Betesreduceraren verkar ha kommit för att stanna. Forskningen har inte riktigt hunnit med, men det finns en del studier. De visar bland annat att betesreducerare är ett säkrare sätt att minska mängden gräs hästen äter, än att bara begränsa tiden som hästen har tillgång till betet.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Anki Lundberg
Under senare år har forskare tittat på exakt hur mycket hästens betesintag begränsas. Det beror naturligtvis på vilken häst det gäller, vilken betesreducerare som används och hur betet ser ut – men i genomsnitt verkar hästarna äta runt 80 procent mindre när de har betesreduceraren på.
Vissa hästar får knappt i sig något gräs alls och andra lär sig att äta nästan lika bra som utan betesreducerare. Det bästa är att försöka följa varje häst en tid, för att bilda sig en uppfattning om hur det går.
Finns risk för skav
En av de första studier som gjordes var i Storbritannien av Tracey Hammond. Hon är positiv till betesreducerare, men tycker ändå att man ska tänka sig för. Det är viktigt att övervaka hästen noga den första tiden med betesreduceraren. Exempelvis finns det hästar som inte förstår att de kan dricka med den på och det finns en stor risk för skav, särskilt vid regn eller vid mycket dagg i gräset.
Tänk också på att hästen inte kan slicka på saltstenen när den har sin betesreducerare. Ha därför alltid en saltsten eller motsvarande tillgängligt för hästen i de perioder den får vara utan.
Hästarna i Tracey Hammonds studie vilade och vandrade mer, och betade kortare tid, när de hade betesreduceraren på sig – tvärtemot vad man befarade. De såg också att hästarna tog mindre än hälften så mycket gräs per tugga med betesreduceraren.
Låt hästen vara utan ibland
Rekommendationen är att inte ha betesreduceraren på dygnet runt, både från forskare och tillverkare. Det är bland annat för att hästen får svårare att utföra vissa sociala beteenden, man vet ännu inte heller tillräckligt om hur den påverkar exempelvis tänderna. Ett alternativ kan vara att använda betesreducerare på natten och att ta hästen helt från betet på dagen.
Att bara ha betesreduceraren på en viss tid, och sedan låta hästen beta fritt, är inte särskilt effektivt. Inte heller att låta hästen gå helt utan betesreducerare, men bara vara på betet en viss tid. Det kan verka som en enkel och logisk bantningsmetod, men fungerar inte så bra i praktiken.
Ökar äthastigheten
Hästar som bara får tillgång till bete under några timmar kan öka sin äthastighet för att kompensera. I en studie fick en grupp ponnyer beta tre timmar utan betesreducerare och de lyckades under den tiden smälla i sig nästan två tredjedelar av vad de borde äta under hela dygnet.
I ett annat försök fick hästarna fri tillgång till bete antingen hela dygnet eller tre, sex respektive nio timmar per dygn. När de gick på bete dygnet runt åt de i genomsnitt 0,3 procent av sin kroppsvikt per timme. Men de som bara fick beta tre timmar, och nöja sig med hö övrig tid, fick i sig gräset mer än tre gånger så fort!
Hästar i andra studier har dubblat sin normala äthastighet under de fyra första timmarna på bete efter att ha hållits från betet i 15 timmar. Den sorgliga sanningen är alltså att bantningen kan vara dömd att misslyckas om hästen får beta fritt på ett frodigt bete, om än bara några timmar.
Referenser:
Longland, A.C., Harris, P. & Barfoot, C. 2011. The effect of wearing a grazing muzzle vs not wearing a grazing muzzle on pasture dry matter intake by ponies. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 31, s. 282-283.
Glunk, E.C. & Siciliano, P.D. 2011. Effect of restricted grazing on dry matter intake rate. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 31, s. 296–297.
Siciliano, P.D. & Schmitt, S. 2012. Effect of restricted grazing on hindgut pH and fluid balance. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 32, nr. 9, s. 558-56.
Ince, J., Longland, A.C., Newbold, J.C. & Harris, P. 2011. Changes in proportions of dry matter intakes by ponies with access to pasture and haylage for 3 and 20 hours per day respectively for six weeks. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 31, s. 283.
Dowler, L.E. & Siciliano, P.D. 2009. Prediction of hourly pasture dry matter intake in horses. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 29, s. 354–355.
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
Den belgiska distanstränaren, och tidigare landslagsledaren, Pierre Arnould har stängts av i 20 månader och fått böter för att ha förfalskat i hästpass.
Använde en veterinärs stämpel för att ge sken av att hästar vaccinerats
Under fredagen meddelade det brittiska kungahuset att prins Philip, drottning Elisabeths make, avlidit 99 år gammal.
I veckans tävling, i samarbete med Schockemöhle Sports, kan du vinna ett par sprillans nya ridbyxor som både är stilrena och bekväma.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har blivit föräldrar. Det är International Jumping Riders Club som berättar om den glädjande nyheten.
Babyboomen bland hoppeliten fortsätter – Guerdat blev pappa tidigare i veckan
Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje.
Det är dags att välkomna ett gäng med nya experter till Hippson.se. Den första att presenteras är ingen mindre än tränaren Lennart Lindelöw.
"Det absolut roligaste med att vara tränare är följa elevernas utveckling"
Louise Chatteli och hästen Hannibal brukar besöka sjuka barn. På grund av spridningen av EHV-1 kan hon inte bedriva sin verksamhet i nuläget.
Rider alla hoppryttare i snabb galopp och dressyrryttare i ”möösgalopp”? Kajsa Boström menar att rätt utbildade ryttare väljer rätt tempo till det de ska göra.
Sätt övergångarna med serpentinen, åttvolten och treklövern. Ewa Angantyr berättar hur du gör träningspasset lite roligare, för både dig och hästen.
Ewas tre favoritmönster håller hästens intresse uppe hela ridpasset
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Annika Axelsson var en av alla ryttare som var på plats under Sunshine Tour. Hennes sto Agnetha Z var en av de hästar som blev allvarligt sjuk.
En 87-årig man i Växjö kommun döms för vårdslöshet i trafik efter att han i januari körde på ett ridande ekipage med sin husbil.
Mannen döms mot sitt nekande – lyssna på P4 Kronobergs inslag
Dagen efter han tagit OS-brons sa Andreas Helgstrand upp sig för att starta eget. Nu är Helgstrand Dressage känt över hela ridsportvärlden.
Berättar om sitt koncept och målet att bygga världens ledande hästföretag
Steve Guerdat och Fanny Guerdat Skalli har blivit föräldrar – dottern Ella är född. Steve ligger fortsatt i topp på världsrankingen, men tvåan knappar in.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!