Hästens rörliga öron hjälper oss att avläsa vår kamrats sinnesstämning. Men visste du detta om hästen hörsel?
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Cajsa Ekström
Örats rörelser styrs av tio olika muskler och det gör att de kan röra sig i 180°. Rörligheten hjälper hästen att fånga upp ljud och bestämma varifrån de kommer. Ändå är hästen förhållandevis dålig på att exakt lokalisera en ljudkälla.
Den kan bestämma inom 25° vilken riktning ett ljud kommer ifrån. Det är betydligt sämre än hundar och människor, som hittar rätt på 1° när. Däremot är hästar mer anpassade till att uppfatta ljud över långa avstånd, de kan reagera på något som låter på flera kilometers håll.
Bra på att sortera ljud
Hästarna är också bra på att sortera bland ljud, för att avgöra vad som är viktigt, även om ljuden är lika starka. Där överglänser de oss med råge. Dessutom verkar de faktiskt kunna använda sin egen kropp för att förstärka ljud, genom att ställa sig så att ljudvågorna studsar på bogen!
Att lägga öronen bakåt är inte bara ett uttryck för aggression utan även ett sätt att tona ner riktigt höga ljud, ungefär som att hålla för öronen.
Hästen hör ljud mellan 55 Hz och 33,5 kHz, medan vi människor hör mellan 20 Hz och 20 kHz. Med andra ord hör hästen inte dova ljud lika bra som människan, exempelvis en bilmotor eller ljudet av en cykel. Men det finns det som tyder på att hästar ändå kan reagera på riktigt låga frekvenser – till exempel vibrationer som uppstår före en jordbävning. Då hör de inte ljudet utan känner snarare av vibrationerna i marken.
Något som kan ställa till det lite i vårt umgänge med hästen är att den kan höra ljud av hög frekvens bättre än oss. Den kan alltså uppfatta ljud som vi inte kan höra, och reagera fast vi tycker att det är tyst.
Sämre hörsel med åldern
Hästens hörsel verkar bli sämre med åldern, det gäller särskilt de höga frekvenserna. På hästar som har nedsatt hörsel rör sig öronen mindre, eller till och med hänger.
Genom att klappa i händerna kan hörseln testas. Ett plötsligt ljud ska resultera i åtminstone en ryckning i öronen och gärna att hästen vänder på huvudet. Annars kan det finnas skäl att misstänka hörselnedsättning. Medfödd dövhet har hos flera djurslag ett samband med färgen. Drabbade djur har ofta blå ögon och saknar pigment, åtminstone delvis.
Referenser:
Wilson, W., Mills, P. & Dzulkarnain, A. 2011. Use of BAER to identify loss of auditory function in older horses. Australian Veterinary Journal, vol. 89, s. 73–76.
Harland, M.M., Stewart, A.J., Marshall, A.E. & Belknap, E.B. 2006. Diagnosis of deafness in a horse by brainstem auditory evoked potential. Canadian Veterinary Journal, vol. 47, nr. 2, s. 151-154.
Heffner, R.S. & Heffner, H.E. 1983. Hearing in large mammals: Horses (Equus Caballus) and cattle (Bos taurus). Behaviural Neuroscience, vol. 97, nr. 2, s. 299-309.
Heffner, H.E., & Heffner, R.S. 1992. Auditory perception. In: C. Phillips & D. Piggins (Eds.), Farm Animals and the Environment. Wallingford, UK: C.A.B. Intl., s. 159-184.
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!