Sadeln glider åt ena sidan. Ett irriterande problem som kan leda till skador hos både ryttare och häst. Nu visar ny forskning att det kanske snarare är veterinären än sadelutprovaren som du ska ringa.
Text: Sara Slottner
Foto: Ida Röök
Forskarna Line Greve och Sue Dyson på Centre of Equine Studies i Newmarket, Storbritannien, ville leta efter samband mellan en glidande sadel och hälta. De undersökte därför 128 hästar som kom till centret för hältutredning mellan augusti 2011 och augusti 2012.
Hästarna fick genomgå en veterinärundersökning med hältutredning för att fastställa om - och i så fall hur - de var halta. Hältutredningen visade att 11 hästar var ohalta, 26 hade frambenshälta och 20 hade problem i SI leden och/eller ryggen. Bakbenshälta var vanligast och hittades hos 71 hästar, av dem var 51 halta på båda bakbenen.
Efter undersökningen reds hästarna dels av sin egen ryttare, dels av en erfaren ryttare kopplad till centret. Detta för att notera deras rörelser och om sadeln låg stilla eller gled åt något håll. Resultaten är ovanligt klara och tydliga för att vara en forskningsrapport, och kan förmodligen komma till användning i praktiken.
Bakbenshälta gjorde att sadeln gled
Hos de hästar som var halta på ett eller båda bakbenen var det störst problem med att sadeln gled. Det gjorde den hos 38 av de 71 bakbenshalta hästarna, det vill säga över hälften. Sadeln gled inte på någon av de ohalta hästarna och inte heller på de med problem i ryggen. Bara en av de frambenshalta hästarna hade problem med att sadeln gled. Det fanns inget samband mellan hur allvarlig hältan var och en glidande sadel.
För att ytterligare utreda saken bedövades bakbenshältan bort, då låg sadeln stilla i alla utom ett av fallen där den tidigare hade glidit snett. Forskarna hittade flera andra samband, som att det var vanligare att sadeln gled mot den sida som var halt eller mest halt. Sadeln gled mer med en lättare ryttare och mer på volt än på rakt spår. Det var även tydligare i lättridning jämfört med nedsittning i traven och glidandet minskades markant om ryttaren red utan stigbyglar.
- Våra resultat visar att ägare, ryttare, tränare, veterinärer och sadelutprovare behöver informeras om att om sadeln glider är det ofta en indikation på bakbenshälta. Det beror inte nödvändigtvis på en dåligt tillpassad sadel, säger Line Greve.
Referens:
Greve, L. & Dyson, S.J. An investigation of the relationship between hindlimb lameness and saddle slip. Equine Veterinary Journal. doi: 10.1111/evj.12029
Hopptränaren Amanda Ericsson ger här tips på en ridövning där fokus ligger på ryttarens tajming samtidigt som hästen blir både lösgjord och rakriktad.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!