På senare år har hästar visat framhovarna när det gäller att hjälpa barn med autismspektrumstörning, ASD. Flera studier visar lovande resultat för barn som får prova specialdesignade aktiviteter med hästar.
Text: Sara Slottner
Arkivfoto: Elisabetta Figus/Dollarphotoclub
Försöken att behandla och hjälpa personer med autismspektrumstörning, ASD, har varierat mycket. Bland annat eftersom det finns så stor variation i vilka områden som personerna har problem med. Det kan till exempel vara sociala interaktioner och kommunikation, lika väl som repetitiva beteenden.
En av de saker som har lyfts fram av forskare, som bidragande till de lovande resultaten med hästunderstödd terapi, är den långsiktiga relation som byggs upp med hästen. Självklart i kombination med det rent fysiska i att rida. Man har bland annat sett förbättringar i de sociala interaktionerna, i koncentrationsförmågan och även en förbättring av självförtroendet.
Inte bara ridning
EAA (Equine Assisted Activities) kan inkludera ridning, körning och voltige, men även avsuttna övningar. Forskningen på området är fortfarande i sin linda. Några amerikanska forskare som gjort en ny studie pekar på behovet av välgjorda försök med kontrollgrupper.
I deras egen studie, som publicerades i år, hade de två hypoteser. För det första att de hästunderstödda aktiviteterna skulle förbättra livskvaliteten för barn med ASD på flera sätt. För det andra antog de att resultaten skulle vara bättre än med icke-hästrelaterade aktiviteter.
Jämfördes med annan terapi
25 barn mellan 4 och 15 år med ASD deltog i den amerikanska studien. 13 av dem fick terapi med EAA, medan resterande 12 fick en annan form av stöd som var utformat för att utbilda och ge rekreation till barn med ASD. Studien pågick under tolv veckor.
Under och efter studien registrerades särskilda parametrar som skulle mäta barnens livskvalitet. Det rörde sig till exempel om fysiska och emotionella faktorer, hur de fungerar socialt och i skolan. Både föräldrar och barn fick tycka till om hur det gick. Man försökte även mäta barnens självkänsla och hur bra familjen fungerade.
En gång i veckan
Barnen i hästgruppen red en timme i veckan under de tolv veckorna som studien pågick. Ridningen gjordes enligt en modell där en person leder hästen och två andra går på varsin sida, för att stödja ryttaren. Ridlektionen leddes av en certifierad ridinstruktör.
Under lektionerna fokuserade instruktören på att förbättra ridning och hästhantering, men det blev även naturligt att i vissa lägen gå igenom till exempel beteende. Barnen i kontrollgruppen fick även de träna en gång i veckan, men då på specifika problemområden som att hålla ögonkontakt, turas om, visa empati och vara kompis. De tränade även till exempel balans och kroppskontroll.
Bättre fysik och beteende
Föräldrarna till barnen i kontrollgruppen rapporterade förbättringar på sju områden, självförtroendet var det som hade ökat mest hos de barnen. Föräldrarna till barnen i hästgruppen rapporterade förbättringar på ytterligare ett område. Barnen i hästgruppen fick också bättre självförtroende, men det som ökade mest för dem var ”generellt beteende”.
Barn och föräldrar från båda grupperna upplevde en ökad livskvalitet på flera punkter. Skillnaden mellan grupperna i förbättring av den fysiska förmågan var också tydlig, barnen som fått rida gick rejält framåt medan kontrollgruppen stod kvar på samma nivå som innan terapin.
Forskarna skriver i sin rapport att deras hypoteser åtminstone delvis stöds av studiens resultat, men att mer forskning skulle behövas. Det återstår fortfarande att förstå exakt vad som gör att hästen kan hjälpa dessa barn.
Referens:
Lanning, B.A., Matyastik Baier, M.E., Hatz, J.I., Krenek, N. & Tubbs, J.D. 2014. Effects of Equine Assisted Activities on Autism Spectrum Disorder. Journal of Autism and Developmental Disorders, DOI 10.1007/s10803-014-2062-5. Här kan du läsa hela studien.
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!