Text: Sara Ringmark
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
Att idrottande män och kvinnor är noga med vad och när de äter är inget nytt. Det man stoppar i sig påverkar i hög grad vilka sorters näringsämnen som finns tillgängliga för musklerna att utnyttja som energi vid arbete.
Olika typer av prestationer kräver olika typer av energisubstrat. Förenklat kan man säga att ju snabbare och mer högintensiv prestationen är, desto mer socker (glukos) utnyttjas för energi och desto mer mjölksyra bildas i musklerna. Bildandet av mjölksyra är en av de faktorer som förknippas med trötthet, och det är känt att dieten är en faktor som kan påverka uthålligheten vid fysisk prestation.
Vid lite mer lågintensiva arbeten förbränns fett i högre grad. Förbränningen av fett sparar blodglukos och bildar ingen mjölksyra. Utfodring med spannmålsbaserade kraftfoder ger ett stort upptag av glukos, medan utfodring med grovfoder ger ett mindre upptag av glukos och et