Ekipaget på bilden har inte med artikeln att göra.
En namnkunnig grupp holländska forskare vill försöka förutse om en fälttävlanshäst ligger i riskzonen för att skadas. I en studie från förra året såg de oroväckande många skador och för dåligt tränade hästar.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Tomas Holcbecher
Skadefrekvensen i fälttävlan är relativt hög, något som ofta får kritik. Att kunna minska skadorna genom att förebygga dem skulle därför vara fördelaktigt, både ur djurskyddssynpunkt och ur ekonomisk synvinkel. Forskarna har följt tjugo hästar och nio ponnyer som valts ut för att kunna delta på EM. Ekipagen fick genomföra fystester, ett i början av säsongen och ett sex veckor innan mästerskapet.
Testades i galoppintervaller
Fystestet för hästarna bestod av fyra galoppintervaller på en kilometer vardera med en hastighet av cirka 400, 500, 600 respektive 700 meter per minut (eller hästens maxfart). Ponnyerna hade ett annat upplägg där de siktade på att ha jämn hjärtfrekvens i stället för hastighet.
Fystesterna visade, något oroväckande, att två hästar och åtta ponnyer nådde sin mjölksyratröskel vid lägre hastighet än vad som krävs vid tävlingar på den nivån. När mjölksyra börjar ansamlas i musklerna ökar skaderisken markant.
Forskarna menar därför att de som hade en för låg mjölksyratröskel inte borde anses vara tillräckligt tränade för att tävla på mästerskapsnivå. Hela 22 av de 29 ekipagen fick avsluta sina förberedelser för mästerskapet, 13 av dem på grund av hälta.
Bra flås förebygger
De hästar som hade bra träningsstatus vid det inledande testet löpte mindre risk att utveckla skador, jämfört med hästar som hade medelmåttig status. Det antyder att det i första hand inte är förslitningsskador som hästarna drabbas av, utan skador på grund av att de är för lite tränade.
När forskarna detaljstuderade tio ekipage såg de att hästarna tränades vid betydligt lägre hastigheter än vad som krävs på tävling. Hästarnas hjärtfrekvens under träning verkade i viss mån kunna användas för att förutse kommande skador. Hos de hästar som höll sig friska gick hjärtfrekvensen inte upp lika högt (186 slag/minut) som hos dem som senare skadade sig (201 slag/minut), trots att träningsupplägget var likartat. Teorin är att en ökning av hjärtfrekvensen, som inte förklaras av ökad träningsintensitet, kan vara ett tidigt tecken på begynnande hälta.
Referens:
Munsters, C.C.B.M., van den Broek, J., Welling, E., van Weeren, R. & Sloet van Oldruitenborgh-Oosterbaan, M.M. 2013. A prospective study on a cohort of horses and ponies selected for participation in the European Eventing Championship: reasons for withdrawal and predictive value of fitness tests. BMC Veterinary Research, vol. 9, s. 182.
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!