För de allra flesta är det självklart att hästar mår bäst av att få gå ut i hagen, helst med kompisar. Det finns en del forskning på området - men vilka slutsatser du drar av den beror på vad du vill uppnå med att släppa din häst i hage. Är målet att hästen ska röra sig så lite som möjligt blir strategin en annan än om du eftersträvar mycket aktivitet.
Text: Sara Slottner
Foto: Cajsa Ekström
I de fall där dyrbara tävlingshästar bara får gå ute en kort stund, för att minimera risken för skador, visar forskningen att det förmodligen motverkar sitt syfte. Hästar som fick vara ute några timmar per vecka travade, galopperade och bockade mer än om de fick vara ute längre tid - något som knappast är en nyhet för oss hästägare. Det finns även studier där ryttarna själva har fått skatta hästens insats under träningspassen. Där har det faktiskt verkat som om det har gått något bättre under de perioder då hästarna har fått vara ute.
Träning före hage ger lugnare häst
Flera studier visar att för den som vill minska aktiviteten i hagen är det smartast att släppa ut hästen efter att den tränats eller motionerats på något vis. Även så lite som 30 minuter i skrittmaskin har effekt på aktivitetsnivån.
När det gäller storlek på hagen visar studierna att större ytor gör att hästarna rör sig en längre sträcka varje dag. Ofta är jämförelserna dock mellan riktigt små hagar, små hagar och inte lika små hagar. I en studie betecknas en hage på 10 x 45 meter som stor, vilket väl kan diskuteras. Oavsett vad man tycker så gjorde en hage i den storleken att hästarna rörde sig mer än dubbelt så mycket som i en hage på 10 x 15 meter.
Flera hästar rör sig mer
Hästar i grupp eller två och två rör sig också mer än ensamma hästar. I en studie stod de ensamma hästarna stilla vid ungefär hälften av observationstillfällena, medan de som gick i grupp bara stod stilla fem procent av gångerna.
Ett vanligt argument för att inte hålla hästar i grupp är skaderisken, vilket några norska forskare har tagit fasta på. De testade olika former av berikning i hagen för att se om antalet synliga aggressioner mellan hästar kunde minskas.
Mest effektivt av det som testades var tillgång till grovfoder, i det här fallet halm. Det minskade aggressionerna rejält och ökade även antalet icke-aggressiva sociala interaktioner. Andra berikningar som aktivitetsbollar eller sly hade inte alls samma effekt.
Mycket av forskningsresultaten kan tyckas vara att predika för de redan frälsta. Men nere i Europa är det betydligt vanligare att hästar står inne dygnet runt. För att få till stånd en förändring för de hästarna behövs fler studier om hur utevistelse och god mental hälsa påverkar prestationen.
Referenser:
Chaya, L., Cowan, E. & McGuire, B. 2005. A note on the relationship between time spent in turnout and behaviour during turnout in horses (Equus Caballus). Department of Biological Sciences. Northampton. s. 156-159.
Meisfjord Jørgensen, G.H. & Bøe, K.E. 2006. A note on the effect of daily exercise and paddock size on the bahaviour of domestic horses (Equus caballus). Applied Animal Behaviour Science, vol. 107, s. 166-173.
Werhahn, H., Hessel, E., & van den Weghe, H. 2012. Competition horses housed in single stalls (II): effects of free exercise on the behavior in the stable, the behavior during training, and the degree of stress. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 32, s. 22-31.
Jörgensen, G.H.M & Böe K.E. 2007. Individual paddocks versus enclosure for horse. Horse Behavior and Wealfare, vol, 122, s. 79-83.
Nilimaa, S. 2012. Användning av GPS-teknik för att studera rörelsemängd i hage för hästar enskilt och i par. Sveriges Lantbruksuniversitet, Hippologenheten. Examensarbete K 18.
Andersson, S. 2012. Påverkar användandet av skrittmaskin hästars fysiska aktivitet i rasthage? Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens miljö och hälsa. Studentarbete 407.
Johansson, L. & Lindström, K. 2008. En pilotstudie av hästars rörelsemängd i stor och liten hage. Sveriges Lantbruksuniversitet, Hippologenheten. Fördjupningsarbete 343.
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
Peder Fredricson är på plats vid tävlingarna i Oliva Spanien. På lördagen blev det en andraplacering tillsammans med Hansson WL i en 1.40-klass.
Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge prisat personer, organisationer och företag för deras goda hållbarhetsinitiativ inom hästnäringen.
Det blev svenskt på pallen i den inledande Grand Prix-klassen vid världscuptävlingarna i Salzburg. Patrik Kittel och Delaunay OLD kom på tredje plats.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!