Forskning
Publicerad: 2023-09-15
”Domarna ombeds att göra det omöjliga” – forskning visar att dressyr inte bedöms objektivt
Bedömningssporter är svårt. Finns ens den objektiva bedömningen, annat än i teorin? En forskare från Nederländerna har analyserat domarpoängen i dressyr på elitnivå för att se om dagens system gör att internationella domare omedvetet favoriserar ekipage. Och frågan är om domarens uppgift ens är möjlig att utföra.
Text: Sara Bref
Foto: Tomas Holcbecher
Dressyr-EM blev mer spännande än vanligt och diskussionerna om vem som skulle knipa guldet var livliga in i det sista. Samtidigt finns parallella diskussioner om den moderna dressyren och huruvida det domarna belönar med höga poäng faktiskt är god ridning. Oavsett vad man anser i de båda frågorna så kan vi enas om att dressyrsporten är komplex och uppdraget att bedöma och poängsätta ritter på den här nivån knappt låter sig beskrivas.
Det finns studier som visar att just den komplexiteten, och utmaningarna för den mänskliga kognitionen när det gäller att uppfatta och bedöma detaljer på det sätt som krävs i bedömningssporter, kan leda till systemfel i beslutsfattandet. Sådana fel har hittats vid studier av andra sporter, där man sett att nationalitet, startordning eller hur personen presterade vid föregående tävling påverkar bedömningen i stunden. Och att domarna påverkar varandra. "Forskningen har upprepande visat att domare tenderar att ändra sina poäng när de får reda på vilka poäng andra medlemmar i domarpanelen har satt", skriver forskaren Inga Wolframm.
”Inte enbart objektiv”
Man anklagar inte någon för något, snarare konstaterar man att det kanske är så att det är mänskligt att inte vara så bra på objektiv bedömning av komplexa saker. Men frågan är då hur det ser ut i dressyren? I Wolframms analys ingår 510 bedömningar från sju GP-tävlingar som hölls från maj 2022 till april i år, där inkluderades bland annat en tävling i Sverige samt världscupfinalen i april. Hon har undersökt hur faktorer som hemmaplan, att ha samma nationalitet som domaren, startordning och placering på världsrankingen påverkar poängen. Det korta svaret från analysen är ”resultaten bekräftar att på högsta nivå i dressyr är dressyrpoängen helt enkelt inte enbart en objektiv reflektion av ekipagets prestation den dagen”. Nästan hälften av variationen i poäng kan förklaras med andra faktorer.
Var kommer du ifrån?
Nationalitet spelar roll på flera sätt. Domarna tenderar att favorisera ryttare från sitt eget land. Men inte nog med det, även ryttare som har samma nationalitet som en domarkollega i den aktuella tävlingen får ofta lite plus i kanten. Faktiskt påverkar det nästan dubbelt så mycket. Läggs dessa två effekter ihop gör det att en ryttare som delar nationalitet med någon av domarna som dömer den aktuella tävlingen i genomsnitt får 3,54 procent högre poäng bara därför.
Hemmamatcher och fördelar av att tävla på hemmaplan har dokumenterats i många andra sporter. Hemmaplan verkar däremot faktiskt ge en liten nackdel i dressyr. Kanske, funderar Wolframm, är domarna medvetna om att det är lätt hänt att ge hemmaekipage en extra skjuts, och håller därför i stället igen på poängen något. De överkompenserar. I praktiken drunknar dock den lilla nackdelen av hemmaplan oftast i de tidigare nämnda fördelarna med att dela nationalitet med en eller flera domare.
Gott rykte ger pluspoäng
Att ekipagets placering på FEIs ranking påverkar poängen kanske känns helt logiskt. Men här kommer annan forskning in, som visar hur en persons goda rykte gör att den bedöms mer generöst redan från start. Särskilt om informationen finns lätt tillgänglig. Och särskilt om det är i situationer med hög komplexitet och snabba beslut. Så, skriver Wolframm, ju högre rankad och ju bättre rykte en ryttare har, desto troligare är det att domare omedvetet tar in tidigare prestationer i bedömningen. Senare starter i klassen tenderar också att bedömas högre än de som startar tidigt, och även om de högst rankade ju startar sent så förklarar det inte hela skillnaden.
Omöjligt?
Men det är inte domarna det är fel på. Forskaren skriver att ”domarna ombeds att göra det omöjliga: de måste fatta blixtsnabba beslut, om och om igen, för varje individuell rörelse som utförs, medan de måste väga in ett stort antal indikatorer på prestation”. För att klara uppgiften måste de helt enkelt (omedvetet) ta in information från andra håll, det blir vad Wolframm kallar kognitiva genvägar. Dessvärre medför det att små fördelar staplas på varandra vilket gör att vissa ekipage så att säga har manegen krattad för sig. Etablerade ryttare favoriseras. "Det är varken juste mot domarna eller stödjer utvecklingen av dressyr som en transparant, objektiv och hållbar sport som prioriterar välfärden hos, och rättvisan för, sina mänskliga och fyrbenta atleter", skriver Wolframm.
En väg att gå skulle kunna vara att dela upp domaruppgiften i delar, där varje domare ansvarar för någon bit. Det skulle göra den kognitivt omöjliga uppgift som bedömning av en dressyrritt verkar vara lite mer görlig. Exempelvis kunde någon bedöma hästens välfärd och de signaler som indikerar en god eller sämre sådan, någon annan tittar på den atletiska prestationen, en tredje studerar ryttarens effektivitet och en fjärde tar sig an rörelsernas korrekthet.
Referens:
Wolframm, I. Let Them Be the Judge of That: Bias Cascade in Elite Dressage Judging. Animals 2023, 13, 2797. https://doi.org/10.3390/ani13172797
Varannan vecka berättar husdjursagronomen och journalisten Sara Bref (tidigare Slottner) om aktuell hästforskning här på Hippson.se.

Tipsa!
Finns det något du skulle vilja veta mer om? Lämna gärna förslag till Sara, även om hon inte kan lova att alla era "önskeämnen" tas upp: sarabref79@gmail.com
taggar
Liknande webbartiklar
- "Kära nån" så tokigt det kan bli
- Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
- Viktökning och svinn med fri tillgång på grovfoder
- Forskare kan se ledinflammationen långt innan hästen blir halt
- Hästar i flock förstår våra signaler bättre
- Forskarna om loppfrön – tarmarna anpassar sig
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Fölston klarar fetma bra – men se upp med fång i slutet av dräktigheten
- Resistens även hos bandmask: ”Vi börjar få slut på behandlingsalternativ”
- Klåda och utslag – inte bara en sommarplåga

Hesters mästerskapshäst har fått somna in
Med hästen Nip Tuck deltog Storbritanniens Carl Hester i flera mästerskap. Nyligen fick valacken somna in, 19 år gammal.
Ägaren på Instagram: "Jag kommer för alltid att vara tacksam"

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!