protein från grovfoder?
En extra hög råproteinhalt, motsvarande 160 procent av rekommenderat intag, misstänks kunna ha negativ effekt på vätskebalansen i samband med prestationer där hästen gör stora vätskeförluster. Till exempel vid hård ansträngning i varmt väder. Mycket hög proteinhalt verkar samtidigt kunna hjälpa återhämtningen efter ansträngning, säger Sara.
Inga problem att få i sig mängden
Men orkar en högpresterande häst verkligen få i sig så stora givor grovfoder att den får all näring den behöver? Inga försök är gjorda på ridhästsidan, men travhästarna i träning behövde energimässigt runt 110 till 130 MJ per dygn. Med det näringsinnehåll de fick i vallfodret motsvarade det 9 till 12 kilo torrsubstans om dagen, eller cirka 2 procent av deras kroppsvikt. Det hade de inga problem att sätta i sig.
I studien med de unga travhästarna som enbart fick grovfoder förekom inga fall av kolik, korsförlamning eller beteendestörningar. Risken för det anses däremot öka vid utfodring med stärkelserika kraftfoder.
Sist men inte minst poängterar Sara Ringmark en annan viktig faktor. Glöm inte att analysera och hålla ett öga (näsa!) på hygienen i tävlingshästens foder.
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!