Franska forskare har tittat på hur unghästar som tränas med eller utan belöning reagerar på träningen och på människor. Målet var att hästarna skulle stå stilla på kommando, utan att behöva bindas fast eller hållas i, för att sedan hanteras på olika sätt.
Text: Sara Slottner
Foto: Anki Yngve
23 hästar omkring ett år gamla delades upp i två grupper. Hästarna i den ena gruppen fick positiv förstärkning (belöning) i form av några pellets ur handen när de gjorde rätt. När hästarna i den andra gruppen gjorde rätt fick de inte pellets utan tränaren gick helt enkelt vidare med nästa steg i träningen. Bestraffning användes inte alls.
Träningsprogrammet bestod av totalt 41 steg. Steg 1 var att hästen skulle stå stilla i 5 sekunder. Tiden ökades sedan gradvis upp till en minut i steg 5. I steg 6 skulle hästen stå stilla i en minut helt fritt och i steg 7 och framåt började tränaren göra olika saker som att borsta, lyfta hovar, sätta på skydd, ta tempen eller spreja på kroppen. När träningsprogrammet var avslutat fick hästarna "vara ifred" igen och de testades efter sex och åtta månader utan träning, för att se om de kom ihåg.
Lärde sig fortare
Hästarna som fick belöning visade fler positiva beteenden under träningen, negativa beteenden sågs i stort sett bara hos hästarna i kontrollgruppen. Hästarna i kontrollgruppen bajsade också betydligt oftare än hästarna i belöningsgruppen under träningspasset.
Belöningen gjorde att hästarna lärde sig de olika momenten fortare och nästan alla kom ihåg det sex månader senare, jämfört med knappt hälften av hästarna i kontrollgruppen. Speciellt tydligt var det när det gällde att lyfta hovarna - där nio av de elva hästarna i belöningsgruppen stod stilla och lyfte sina hovar efter sex månaders uppehåll, något som ingen i kontrollgruppen gjorde.
För att undersöka hur de olika träningsmetoderna påverkade hästarnas förhållande till människor fick hästarna göra två test med okända personer. Ett där personen bara står stilla och hästen får söka kontakt och ett där personen rör sig mot hästen. Det här testet gjordes om fyra gånger; precis innan träningen påbörjades, när träningen avslutades och efter sex respektive åtta månader. Hästarna som tränats med belöning spenderade 78 procent av tiden nära testpersonen när de själva fick välja. Motsvarande siffra för kontrollgruppen var 27 procent av tiden. Båda grupperna höll sig nära personen i större utsträckning än vad de hade gjort innan träningen påbörjades.
Underlättade hanteringen
Under försökets gång skulle hästarna avmaskas och forskarna tog tillfället i akt och gjorde det till en del av studien. En okänd person genomförde den vanliga proceduren med hästarna - de skulle stå stilla på kommando utan att någon höll i dem - och gav sedan avmaskningsmedlet med spruta i munnen. Det tog mer än dubbelt så lång tid med kontrollgruppen som med de som var vana att få belöning.
Forskarna skriver i sin slutsats att "Creating a positive learning situation appeared to benefit both learning and behaviour during the training sessions."
Referens:
Sankey, C., Richard-Yris, M-A., Leroy, H., Henry, S. & Hausberger, M. 2010. Positive interactions lead to lasting positive memories in horses, Equus caballus. Animal Behaviour, vol. 79, s. 869-875.
På lördagskvällen kliver Klara Hammarström upp på Mello-scenen på nytt – det är dags för Andra Chansen. Här berättar hon om hästar och artistliv.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
SvRF har beslutat om ett nationellt tävlingsstopp med start måndagen den 8 mars. Stoppet gäller till att börja med till den 28 mars.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
SVT har intervjuat Angelica Augustsson och Sofia Westborg som berättar vilka åtgärder de har tagit för att minska risken för smittspridning av EHV-1.
Se klippet från SVT: "Skulle naturligtvis vara en katastrof"
Bruksprovet pågår för fullt på Strömsholm. Om du är nyfiken på vad som händer kan du följa med SWB Mälardalen dit via Hippsons Instagram.
En häst på spanska Sunshine Tour har insjuknat med neurologiska symptom som liknar EHV-1. Hästen är isolerad och har inte testat positivt för EHV-1.
De stammar av EHV-1 som cirkulerar nu verkar vara mer smittsam, orsaka allvarligare sjukdom och fler dödsfall, rapporterar forskarna.
Forskare om EHV-1: "Ett stort hot mot hästbranschen för i princip hela världen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!