Hittills har vi fått lita till tabellvärden för att uppskatta hur mycket svett hästen producerat under ett arbetspass. Eftersom väder, arbetspassets utformning och individen själv påverkar - och det inte alltid följer tabellen - är det ett trubbigt verktyg. Nu tror forskare att de har hittat ett sätt att poängsätta hur hästen svettats, som stämmer bättre överens med verkligheten.
Text: Sara Slottner
Foto: Tomas Holcbecher
I ett samarbete har tyska och brittiska forskare börjat utveckla ett nytt system för att uppskatta hur mycket svett en häst producerat under ett arbetspass - och därmed hur mycket salter och vätska den förlorat. De använde varmblodshästar som genomförde olika arbetstest. Hästarna förlorade mindre än en procent av sin kroppsvikt vid lätta arbetspass och runt två procent vid medelhårt arbete. Det motsvarar i genomsnitt en svettförlust på fyra respektive tolv liter.
Studerade svettmönstret
Efter arbetstesten studerades hästarnas svettmönster och forskarna kunde urskilja fem olika nivåer av svettning. De upptäckte också att de fem nivåerna hade tydliga kopplingar till hur stor hästens svettproduktion varit.
Den första nivån av svettning innebar att området under sadeln var delvis fuktigt och flankerna var mörkare än normalt. De hästarna hade förlorat mellan 1,6 och 4 liter svett (0,2-0,7 procent av kroppsvikten). I nästa nivå var området under sadeln och på halsen blött, eventuellt fanns lite vitt lödder i kanten på sadeln och mellan bakbenen och de hästarna hade gjort sig av med upp till 7,2 liter svett (0,7-1,2 procent av kroppsvikten). I nivå tre såg man tydliga blöta märken efter tränset samt blött under sadel, sadelgjord och på hals och flanker. Hästarna i den gruppen hade förlorat 7,2-9,3 liter svett (1,2-1,5 procent av kroppsvikten).
I nivå fyra hade hästarna helt blöta flanker och hals, och dessutom fuktiga mörka rynkor över ögonen. I vissa fall även rikligt med lödder mellan bakbenen. Då låg svettförlusterna på mellan 9,6 och 11,8 liter (1,5-2 procent av kroppsvikten). I den svettigaste nivån droppade det från både buk och över ögonen. Hästarna hade då förlorat upp till 18 liter svett under arbetspasset (2-3 procent av kroppsvikten).
Metoden verkar träffsäker
Den här studiens resultat stämmer inte helt överens med vissa tidigare studier. En av orsakerna är att även svettproduktion under återhämtningstiden är uppmätt. I vissa studier mäts bara svettproduktionen under själva arbetet, men det har visats tidigare att runt hälften av den totala svettproduktionen kan ske under den första timmen efter att arbetet har avslutats.
I den här studien var det stora skillnader mellan hur mycket svett olika individer producerade vid samma arbete, något som är ett stort problem om man använder tabellvärden på svettförluster. Det skiljde 7 respektive 15 liter mellan den som svettades minst och mest vid lätt respektive medelhårt arbete! Forskarna skriver att metoden borde gå att använda med större träffsäkerhet än nuvarande metoder. De poängterar samtidigt att det behövs ytterligare studier med olika typer av arbete, olika väderförhållanden och andra raser.
Referens:
Zeyner, A., Romanowski, K., Vernunft, A., Harris, P. and Kienzle, E. 2013. Scoring of sweat losses in exercised horses – a pilot study. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. doi: 10.1111/jpn.12073
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!