Hästen får D-vitamin från solen och från soltorkat foder. Traditionellt har rekommendationen varit att det räcker för att tillgodose behovet hela året. Men frågan är om inte ny forskning kan vara början till en förändring av den synen.
Text: Sara Slottner
Foto: Adobe Stock
I en studie från Nya Zeeland, publicerad i år, har forskarna jämfört D-vitaminstatusen hos hästar med och utan täcke. Det finns olika typer av D-vitamin. D3 bildas i huden när den utsätts för solljus under sommarhalvåret. D2 finns i till exempel grovfoder som har fått torka i solen. D-vitamin lagras i kroppen, så det behöver inte tillföras varje dag för att hästen ska ha tillräckligt.
Intressant var att man i studien inte hittade något D3 i proverna. Så antingen fanns det inte, eller så var det för lite för att deras analyser skulle hitta något. Och det var ingen skillnad beroende på om hästarna hade haft täcke eller inte.
Forskarna skriver därför att ”hästar kanske litar på vitamin D2 i fodret för att tillgodose sitt behov av D-vitamin”. De såg också att nivåerna av D2 hos hästarna varierade över säsong. Teamet efterlyser mer forskning för att kontrollera hur mycket D-vitamin som faktiskt bildas i hästens hud.
Brist hos flera patienter
I en annan studie hittade forskare från USA och Egypten brist på D-vitamin hos 63 procent av nyfödda föl som var inlagda på klinik av olika anledningar. Forskarna presenterade även ett gränsvärde där föl, som låg under det, löpte betydligt större risk att dö. Kontrollgruppen med friska föl hade signifikant högre nivåer av D-vitamin.
I en studie där man jämförde D-vitaminnivåer hos hästar i USA och Thailand såg forskarna att föl hade betydligt lägre nivåer i genomsnitt än vuxna hästar, och att hästar över huvud taget verkar ha lägre nivåer av D-vitamin i blodet är vad andra djurslag har. Detta trots att hästarna i just den här studien var långa dagar i stark sol.
D-vitamin har hormonella egenskaper och det påverkar omsättningen av både kalcium och fosfor. För låga nivåer gör att upptaget och omsättningen av kalcium hämmas och i längden kan skelettet försvagas eftersom kalcium då tas därifrån. Vuxna djur – och människor – med brist på D-vitamin riskerar att drabbas av benskörhet.
Forskningen pågår
På senare år har studier visat att en relativt stor andel, i någon studie så mycket som 82 procent, av svenska barn har för låga nivåer av D-vitamin. Det beror bland annat på att vi har förhållandevis få timmar när solen är tillräckligt stark för att vitaminet ska bildas, jämfört med länder närmare ekvatorn. De låga nivåerna är oftast inte så katastrofala att barnen lider av klassiska bristsymtom, som rakitis. Men de har ändå en påverkan på hälsotillståndet. I Finland har man höjt rekommendationerna för D-vitamin till barn.
De svenska utfodringsrekommendationerna för hästar är att de allra flesta inte behöver tillskott av D-vitamin. Frågan är om fortsatt forskning, gjord på hästar på våra breddgrader, kommer att ändra de rekommendationerna så småningom.
Referenser:
Azarpeykan, S., Dittmer, K.E., Gee, E.k., Marshall, J.C., Wallace, J., Elder, P., Acke, E. & Thompson, K.G. 2016. Influence of blanketing and season on vitamin D and parathyroid hormone, calcium, phosphorus, and magnesium concentrations in horses in New Zealand. Domestic Animal Endocrinology , vol. 56 , s. 75 – 84.
Kamr, A.M., Dembek, K.A., Reed, S.M., Slovis, N.M., Zaghawa, A.A., Rosol, T.J. & Toribio, R.E. 2015. Vitamin D Metabolites and Their Association with Calcium, Phosphorus, and PTH Concentrations, Severity of Illness, and Mortality in Hospitalized Equine Neonates. PLoS ONE 10(6): e0127684. doi:10.1371/journal.pone.0127684
Pozza, M.E., Kaewsakhorn, T., Trinarong, C., Inpanbutr, N. & Toribio, R.E. 2014. Serum vitamin D, calcium, and phosphorus concentrations in ponies, horses and foals from the United States and Thailand. The Veterinary Journal (2014), http://dx.doi.org/10.1016/j.tvjl.2014.01.002
Trots rapporterna om att fyra hästar rest från tävlingarna i Valencia till de i Doha och en har testats positivt för EHV-1 genomförs GCT som planerat.
Peder Fredricson till DN: "Arrangörerna har skött det här exemplariskt"
Under årets blöta månader ökar ofta förekomsten av bakteriella hudinfektioner, så som mugg. Här är tips och råd på vad du som hästägare kan göra.
Veterinär Izabella Granswed ger råd om mugg, rasp, ringorm och regnskållor
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Idag (4/3) kan du köpa bokserien Ridinspiration med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I dessa tider behöver vi alla sprida lite extra kärlek. Dessa fyrbenta kompisar behöver inte hålla social distans, utan njuter istället av varandras sällskap.
Många väljer i dag att köpa en begagnad sadel via nätet – bland annat via Hippson Market. Men hur vet du att sadeln du köper är i bra skick?
Favorit i repris: Frida Lantz ger tips kring att köpa och sälja begagnat
Djurrättsorganisationen PETA har anmält en tysk hoppryttare efter att han piskade sin häst hårt upprepade gånger vid en tävlingsstart i Kalifornien.
Se filmklipp av händelsen här – ryttaren tilldelades varning och gult kort
Ett par hästar som tävlat i EHV-1-drabbade Valencia har flugits direkt till Doha där de isolerats efter att ha testats positivt för sjukdomen.
Flera av världens bästa hoppryttare på plats för att rida GCT
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
När Svenska ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster ska sammanfatta pandemiåret 2020 blir det vid en digital pressträff.
12,4 miljoner kronor mindre än planerat gick till möten och besöksverksamhet
Hoppryttaren Erica Swartz befinner sig i karantän med totalt 16 hästar i det virusdrabbade Valencia. För Hippson berättar hon hur läget ser ut.
Russet Hasse mådde inte riktigt som vanligt en dag i december 2019. Till slut kom veterinär fram till att han troligtvis hade epilepsi och han fick somna in.
Veterinären: "Symtomen kan likna de vid sömnbrist eller hjärtproblematik"
TV4 Nyhetsmorgon har pratat med Carl-Walter Fox som befinner sig på hopptouren i spanska Valencia, mitt i utbrottet av det dödliga viruset EHV-1.
Alla hans fem hästar har insjuknat varav en vårdas på klinik
Idag (3/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen från marken 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Vecka 9 är det dags för sadelvecka hos Hippson. Det innebär att sadelannonser från Hippson Market kommer att lyftas fram lite extra.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Strax utanför Kristianstad finns en hästgård med hela 359 kvadratmeter total boyta, stall med åtta boxar, ridhus och utebana med fibersand.
Hur påverkar smittoläget i Europa svenska hästar och ryttare? Hur blir det med Gothenburg Horse Show? Hur påverkas svenska tävlingar?
Mitt i tävlingsstoppet kan storslagna evenemang kännas långt borta. Men i dag öppnar biljettförsäljningen till VM i danska Herning år 2022.
Samlat mästerskap i hoppning, dressyr, paradressyr och voltige
FEI har ställt in tävlingar i Europa till och med den 28 mars för att begränsa smittan av EHV-1. Men hur påverkar detta Gothenburg Horse Show?
Tävlingsledare Tomas Torgersen: "Har följt utvecklingen av situationen"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!