Hur vanligt är det att hästar, som tävlas på högsta nivå, går med nosen bakom lodplanet inne på banan? Det har internationella forskare försökt ta reda på.
Text: Sara Ringmark
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
Debatten om huvudets position under träning av, och tävling med, dressyrhästar har nu pågått i ett antal år – då positionen anses kunna påverka hästarnas hälsa och välfärd.
Forskningskollen har tidigare rapporterat om att hästar som annonseras ut för försäljning oftast visas upp på bild där de har nosen bakom lodplanet, alltså med nosryggen i en vinkel som är mindre än 90 grader mot hjässan.
Enligt FEI:s handbok för dressyrdomare ska hästens huvud och hals vara i en stadig position med nosen strax framför lodplan, och med hjässan som nackens högsta punkt. Huvudets position ingår i betyget för varje rörelse samt i betyget för allmänt intryck. Många är dock av uppfattningen att formen som hästar visas upp i på tävling i dag oftare sker med nosen bakom lodplanet än vad som gjordes tidigare.
Såg skillnad i piaff och passage
För att ta reda på hur vanligt det är att hästar, som tävlar på den högsta nivån, visas i en form där nosen är bakom lodplan – samt om detta är något som har förändrats de senaste 26 åren – använde sig en forskargrupp av videoinspelningar från OS 1992 och världscupfinalen 2008. Ritterna som granskades var de 15 toppfinalisterna från respektive år. För varje ekipage studerades och mättes huvudets vinkel i samlad trav, samlad galopp, passage och piaff.
Resultaten visade att både under OS 1992 och under värdscupfinalen 2008 framfördes över hälften av hästarna i samlad trav och i samlad galopp med nosen bakom lodplanet (51–56 procent).
När det kom till rörelserna piaff och passage fanns dock en signifikant skillnad mellan årtalen. Under OS 1992 hade 45-48 procent av hästarna nosen bakom lodplan när de utförde passage och piaff, jämfört med under världscupfinalen 2008 då 70 procent av hästarna utförde rörelserna med nosen i en position bakom lodplanet.
Placerade sig högre
Forskarna studerade också om huvudets position hade någon påverkan på hästarnas totalpoäng, och hittade ett samband under världscupfinalen 2008. Hästarna som då hade en vinkel under 90 grader, alltså bakom lodplanet, när de utförde piaff slutade på högre placeringar än de som framfördes med huvudet i eller framför lodplan. Under OS 1992 fanns dock inget sådant samband.
Den genomsnittliga totalpoängen som delades ut 2008 var högre än den som delades ut 1992, 70 procent jämfört med 66 procent.
Att resultaten tyder på att det var vanligare att framföra hästar med nosen bakom lodplanet under världscupfinalen 2008 än under OS 1992, samt att det fanns en korrelation mellan liten vinkel och hög placering under 2008, är viktiga observationer eftersom det stämmer dåligt överrens med vad som står i FEI:s handbok. Detta tyder på att domarnas tolkning av texten har förändrats vad gäller i vilken grad man låter huvudets position påverka betyget.
Fler studier behövs dock för att undersöka om och hur huvudets position kan påverka hästarnas hälsa, både på lång och på kort sikt. För därom tvista fortfarande de lärde.
Referens:
Comparision of the head and neck position of elite dressage horses during top-level competitions in 1992 versus 2008. Morgan J.J.O. Lashley, Sandra Nauwelaerts, J.C.M. Vernooij, W. Back, Hilary M. Clayton. The Veterinary Journal 2014, doi: 10.1016/j.tvjl.2014.08.028
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
Till helgen är det dags för Kungsbacka Grand Prix, som blir startskottet för Lövsta Future Challenge Jumping U25. Det blir två kvaltillfällen innan finalen.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!