Trots att de prestationer som utförs i alla de stora ridsportgrenarna är beroende av ett bra underlag, finns det förvånansvärt lite forskning om underlagets påverkan - och ännu mindre om hur det ska skötas.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
I ett samarbete mellan Storbritannien och Sverige försöker ett gäng forskare ändra på det och de presenterade några inledande resultat på 7:th International Conference on Canine and Equine Locomotion på Strömsholm i somras. De medverkade även på British Equine Veterinary Associations årliga konferens i september.
Objektiva mätningar av underlaget
Från Sverige är självklart Lars Roepstorff inblandad eftersom det handlar om att objektivt mäta ett underlags egenskaper. I två studier har forskarna jämfört ett underlag före och efter ytlig harvning.
I ena studien registrerades hästens rörelser i arbetstrav genom höghastighetsfilmning, och de mätte hur långt hoven gled mot underlaget samt vinkeln i kota och has. Samtidigt mättes underlagets egenskaper på tio platser runt om ridbanan genom att använda en mekanisk hov. Materialet på ridbanan var en blandning av vaxad sand och gummi, något som är relativt vanligt i Storbritannien där försöket genomfördes.
Harvning ökade ledvinklingarna
Efter harvning kunde forskarna se att bakhoven gled mer mot underlaget, kotlederna sträcktes mer och hasvinkeln var under vissa delar av steget större. Den mekaniska hoven stödde dessa data genom att visa att den maximala belastningen var något mindre på det nyharvade underlaget. Den visade även att hovens grepp blev bättre, vilket forskarna tror är orsaken till att hästen kunde ändra sitt rörelsemönster och böja och sträcka lederna mer.
Forskarna trycker också särskilt på hur viktigt det är att en ridbana är likadan över hela ytan, eftersom hästarna uppenbarligen ändrar sitt rörelsemönster så mycket beroende på underlagets egenskaper.
Effekten varierar beroende på materialet
I den andra studien, som även den gjordes i Storbritannien, testades underlaget på tio ridbanor före och efter harvning - med hjälp av den mekaniska hoven. De testade två typer av underlag; samma blandning som i den första studien jämfördes med ridbanor av vaxad sand och fiber. Tio olika platser på varje ridbana testades och man mätte underlagets fasthet, friktion och elasticitet.
Harvningen påverkade de två materialblandningarna på olika sätt. Vaxad sand och gummi blev fastare och fick lägre friktion efter harvning, medan vaxad sand och fiber blev mindre fast och mindre elastiskt men med ökad friktion.
Det går inte att ge några solklara rekommendationer utifrån forskarnas resultat eftersom det bara gäller två underlagstyper på några få ridbanor, men det är helt klart så att underhållet och underlaget samverkar - och det är inte självklart vad effekten blir.
Referenser:
Walker, V.A., Tranquille, C.A., Roepstorff, L., Brandham, J. & Murray, R.C. 2012. The effect of harrowing an arena on surface characteristics and kinematics of the working trot. Proceedings of the 7th International Conference on Canine and Equine Locomotion, Strömsholm, s. 73.
Tranquille, C.A., Walker, V.A., Roepstorff, L., Hernlund, E. & Murray, R.C. 2012. The effect of harrowing on mechanical properties of waxed sand and rubber and waxed sand and fiber arena surfaces. Proceedings of the 7th International Conference on Canine and Equine Locomotion, Strömsholm, s. 75.
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!