På en nordisk foderkonferens som hölls i Uppsala i somras presenterade Cecilia Müller och hennes kollegor data från ett pågående projekt. Tanken är att undersöka hur man kan minska på sockret i grovfodret - något som kan vara nödvändigt till hästar som är insulinresistenta.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Ida Röök
I det aktuella försöket skördades en gräsvall och konserverades som ensilage (40 procent torrsubstans), hösilage (60 procent torrsubstans) och hö. Foderproverna analyserades före blötläggning samt efter 12 respektive 24 timmar i vatten.
Det som i dagligt tal kallas socker i grovfoder är de vattenlösliga kolhydraterna (WSC). Innehållet av de vattenlösliga kolhydraterna glukos, fruktos, sukros och fruktaner före blötläggning var i Müllers försök högst i hö - vilket inte är så förvånande eftersom sockerarter används av bakterierna under ensileringsprocessen. Ensilage hade de lägsta värdena, för allt utom sukros där hösilage låg lika lågt.
Blötläggning minskade sockret
När fodren låg i vatten i 12 timmar minskade innehållet av WSC, och i vissa fall minskade det ytterligare vid blötläggning i 24 timmar. Det är intressant att notera att även om höet låg i blöt i 24 timmar kom det inte ner till så låga nivåer som ensilaget hade innan blötläggningen.
Flera studier har undersökt hur näringsämnen lakas ur och resultaten är väldigt varierande. I ett försök minskade WSC med mellan några få procent och ner till knappt hälften av ursprungsinnehållet, efter att några olika höpartier blötlagts i 16 timmar. I andra försök har man inte kunnat se någon urlakning av WSC alls. Forskarna har heller inte kunnat hitta någon koppling mellan innehållet av WSC i fodret från början och hur mycket som försvinner vid en blötläggning - det är alltså omöjligt att gissa sig till hur stor minskningen blir. Några forskare föreslår att fodret ska analyseras igen efter blötläggning, något som knappast är genomförbart i praktiken.
Mineraler och vitaminer försvinner
Förutom att blötläggning lakar ur socker riskerar det även att laka ur protein och värdefulla vitaminer och mineraler. Redan efter tio minuters blötläggning hade halterna av kalium, magnesium och koppar sjunkit till 70, 86 respektive 73 procent av den ursprungliga nivån i ett försök - och efter längre tid försvann ännu mer. Upp till sju procent av det lösliga proteinet hade försvunnit efter 20 minuters blötläggning i samma försök.
Resultaten bekräftas av andra forskare som också har redovisat en minskning av mineralinnehållet efter olika blötläggningsmetoder. Att laka ur socker ur sitt grovfoder kan alltså fungera, men det är mycket svårt att veta vad och hur mycket som försvinner ut med vattnet.
Referenser:
Blackman, M. &Moore-Coyler, M.J.S. 1998. Hay for horses: the effects of three different wetting treatments on dust and nutrient content. Animal Science 1998, 66, s.745-750.
Longland, A.C., Barfoot, C. & Harris, P.A. 2009. The loss of water-soluble carbohydrate and soluble protein from nine different hays soaked in water for up to 16 hours. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 29, nr 5, s.383-384.
Moore-Coyler, M.J.S. 1996. Effects of soaking hay fodder for horses on dust and mineral content. Animal Science 1996, 63, s.337-342.
Müller, C.E., Nostell, K. & Bröjer, J. 2012. Methods for reduction of water soluble carbohydrates content in conserved grass forages. Proceedings of the 3rd Nordic Feed Science Conference. Sveriges Lantbruksuniversitet, Institutionen för husdjurens utfodring och vård. Rapport 280, s. 42-45.
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
Planerna för Falsterbo Horse Show är i full gång. Men det görs med ett stort mått av osäkerhet under vilka villkor tävlingarna kommer att genomföras.
Det går upp och ner i dessa pandemitider. Astrid gläds åt att få arrangera tävling på hemmaplan snart men beklagar att sommarens EM är inställt.
Gissa vad Astrid gör en stalledig dag – klicka in på Portugalbloggen för svar
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
I söndagens avsnitt av Mästarnas Mästare var det Tomas Erikssons tur att visa filmen från hans långa och framgångsrika karriär som fyrspannskusk.
Döms hästar ut när det i stället är ryttaren som är problemet och inte hästen? Jana Wannius menar i ett debattinlägg att det är just så.
Jana Wannius: "Oseriösa utdömningar av hästar måste få påföljder"
För den som glömt hur en tävlingsdag kan se ut bjuder här en brittisk fälttävlansryttare på en snabbrepris av hur en tävlingsdag i fälttävlan ser ut.
Att trilla av i vattenhindret är blött, eller? Den här tjejen gör en imponerande räddning och ser ut att klara sig utan att blöta ner sig.
Surahammars RF har stängt ridskolan tillfälligt och kan inte längre bedriva sin verksamhet. Detta på grund av den ökade spridningen av covid-19.
Ridskolechef och kommunordförande berättar mer: "Har drabbats hårt av det här"
Hur får man en avslappnad och följsam sits på en häst med stor gång? Hippsons dressyrexpert Jessica Nordin ger tips på en övning för att förbättra sitsen.
"Du ska se att du kan uträtta underverk på kort tid med detta arbetssätt"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!