Hältutredning är ett ständigt återkommande ämne - och som vi tidigare tagit upp i Forskningskollen är exempelvis böjprov inte alltid så tillförlitligt. Brittiska forskare fördjupar sig i hältornas underbara (nåja...) värld och har konstaterat att riktigt långsam trav kan avslöja en hel del.
Text: Sara Slottner
Foto: Anki Yngve
Hästarna i en av britternas senaste studier visades vid hand och longerades i trav på ett fast underlag. De visades dels i den hastighet som hästen själv föredrog, dels långsamt och snabbt. Hästarna filmades och filmerna bedömdes av sex erfarna veterinärer, som använde sig av en skala från 0 (ohalt) till 10 (icke-viktbärande). Hästarna var också utrustade med sensorer för att forskarna skulle kunna göra objektiva bedömningar av eventuell hälta, med hjälp av instrument speciellt utvecklade för detta.
När hästarna travade på rakt spår spelade hastigheten stor roll för om de bedömdes vara ohalta av veterinärerna – fler hästar bedömdes som ohalta vid högre hastighet. De som fortfarande bedömdes vara halta vid den högre hastigheten fick ändå i genomsnitt lägre poäng än när de travade långsamt, både när det gällde fram- och bakbenshältor. Resultaten stämde överens med veterinärernas upplevelse av situationen, eftersom de tyckte att det var svårare att bedöma hästarna vid den högsta hastigheten.
Objektiv mätning vs. veterinär bedömning
Den objektiva mätningen fick inte samma resultat. En ökad hastighet på rakt spår hade ingen eller bara lite påverkan på asymmetrin. När hästarna longerades registrerades däremot en ökad asymmetri vid ökad hastighet i båda varven, veterinärerna påverkades däremot inte i sin bedömning av hur fort hästarna travade på volt.
Forskarna ger rådet att trava hästen långsamt vid en bedömning av hälta på rakt spår, om man är osäker på om den är halt. Det kommer att hjälpa bedömaren att uppfatta små skillnader i asymmetri. De deltagande veterinärerna kommenterade svårigheten att se hälta när hästarna travade snabbt med att "the gait was just too fast", "could not keep up" och "just masked the lameness".
Mänskliga ögat hinner inte med
Studier av den mänskliga synens förmåga att uppfatta snabba händelser visar att vi är mer begränsade på det området än vad vi själva ofta uppfattar. Ett målande exempel på detta är 1800-talsdebatten om hur hästens fotförflyttning i trav och galopp ser ut – om det finns ett svävmoment eller inte. Det var inte förrän britten Eadweard Muybridge på 1870-talet lyckades fota det hela som diskussionen avgjordes. Det mänskliga ögat hinner nämligen inte se svävmomentet även om vi i dag – när vi är medvetna om det – tycker att vi kan uppfatta det.
Muybridge riggade en rad med kameror där varje utlösare var kopplad till en tråd som var spänd över banan. När hästen galopperade förbi tog kamerorna löpande sina bilder och serien blev en föregångare i utvecklingen av filmtekniken. Innan Muybridges fotoserier hade konstnärerna målat svävmomentet i galopp med båda frambenen sträckta framåt och bakbenen bakåt.
Referenser:
Starke, S.D., Raistrick, K.J., May, S.A. & Pfau, T. 2013. The effect of trotting speed on the evaluation of subtle lameness in horses. The Veterinary Journal. doi: 10.1016/j.tvjl.2013.03.006
Holcombe, A.O. 2009. Seeing slow and seeing fast: Two limits on perception. Trends in Cognitive Sciences, vol. 13, s. 216–221.
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!