Hästens rörelseapparat är fantastisk. Ett exempel är den ytliga böjsenan som genom att lagra energi medverkar till att göra rörelserna mer effektiva. Men samtidigt bildas värme som, om den blir för hög, riskerar att förstöra senvävnaden.
Text: Sara Slottner
Arkivfoto: Adobe Stock
Det har forskats länge på området, men forskningen pågår fortfarande. I studier har man mätt upp temperaturer på upp till 45 grader i mitten av den ytliga böjsenan hos hästar som galopperat utan ryttare. Temperaturen på huden var fem grader lägre.
45 grader är på gränsen till vad cellerna tål, även om de celler som bygger upp senan är mer värmetåliga än många andra celltyper. Men redan vid de temperaturerna kan de börja ta skada av värmen, särskilt om de utsätts för den vid upprepade tillfällen. Om temperaturen stiger ytterligare, till mellan 46 och 48 grader, minskar andelen friska celler snabbt visar studier i laboratoriemiljö.
Gäller även öppna skydd
I en studie som publicerades förra året jämförde amerikanska forskare hudtemperaturen på skenbenet efter hårt arbete med och utan senskydd. Senskyddet var öppet framåt och insidan var tillverkad i neopren.
Forskarna satte en mätare innanför senskyddet och kunde på så sätt följa temperaturen under tiden hästarna arbetade. Hudtemperaturen utan senskydden var i genomsnitt 33 grader, medan senskyddet gjorde att den ökade till drygt 40 grader. Forskarna skriver i sin slutsats att ”den här studien visar att skydd kan öka yttemperaturen på benet signifikant” och att det ”potentiellt kan öka temperaturen inuti senan till skadliga nivåer”.
Lindor stänger in värmen
I en annan studie där hästarna lindades med träningslindor av fleece och sedan arbetades, bland annat galopperades de i tio minuter, ökade hudtemperaturen till drygt 42 grader.
Forskare från Storbritannien och Tyskland har sett att senskydd som är perforerade verkar fungera som det är tänkt, genom att släppa ut mer av värmen. Även om det bara gjorde några graders skillnad på yttemperaturen.
I en studie jämförde forskarna hudtemperaturen på hästarnas skenben före och efter 20 minuters longering. När hästarna inte hade någon form av benskydd var det ingen skillnad i temperatur före och efter longeringen (cirka 14 grader). Men när forskarna satte på lindor eller senskydd ökade hudtemperaturen rejält efter longering (25 respektive 21 grader).
Forskare kan ännu inte säga exakt hur den ytliga böjsenan påverkas av att hästen har någon form av skydd på vid hårt arbete. Men det går i alla fall att konstatera att det är värt att tänka till kring vilken typ av skydd man använder – och hur man använder dem – för att inte riskera att överhetta de viktiga senorna och minska deras hållbarhet.
Referenser:
Snively, B.C., Bowser, J.E., Nabors, B. & Linford, R.L. 2015. The thermal effects of protective sports boots on the forelimb of Thoroughbred and Argentinian polo ponies.Journal of Equine Veterinary Science 35, s. 393-394.
Westermann, S., Windsteig, V., Schramel, J.P & Peham, C. 2014. Effect of a bandage or tendon boot on skin temperature of the metacarpus at rest and after exercise in horses. American Journal of Veterinary Research 2014, 75:4, 375-379.
Hopegood, L., Sander, L. & Ellis, A.D. 2013. The influence of boot design on exercise associated surface temperature of tendons in horses. Comparative Exercise Physiology, 9 (3-4), s. 147–152.
Baxter, K. 2013. The effect of equine exercise bandages on distal forelimb temperatures during exercise. Thesis submitted for fullfillment of Msc in Veterinary Physiotherapy, http://southdownsvetphysio.co.uk/wp/wp-content/uploads/2013/10/The-Effect-of-Equine-Exercise-Bandages-on-Distal-Limb-Temperatures-During-Exercise.pdf
Birch, H.L., Wilson, A.M. & Goodship, A.E. 1997. The effect of exercis-induced localised hyperthermia on on tendon cell survival.
SvRF överklagade tingsrättens dom i målet gällande förbundet och en tränares indragna diplomering. Svea hovrätt har nu beviljat prövning.
Idag (27/2) kan du köpa samlingsvolymen Hoppning med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Finalen i Sverigeponnyn, som skulle arrangerats under Billdal Horse Show, kommer inte kunna genomföras på grund av de nya covid-19 restriktionerna.
Vad är härligare än ett urgulligt föl med spring i benen som busar i en härlig gräshage? Gör nu som fölungen och sätt full fart mot helgen.
Framgångarna för de svenska ryttarna i Doha fortsätter. På fredagens kväll blev det felfritt resultat och placering för Evelina Tovek och Dalila de la Pomme.
Flera svenskar är på plats i Doha och de fortsätter att leverera fina resultat. Under fredagens tidshoppning hade vi en svensk högst upp på pallen.
130 miljoner kronor ges i kompensationsstöd till 2000 föreningar och 31 specialidrottsförbund med distrikt, för effekter av corona.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Under torsdagen kallade Svenska Ridsportförbundet in till en digital pressträff. Där meddelades att alla tävlingar för barn att ställs in.
Henrik von Eckermann har åkt från tävlingarna i Wellington till Doha. För Hippson berättar han som sina planer och om att resa i dessa tider.
Under 2019 tände en kvinna eld på ett täcke som låg på en häst. Förra året dömdes hon för djurplågeri och skadegörelse. Nu får hon djurförbud.
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!