Franska forskare har visat tydliga effekter på hästars inställning till rykt – och till den som ryktar – beroende på hur rykten görs. Självklart kanske? Ja, men den metod som fick tummen ner var den som vi hästfolk oftast använder oss av.
MEST LÄSTA FORSKNINGSKOLLEN 2020 – PLATS TVÅ:
Vi återpublicerar den här artikeln då den var andra mest lästa under 2020.
Text: Sara Bref
Arkivfoto: Adobe Stock
Forskarna studerade två grupper av hästar, totalt 27 stycken, som ryktades på två olika sätt. Ena gruppen fick försiktig rykt, där de borstades och kliades på de områden som hästen verkade uppskatta mest. Personen använde både sina händer och ryktborstar, samt anpassade tiden den ryktade på en viss kroppsdel – och hur hårt – efter hur hästen reagerade.
Den andra gruppen, kallad "standard", ryktades enligt ett system som är vanligt att använda sig av och som ofta lärs ut i många böcker och på ridskolor. Där följde man systemet utan att ta särskilt mycket hänsyn till hästens reaktioner under rykten.
Alltid samma ordning
Forskarna hade gjort förberedande studier på 69 ekipage, för att se hur det var vanligast att hästarna blev ryktade. Både vad gäller rörelserna, vilken typ av borste och hur hårt borsten användes. Sedan sammanställde man detta för att utforma rykten av hästarna i standardgruppen. Standardrykten började alltid på vänster sida och gjordes i ordningen hals, huvud, bog, rygg, flank, mage, bakdel och sist benen. Allt med tre olika borstar.
I studien mätte forskarna fysiologiska parametrar, som kortisol och hjärtfrekvens, och hur de varierade. Allt för att se om det fysiologiskt mätbara var kopplat till hur hästen ryktades. De mätte även ansiktsuttryck och vissa specifika beteenden.
Mätbär mimik användbart
Hästars ansiktsuttryck har genom forskning seglat upp som ett bra, objektivt sätt att utläsa hur hästen mår och hur den upplever en situation. Hästägare känner säkert igen fenomenet, man tycker sig kunna avläsa ganska bra hur hästen reagerar på saker genom att titta på ansiktsuttrycket. Men det är alltså även såpass tydligt mätbart att det går att använda i studier.
Till en början använde man ansiktsuttryck mest för att studera smärta eller rädsla, men nu tittar man mer och mer på möjligheten att även mäta positiva känslor hos olika arter genom ansiktsuttryck. Exempelvis har forskare i en studie lyckats mäta indikatorer på positiva känslor i ansiktsuttrycket hos råttor som blev kittlade.
Kommunicerar visuellt
Hästar har en komplex ansiktsmuskulatur, som gör att de kan variera sitt ansiktsuttryck i ganska hög grad jämfört med många andra arter. Det är egentligen inte konstigt alls eftersom hästar litar förhållandevis mycket till visuella signaler i sin kommunikation med varandra.
Likaväl som det finns mest forskning kring ansiktsuttryck och negativa känslor så finns det mest forskning kring hur kroppen reagerar fysiskt på någonting negativt. Man mäter stress, smärta och andra negativa känslor genom exempelvis kortisol eller hjärtfrekvens. Men det är inte lika enkelt att mäta fysiologiskt när hästen upplever något positivt.
Illustration ur rapporten, klicka på bilden för att se den större.
Skillnaden syntes tydligt
Hästarna i de två grupperna i den franska studien ryktades totalt under samma tid och på samma kroppsdelar, men på väldigt olika sätt. När grupperna hade ryktats elva dagar à tio minuter enligt respektive metod såg forskarna tydliga skillnader i beteenden hos grupperna.
Flytta undan, dra ihop mage eller rygg samt hota eller bita var vanligast i standardgruppen. Medan kontakt, uppmuntra kontakt och försök att klia personen nästan enbart syntes i försiktiggruppen.
