Att det kan bli råkallt i ridhus vet vi alla. Men nu visar en liten, svensk studie att fuktproblemen i vissa ridhallar är riktigt omfattande. Fukten kan förstöra både ridhuset och hälsan hos dem som använder det.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Förutom en rejäl djupdykning i de studier som tidigare har publicerats på området gjorde SLU-studenten Ulrika Hansson en egen undersökning av ridhusen på tolv anläggningar i Skåne. Hon mätte bland annat lufttemperatur och luftfuktighet i ridhusen under vintern, och jämförde sina data med hallarnas skötsel och konstruktion.
I flera av ridhusen hittade hon fuktskador på träet, korrosion på metalldetaljer och svarta prickar eller rena mögelskador. Bara två av ridhusen var helt utan synliga fuktskador eller mögelpåväxt.
För att vara en vetenskaplig studie är det för få ridhus av olika konstruktion. Detta om man vill kunna säga något om risken för fuktskador beroende på om ridhuset är oisolerat eller isolerat, om det har tillskottsvärme eller inte, vilket byggmaterial som har använts etcetera. Men det är intressant att i princip alla ridhusen i studien hade fuktproblem av en sådan omfattning att det hade börjat påverka byggnaden. Och ett mönster gick faktiskt att utläsa: Ju äldre ridhusen var desto högre grad av fuktskador hade de.
Se upp med tillskottsvärme
De två ridhus som visade störst påverkan var de enda som var isolerade i kombination med tillskottsvärme. Trots att de även var de enda som hade mekanisk ventilation.
Ett av ridhusen hade mycket kondens på väggar och dörrar, men det hade inte hunnit uppstå fuktskador än eftersom ridhuset precis hade tagits i bruk. Det visar att kunskapen är bristande om vilka krav som ställs för att ett ridhus ska kunna hålla i många år, och erbjuda en attraktiv och hälsosam träningsmiljö. Även helt nya byggnader kan ha problem.
I flera fall användes inte ventilationen som det var tänkt. Den kunde vara helt stängd för att få upp temperaturen i ridhuset, eller så var de fuktspärrar som fanns mellan ihopbyggda stall och ridhus hela tiden öppna. Vilket gör att de inte fungerar som de ska.
Temperaturväxlingar en fara
Att det bildas kondens beror på att fukten i luften övergår från ånga till vätskefas, det sker när luften är mättad på vattenånga. Ofta bildas kondens då temperaturen sjunker, eftersom kallare luft inte kan hålla lika mycket fukt. När temperaturen svänger mycket är det alltså större risk för kondens.
Termen ”relativ luftfuktighet”, som ofta används, syftar på hur stor andel fukt det finns i luften i procent av den maximala mängd luften vid en viss temperatur kan innehålla. Är det 15 grader varmt och 100 procent relativ luftfuktighet betyder det alltså att om luftens tillförs mer fukt, eller om temperaturen sjunker, kommer det att bildas kondens.
Hästarna avger fukt
Om man har ett ridhusunderlag som behöver vattnas tillförs ganska stora mängder fukt till ridhuset den vägen. Men hästar (och människor) som arbetar avger också fukt till den omgivande luften, både genom svett och via utandningen.
En normalstor häst som arbetar svettas ut flera liter vatten per timme, även om det är svalt i ridhuset. Är det varmt blir det betydligt mer. Om det är många hästar som arbetar i ridhuset samtidigt, och ridhuset är upptaget under flera timmar varje dag, blir det ett betydande tillskott av vatten till luften där inne.
Ridhuset hållet inte
Materialet som ridhuset är byggt av tar åt sig vatten om miljön är fuktig. Det kan bland annat orsaka korrosion eller röta, förändringar i hållfastheten och missfärgningar. Ett exempel är när cement har tagit åt sig fukt under en längre tid och det sedan blir minusgrader. Då vattnet i cementens porer fryser sprängs materialet inifrån. När det gäller korrosion, som när järn rostar, kan det även drabba armeringsjärn som är ingjutna i betong. Detta om betongen har tagit åt sig fukt.
Mögel i ridhuset är en fara för både människors och djurs hälsa. Dessutom kan det kosta en rejäl slant eftersom ridhuset inte håller lika länge, kostnaden för underhåll och renovering blir högre.
Bra luft är A och O
Hästen konsumerar ett par kubikmeter luft per minut under arbete, så luftkvaliteten i ridhuset är otroligt viktig. Det får självklart inte vara dammigt, men inte heller en massa mögelsporer. Studier har visat att instruktörer som i huvudsak arbetar i ridhus löper större risk att drabbas av luftvägssjukdomar, jämfört med dem som håller till på utomhusbanor.
Om luften i ett isolerat ridhus värms upp sjunker den relativa fuktigheten. I ett oisolerat ridhus är i stället det enklaste alternativet att öka ventilationen. Ett exempel är de perforerade väggar eller väggar av vindnät som har börjat användas i ridhus, och som i princip ger utomhusklimat i hallen.
Det går även att installera en avfuktare, men eftersom det är så stora luftvolymer och så tuffa förhållanden kan det alternativet kosta en slant.
Arbetet mot fukten kan bli mer aktuellt i takt med att klimatförändringen gör vintrarna mildare och klimatet fuktigare. För den som är intresserad av att lära sig mer om luftkvalitet, ventilation, ridhuskonstruktioner och fukt finns det mycket matnyttigt att hämta i Ulrikas examensarbete, som finns i sin helhet via länken nedan.
Referens:
Hansson, U. 2017. Fukt och fuktskador i ridhus. Sveriges Lantbruksuniversitet, institutionen för biosystem:
http://pa.ltj.slu.se/janlars/partnerskapalnarp/uploads/projekt/731.pdf
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
Föreningen för den beridna högvaktens tävling för att namnge en av de hästar som så småningom ska ingå i Beridna högvaktens parader har öppnat.
Hela Sveriges häst är en ståtlig fux på 175 centimeter – namnet ska börja på H
Hästetologen om hur vi genom en bättre förståelse för hur ägarbyte påverkar hästar kan förhindra många skador och oönskade beteenden.
Hästetolog Renate Larssen: "Hjälp hästen att klara av en flytt"
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Det här fölet verkar ha en räv bakom varje öra. Busa med mamma och gömma sig bakom vindskyddet är favoritleken för dagen – för fölet alltså …
Ibland uppstår vänskap mellan djur som i vanliga fall inte alls hänger tillsammans. Som här där en häst blivit bästa kompis med en av gårdens hönor.
En läsare undrar hur hon på bästa sätt kan stärka hästens bakdel och få den att bygga mer muskler. Hippsons expert Jessica Nordin svarar och ger råd.
Fråga experten: "En svag bakdel kommer ofta utav en svag core"
Ibland får man kämpa för kärleken, vilket denna valack verkligen gör medan stallkamraten bara är lite nonchalant intresserad. Så charmigt klipp!
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!