I Hongkong hade OS-stallarna rejäla fläktar.
Nu riktas ridsportens ögon mot Rio, där ett par hundra av världens bästa ekipage är på plats. För en gångs skull lyser sponsorernas namn med sin frånvaro, men den uppmärksamhet ett olympiskt spel innebär genererar ändå pengar. Inte minst kan det vara ett tillfälle för forskare att få fördjupa sig i frågeställningar som aktualiseras i och med spelen.
Text: Sara Slottner
Foto: Tomas Holcbecher
Genom åren har det flera gånger gjorts studier kopplade till ett specifikt olympiskt spel, både innan och efter själva tävlingarna. Inför London 2012 låg till exempel mycket fokus på dopning, efter skandalen med sex hästar som testades positivt vid OS i Hongkong 2008. I London provtogs hästarna mer än vid något tidigare spel och det gjordes även utförliga tester av fodret.
”FEI hade ett riktigt högt berg att bestiga efter Aten och Hongkong. Men vi hade ett rent ungdoms-OS, ett rent FEI World Equestrian Games och nu har vi toppat det med ett rent olympiskt spel i London”, sade det internationella ridsportförbundets dåvarande ordförande prinsessan Haya när OS i London summerades.
Lång och riskfylld resa
Då hästarna skulle resa till Hongkong lades mycket fokus på smittsamma sjukdomar, något som i allra högsta grad är aktuellt även i Rio. För ryttarna och deras landslagskollegor gäller det att se upp för zikaviruset som sprids med myggor. Myggnät kan vara en god idé även i stallarna eftersom det finns infektiös anemi och flera typer av hjärnhinneinflammationer, fruktade hästsjukdomar som sprids med bitande insekter, i Brasilien.
Inför OS i Atlanta 1996 gjordes mycket forskning om hur klimatet skulle komma att påverka hästarna och deras prestationer. Vid tiden för OS förväntades temperaturen i området ligga mellan 31 och 36 grader, och luftfuktigheten skulle närma sig 100 procent. Prognosen för Rio visade att det skulle vara drygt 20 grader, men fälttävlansryttarna har fått en extra utmaning. Det är runt 30 grader, så erfarenheterna från Atlanta kanske hade kommit väl till pass.
Extra salt och kyla
Studierna inför Atlanta medförde bland annat att forskarna kunde ge rekommendationer om att hästar behövde vara på plats tre veckor innan, för att acklimatisera sig. Första veckan rekommenderades minimal träning. Hästarna skulle utsättas för värmen flera timmar om dagen, men i övrigt antogs de må bäst av att vistas i en kallare miljö. Forskare kunde i studierna se hur hästarna, efter att ha vant sig vid värmen, blev bättre på att reglera både kroppstemperatur och vätskeintag.
Saltförlusterna översteg vida vad hästarna fick i sig – forskarna utarbetade därför rekommendationer om tillskott av salt. Framför allt till fälttävlanshästarna.
Man testade även olika sätt att kyla ner hästar snabbt och kom fram till att det bästa var att aktivt kyla ner dem över hela kroppen med relativt kallt vatten, eller till och med isvatten. Forskarna såg inga negativa effekter av det, exempelvis förändringar i muskelenzymer som skulle kunna tyda på korsförlamning eller liknande.
Forskarvärlden började samarbeta
De aktuella forskarna upptäckte också att det fanns ett relativt kort ”fönster” efter ansträngningen, då hästar ofta ville dricka. Direkt efter ett simulerat terrängprov drack hästarna i studien i genomsnitt 9 till 12 liter vatten.
Stallen vid OS i Atlanta specialkonstruerades och inomhustemperaturen kunde vara runt tio grader kallare än utomhus. Fälttävlanshästarna vägdes noggrant under tävlingarna för att man skulle kunna hålla koll på vätskeförluster.
Forskare kallar spelen i Atlanta för ”en veterinär succé”. Man menar att viljan att samarbeta – som veterinärer och forskare från olika länder visade – är ”ett bestående arv från OS i Atlanta 1996”.
Referenser:
Pagan, J.D. 2012. Drug-free equestrian Olympics. Feedstuffs, okt. 29, 2012.
Zoeller, M. 2016. Gray Area: Court of Arbitration for Sport Says Neigh to Reconsidering Strict Liability for Equestrian Sport. Jeffrey S. Moorad Sports Law Journal, vol. 23, nr. 2, 457.
Herholz, C., Fussel, A.E., Timoney, P., Schwermer, H., Bruckner, L. & Leadon, D. 2008. Equine travellers to the Olympic Games in Hong Kong 2008: A review of worldwide challenges to equine health, with particular reference to vector-borne diseases. Equine Veterinary Journal. doi: 10.2746/042516408X253136
Jeffcott, L.B. & Kohn, C.W. 1999. Contributions of equine exercise physiology research to th success of the 1996 Equestrian Olympic Games: a review. Equine veterianry journal, suppl. 30, s. 347-355.
Idag (26/2) kan du köpa övningsboken Träna hästen med bommar med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Patrik är en av de svenska ryttarna som är i Qatar för att tävla i helgen. Men under torsdagskvällen kom beskedet att han är tvungen att ställa in.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Flera svenska ryttare är i Doha för femstjärniga tävlingar. På torsdagen visade både Henrik von Eckermann och Peder Fredricson framfötterna.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!