Mönstret återupprepades när det gällde ansiktsuttryck, de flesta parametrarna skilde sig mellan grupperna. Hästarna i standardgruppen hade ofta hög nacke, man kunde se ögonvita och hopdragna läppar. Medan nacken mellanhögt, ögonen halvt slutna, läppar sträckta framåt och i rörelse sågs hos försiktiggruppen. Man såg däremot inga skillnader alls i kortisol, hjärtfrekvens eller dess variation mellan grupperna.
Kvarstod efter ett år
När forskarna testade att lite snabbt rykta samma hästar efter ett år, och nu fick samtliga individer oavsett grupp samma behandling, var det just i ansiktsuttrycken man fortfarande kunde mäta skillnader mellan grupperna. Forskarna kunde se samma typ av ansiktsuttryck som indikerade negativa känslor hos standardgruppen och positiva hos försiktiggruppen, trots att de nu alltså ryktades på samma sätt. Hästarna i standardgruppen hade även nu oftare hopdragna läppar och vidöppna ögon.
Förutom att det är intressant eftersom det visar att de fortfarande har olika upplevelse av situationen efter ett år, så visar detta också att ansiktsuttryck är en mycket känslig metod för att mäta just det här.
”Den här studien visar i vilken utsträckning ryktrutiner, som kan verka oskyldiga, har långvariga effekter på hästens generella välbefinnande och relationen mellan häst och människa. Därför ger den här studien en grund för att främja respektfulla och säkra metoder för djurvälfärd inom fältet, baserade på noggranna observationer av beteenden och ansiktsuttryck”, skriver forskarna i sin slutsats.
Referens:
Lansade, L., Nowak, R., Lainé, A-L., Leterrier, C., Bonneau, C., Parias, C. & Bertin, A. 2018. Facial expression and oxytocin as possible markers of positive emotions in horses. Scientific Reports, volume 8, Article number: 14680 (2018).
Läs den vetenskapliga artikeln
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
Den belgiska distanstränaren, och tidigare landslagsledaren, Pierre Arnould har stängts av i 20 månader och fått böter för att ha förfalskat i hästpass.
Använde en veterinärs stämpel för att ge sken av att hästar vaccinerats
Under fredagen meddelade det brittiska kungahuset att prins Philip, drottning Elisabeths make, avlidit 99 år gammal.
I veckans tävling, i samarbete med Schockemöhle Sports, kan du vinna ett par sprillans nya ridbyxor som både är stilrena och bekväma.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har blivit föräldrar. Det är International Jumping Riders Club som berättar om den glädjande nyheten.
Babyboomen bland hoppeliten fortsätter – Guerdat blev pappa tidigare i veckan
Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje.
Det är dags att välkomna ett gäng med nya experter till Hippson.se. Den första att presenteras är ingen mindre än tränaren Lennart Lindelöw.
"Det absolut roligaste med att vara tränare är följa elevernas utveckling"
Louise Chatteli och hästen Hannibal brukar besöka sjuka barn. På grund av spridningen av EHV-1 kan hon inte bedriva sin verksamhet i nuläget.
Rider alla hoppryttare i snabb galopp och dressyrryttare i ”möösgalopp”? Kajsa Boström menar att rätt utbildade ryttare väljer rätt tempo till det de ska göra.
Sätt övergångarna med serpentinen, åttvolten och treklövern. Ewa Angantyr berättar hur du gör träningspasset lite roligare, för både dig och hästen.
Ewas tre favoritmönster håller hästens intresse uppe hela ridpasset
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Annika Axelsson var en av alla ryttare som var på plats under Sunshine Tour. Hennes sto Agnetha Z var en av de hästar som blev allvarligt sjuk.
En 87-årig man i Växjö kommun döms för vårdslöshet i trafik efter att han i januari körde på ett ridande ekipage med sin husbil.
Mannen döms mot sitt nekande – lyssna på P4 Kronobergs inslag
Dagen efter han tagit OS-brons sa Andreas Helgstrand upp sig för att starta eget. Nu är Helgstrand Dressage känt över hela ridsportvärlden.
Berättar om sitt koncept och målet att bygga världens ledande hästföretag
Steve Guerdat och Fanny Guerdat Skalli har blivit föräldrar – dottern Ella är född. Steve ligger fortsatt i topp på världsrankingen, men tvåan knappar in.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!