Foder
Publicerad: 2022-04-24
Se upp för giftiga växter i hagen
Sommaren är här och så även grönskan. Men vilka växter kan vara farliga för våra fyrbenta vänner? Hippson väljer därför att publicera den här artikeln – från 2011 – som en favorit i repris.
Hästar ratar i normalfallet giftiga växter, men ibland kan det uppstå situationer som man inte har räknat med. Därför är det viktigt att du gör en noggrann kontroll av omgivningarna innan du släpper ut din häst. Speciellt om det är äldre ängs- och betesmarker som gränsar till gamla trädgårdar och parker, eller mindre välhävdade gårdsmiljöer. Märker du att en häst uppför sig underligt så kontakta omedelbart veterinär.
Foto: Växtfoton publicerade med tillstånd av Odla.nu
Listan över giftiga växter är lång och de brukar delas in i tre sektioner. Synnerligen giftiga växter, växter som är giftiga om de äts i stora mängder, och växter som inte bör finnas i betet av annan anledning. Några är giftiga enbart som färska medan andra är det även som ensilage eller som torkat hö.
I extremfallet kan det räcka med bara en liten bit av en giftig växt medan det i de flesta fall krävs att hästen fått i sig ganska stora kvantiteter - från något kilo till det tio- eller tjugodubbla. I vissa fall måste det också ske dagligen under en längre tid.
Om du tror att din häst har fått i sig växt- eller bärrester, visa dem direkt för veterinären så att det snabbare går att ställa rätt diagnos.
Kolla upp busken utanför stallet
Kanske står det en giftig buske utanför stallet där hästen ofta passerar, eller så växer det något i rabatten där hästen brukar stå. På www.giftinformation.se, www.slu.se eller www.odla.nu kan du informera dig om du upptäckt någon växt eller något bär som du undrar över.
Håkan Fogelfors är professor emeritus på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala och han säger så här:
- Visst finns det flera växter som kan vara giftiga för hästar, men i de allra flesta fall handlar det då om ett omfattande intag, kanske 10 till 20 procent av foderintaget. Ingen häst dör av att ha fått i sig enbart något enstaka blad. Om man tänker på att en häst kan väga 500 kilo och mer så kan det behövas ett intag, via exempelvis hö eller ensilage, på upp emot fem procent av kroppsvikten. När det till exempel gäller en art som stånds, som ofta är på tapeten, betyder det 25 kilo torrsubstans! Med andra ord är det inte så sannolikt med förgiftning. Har hästarna ett bra bete ratas denna art.
NÅGRA GIFTIGA VÄXTER

Enligt SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) innehåller örnbräken glykosider, saponiner och thiaminas, varav det sistnämnda orsakar B-vitaminbrist. Giftverkan är kumulativ och leder till döden om hästen äter växten regelbundet, om än i små dagliga doser.
Växten är giftig även efter torkning och förgiftningssymtomen är utvidgade pupiller, röda ögonvitor, slutna ögonlock, blödningar ur ögon, näsa, njurar och slida, samt blodig diarré...
- Även åkerfräken kan vara farlig i hö, men det krävs att höet innehåller 15 till 20 procent för att vara giftigt, fortsätter Håkan Fogelfors.
Man kan generellt säga att en häst som börjar äta av giftiga växter, som normalt ratas, ínte har det bra.
- Se till att hästen har en god fodersituation. Lägg om tveksamma äldre beten så att gräsvegetationen förnyas. En häst som har tillgång till bra bete väljer automatiskt bort giftiga växter, säger Håkan.
Putsa och håll snyggt i gårdsmiljön, runt byggnader och i impediment. Det missgynnar de giftiga arterna.

- Odörten luktar råtta, skrattar Håkan, så det är inte så troligt att hästen väljer den i första taget. Det krävs dessutom över ett eller två kilo för att det ska vara en dödlig dos för en häst.
Enligt SVA har upp till 750 gram färsk odört konsumerats utan förgiftningseffekter. Förgiftning visar sig annars cirka en halvtimme efter intaget genom ökat salivflöde, snabb andning, diarré, matthet och nervösa darrningar, för att bara nämna några symtom.

