Forskning
Publicerad: 2020-03-06
Arkivfoto: Adobe Stock
Halm är ett bra kompletterande fodermedel – enligt ny svensk forskning
I Sverige har halm länge använts som ett alternativt fodermedel till andra grovfoder som hö och hösilage, men ute i Europa ses det på vissa håll som en hälsofara för hästen. Ny svensk forskning visar dock att halm inte ger upphov till magsår – i stället bidrar halmen till längre ättid.
Text: Jennie Börs
Enligt de svenska foderrekommendationerna har halm länge setts som ett utmärkt fodermedel, menar Anna Jansson, professor i husdjurens fysiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). I diskussioner med europeiska kollegor upptäckte hon dock att det inte var en helt delad åsikt.
– Vi skulle komma fram till någon form av konsensus kring utfodring av grovfoder till hästar. Mycket var vi hyggligt överens om, men när det kom till halm delades vi i två läger som inte kunde enas, berättade hon vid en föreläsning under Vallkonferensen på SLU som hölls i början av februari.
Det ena lägret ansåg att halm inte är ett lämpligt fodermedel till häst. Det andra lägret menade i stället att det inte fanns tillräckliga vetenskapliga underlag för att utforma en sådan rekommendation.
– Till grund för de som inte tyckte att halm var lämpligt för häst låg framför allt en studie där man hade tittat på magsår hos privatägda hästar i fält. I den studien föll det bland annat ut att hästar som utfodrades med halm hade mer magsår, baserat på den studien ansåg forskarna att halm är olämpligt.
Problem med den utländska studien
Anna menar å andra sidan att det finns problem med studien de andra forskarna grundar sin åsikt på.
– Problemet är att studien har väldigt lågt bevisvärde, då det inte går att göra en koppling gällande orsak och verkan. I studien finns ingen information om till exempel hästens totala näringsintag eller halmens hygieniska kvalitet.
Anna förklarar att det finns kunskap om att vissa mögeltoxiner kan ge sår på slemhinnorna hos andra djur. Halm innehåller lite energi och inget protein, vilket gör att det behövs god kunskap om både fodermedelsegenskaper och foderstatsberäkning. Detta för att en foderstat med mycket halm inte ska blir en bristfoderstat och öka risken för hälsoproblem.
– I studien jämförde man med hästar som inte fick något annat grovfoder alls än halm och då måste man vara kunnig som hästägare för att lösa näringsintaget. Försöker man med spannmål så kommer det att öka risken för flera problem.
Ny studie med "cross over"-design
Med detta som bakgrund har därför Anna, tillsammans med ett antal kollegor, genomfört en studie i ämnet. Studien syftade till att undersöka om halm ger magsår hos häst, för att kunna utforma en mer vetenskapligt baserad foderrekommendation. I studien ingick sex hästar i en så kallad ”cross over”-design.
– Det innebär att vi inte jämförde två separata grupper med varandra, till exempel en halmgrupp och en icke-halmgrupp. I stället delades gruppen om sex hästar in i två subgrupper, där båda grupperna fick prova båda foderstaterna i omgångar.
Den ena foderstaten bestod av 50 procent vetehalm och 50 procent proteinrikt hösilage, alltså den så kallade halmfoderstaten. Kontrollfoderstaten bestod i stället av 50 procent proteinfattigt hösilage och 50 procent proteinrikt hösilage.
– Foderstaterna var sammansatta för att vara så lika som möjligt avseende näringsämnen och proteinintag, så att man inte jämförde helt olika saker. Det var helt enkelt mest halmen som skiljde de två foderstaterna åt, säger Anna och fortsätter:
– Halmpartiet som användes var givetvis kontrollerat så att det inte fanns några hygieniska problem med fodret.
Visade inga tendenser till magsår
Hästarna åt av vardera foderstaten under tre veckors tid, vilket enligt tidigare forskning är en tillräcklig period för att magsår hos häst ska kunna uppstå. I slutet av varje utfodringsperiod genomfördes en gastroskopi av hästarnas magsäckar.
– Hästens magsäck har två olika typer av slemhinna och vi tittade i båda efter magsår. Sammanfattningsvis fanns det inga skillnader i antalet magsår eller svårigheter av magsår mellan de olika foderstaterna.
En rad andra faktorer undersöktes också. Till exempel visar resultaten att halmfoderstaten hade signifikant längre möjlig ättid.
– Hästar är selektiva i sitt ätbeteende och vi kunde se att en häst med halmfoderstat lade mer tid på att sortera ut godbitarna först, innan den åt av halmen. Det är något som stimulerar hästens naturliga beteenden.
Inga skillnader i tarmmotorik
En annan farhåga med halm, som enligt Anna finns beskrivet i litteratur från andra världskriget, är att halmen kan bidra till förstoppning. Därför studerades även hästens tarmmotorik samt träckens vattenhalt.
– Det är osannolikt att vi skulle få en förstoppning under tre veckor, men vi gjorde vad vi kunde. Vi lyssnade på tarmarna och det fanns inga tecken på att tarmmotoriken skulle vara annorlunda, säger Anna och fortsätter:
– Vi mätte som sagt också vattenhalten i träcken, men där fanns inte heller några avgörande skillnader.
Halm fortsatt rekommenderat
Resultaten från studien är fortfarande preliminära, men utifrån dessa står man fortsatt – i de svenska grovfoderrekommendationerna – kvar vid att halm är ett bra alternativt fodermedel till häst. Speciellt till överviktiga individer eller vid brist på annat vallfoder.
– Studien tyder inte på att halm ökar risken för magsår, samtidigt förbättras ättiden och mycket tyder på ett mindre glupskt beteende med halm i foderstaten. Vi kan heller inte se någon skillnad i vattenhalt i träcken eller vad gäller tarmmotoriken. Resultaten visar också att vi med hjälp av halm i foderstaten kan få en sänkning av insulinnivåerna.
Fler artiklar från Vallkonferensen på Hippson.se:
Hösilage inte alltid skäl till hästens dåliga mage
Kolhydrater i hästars grovfoder studeras
taggar
Liknande webbartiklar
- Halmfoder ger inte hästar magsår
- Studerar hästens rörelser i skritt för att upptäcka hälta
- Öroninflammation hos häst kan ha samband med allergi
- Forskningskollen: Sadeln kan avslöja både hälta och ryttarfel
- Forskningskollen: Lättridning på fel sittben kan avslöja hältan
- Grovfoderstat till tävlingshäst – så funkar det
- Hästforskning: Nya rön om slowfeednät, äthastighet, kraftfoder till föl och salttillskott
- Nya forskningsrön: Energirestriktiv diet och hur foder påverkar hästens temperament
- Forskningsstudie om halm som grovfoder
- Sockerhalt och aminosyror i fodret i fokus för EMS-forskare

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!