En längre viloperiod behöver inte betyda att du måste bygga upp hästens kondition från början igen. Studier visar att om hästarna har möjlighet att röra sig mycket fritt så kan de behålla sitt flås.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Cajsa Ekström
I en ny studie från USA undersökte forskarna hur hästar reagerar på en längre period med minskad träning. Sexton hästar delades upp i tre grupper. En grupp fick gå på en stor betesmark, en annan stod på stall men fick viss träning och den tredje gruppen stod på stall utan någon träning – alltsammans under 14 veckors tid.
Betesgruppen hade tillgång till en runt 50 hektar stor kuperad hage, så de hade gott om plats att röra sig på. Hästarna som tränades gick mellan en och två timmars lätt till medelhård träning fem dagar i veckan. Båda de uppstallade grupperna fick gå ut i mindre hage.
Hästarna behöll kroppsvikt och hull under de 14 veckorna, men det som var mest anmärkningsvärt med studien var att hästarna som gick på bete höll sin kondition lika bra som de som tränades. Beteshästarna hade också högre densitet på skelettet än de andra två grupperna. Hästarna som varken tränades eller fick röra sig på stora ytor tappade kondition under perioden.
Toppa formen med vila
Kortare viloperioder, eller åtminstone en minskning av träningen, kan användas för att toppa formen innan en viktig prestation. Tekniken används både inom idrotten och hästsporten. Tanken är att de positiva effekterna av återhämtningen visar sig innan man börjar tappa kondition och/eller styrka.
Den här typen av formtoppning är inte så väl studerad på hästar i hård träning, det är vanligare att titta på träning än på återhämtning. Men det finns ett par studier och det verkar som att den positiva effekten finns även hos hästar.
I en studie från 2011 tittade forskare från Argentina och Tyskland på hur en veckas återhämtning påverkade mjölksyranivåerna hos hästar som tränades upp. I studien genomfördes två veckors träning på rullmatta i speciella cykler, och man mätte hur exempelvis mjölksyranivåerna påverkades beroende på om en tvåveckors träningsperiod följdes av en veckas återhämtning eller inte.
Det visade sig att under återhämtningen fortsatte den positiva effekten från konditionsträningen. Det var inte bara det att hästarna inte tappade – vissa av de mätta parametrarna fortsatte faktiskt förbättras trots utebliven träning. I en äldre studie såg man högre max- och medelhastighet hos travhästar som fick perioder av återhämtning jämfört med de som inte fick det.
En av fördelarna med att lägga in perioder av återhämtning på det här viset kan vara att minska risken för överträning, förhoppningen är även att minska risken för skador. Exakt vilka effekter återhämtningen har, och hur den ska se ut, måste studeras vidare.
Referenser:
Graham-Thiers, P.M. & Bowen, L.K. 2013. Improved ability to maintain fitness in horses during large pasture turnout. Journal of Equine Veterinary Science, vol., 33, nr. 8, s. 581-585.
Boffi, F.M., Lindner, A., Lopez, R.A., Botta, V., Sadaba, S. & Muriel, M. 2011. Effect of recovery periods during conditioning of horses on fitness parameters. Journal of Equine Veterinary Science, vol. 31, s. 661-666.
Shearman, J.P., Hamlin, M.J. & Hopkins, W.G. 2002. Effect of tapered normal and interval training on performance of Standardbred pacers. Equine Veterinary Journal, vol. 34, s. 395-399.
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!