Växten är farlig både färsk och i hö. Den har en besk smak som hästar automatiskt undviker, men när den torkas försvinner beskheten och hästen riskerar att äta den utan att känna varningen. Där stånds trivs brukar den växa i mängder. Enda sättet att få bort stånds är att gräva upp den med rötterna, eller att plöja upp betet och sedan odla exempelvis spannmål under ett par år.
Tibast är en vanlig buske som blir meterhög. Den är sällsynt i vilt tillstånd i vårt land, men planteras ofta som prydnadsbuske. Tibast är väldigt giftig om man kommer i kontakt med den och det gäller då både barken och de andra växtdelarna. Framför allt är de lockande frukterna förrädiska. Att smaka på tibast innebär risk för kolik, diarré och svällande slemhinnor - men även för njurskador och i värsta fall cirkulationskollaps.

Förgiftningssymtom för stormhatt är i stället svettningar, diarré, förlamning och i värsta fall andnings- och cirkulationsförlamning - som kan leda till döden.
Bolmörten luktar så oangenämt att det är svårt att tro att en häst ger sig på den. Men OM den skulle göra det så liknar bolmörtsförgiftningar symtomen vid belladonnaförgiftning.

Bland dekorativa buskar bör man även se upp med till exempel oleander, där hela växten är giftig, precis som hos liguster, rododendron och lagerblad.
Gullregn är en annan hög och vacker buske som odlas lite här och var i parker och trädgårdar i Sverige. Förgiftningssymtom visar sig ofta efter bara någon timme och

Både påskliljor och liljekonvaljer är giftiga växter som hästen bör hållas borta från. Alla liljekonvaljens växtdelar är giftiga och en dödlig dos kan ge cirkulationskollaps. Även riddarsporre, lupin, hästhov, penningört, vit- och blåsippa och akleja är mer eller mindre giftiga.
Vad man kanske inte räknar med är att den vildväxande pepparroten inte är bra för hästen, precis som att den inte bör äta av potatisblast eller tomatplantor.
De flesta hästar kommer under en sommar i kontakt med smörblommor, som kan ha en irriterande verkan. De kan ge både magbesvär och sveda i hästens mun och svalg. Färska plantor av vanlig smörblomma är giftigast, medan torkade växtdelar inte alls har samma verkan. Samma gäller för smörblommor i tre till fyra månader gammalt ensilage. Revsmörblomman är mindre giftig.
Låt dem inte fröa av sig
- Oftast förekommer de här växterna i gårdsmiljöer, runt hus, i äldre ängsmarker och på äldre vallar, i gamla parker eller vid strandmark. De flesta av örtväxterna är ett- eller tvååriga, och om man håller koll på dem och slår av dem innan de hinner fröa av sig så blir man oftast av med dem efter några år. Det tar dock lite tid eftersom det nästan alltid finns en fröbank i marken.
Det gäller även att hålla koll på nya växter som dyker upp i hagarna och som man inte har sett tidigare, tipsar Håkan.
Men det är inte bara på våren du måste vara uppmärksam. Risken för förgiftning är minst lika stor på hösten, då betet oftast minskar. Om hästen går i en hage med för lite bete, och inte blir mätt, ökar risken för att den börjar äta även av de växter som inte alls är bra för den.
Liknande webbartiklar
- Länsstyrelsen i Västra Götaland startar en betesförmedling
- Hög kvalitet på svenskt bete – året runt
- Ridskola söker desperat efter hö: ”Vi har panik”
- Milda vintrar gör att fler hästar drabbas av sandkolik
- Är det bra att låta ett par får växelbeta med hästarna?
- Brösarpsprojektet är avslutat: "Ger hästarna en så bra grund som möjligt"
- Fartfyllt betessläpp på Ågesta gård
- Unghästarna har släppts på Brösarps backar
- Unghästarna betar vidare på Brösarps backar även i år: ”Hoppas kunna visa fler fördelar”
- Större hagar främjar hästens rörelse
relaterade artiklar

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Ta chansen att kitta upp dig och/eller hästen inför kommande transportresor. I veckans tävling ska tre lyckliga vinnare koras.

Vad är egentligen kissing spines?
Veterinär Lotta Wallin möter ofta hästar med ryggproblem. Med rätt diagnos och behandling samt långsiktig och rätt rehab, kan flera hästar fungera.
"Kan mycket väl fungera i en viss situation, men inte i en annan"

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!