Det finns hästar som mår så dåligt att de utvecklar beteendestörningar. Men ser vi verkligen om vår egen häst far illa? Nej, risken är stor att vi inte gör det, enligt en färsk studie.
Text: Husdjursagronom Sara Slottner
Foto: Cajsa Ekström
Två franska beteendeforskare, Clémence Lesimple och Martine Hausberger, har visat att den som känner hästen bäst riskerar att ha blivit hemmablind. Forskarna använde onormala beteenden och beteendestörningar som ett mått på hästarnas välfärd. Det är grova mått, men enkla att mäta.
Hela 373 hästar ingick i studien. Det var olika raser, åldrar (3-34 år) och kön och de stod uppstallade på 26 ridskolor runt om i Frankrike. Personalen som kände hästen bäst fick besvara ett antal frågor om hur den mådde. Dessutom gjordes beteendestudier hos alla ridskolor.
Differens mellan svar och studie
Beteendestudierna visade att 37 procent av hästarna hade minst ett onormalt beteende eller en beteendestörning. Förekomsten varierade mycket mellan olika ridskolor, på två ställen hade ingen av hästarna onormala beteenden.
Enligt svaren på enkäten var det däremot bara fem procent av hästarna, och bara 13 ridskolor, som hade sådana problem. Stora skillnader alltså. Till exempel såg forskaren som gjorde beteendestudien att 23 procent av hästarna vävde, medan de som kände hästarna bra menade att det bara var åtta procent som gjorde det. Och enligt enkätsvaren hade ingen häst mer än ett onormalt beteende, medan forskarna observerade upp till sju stycken hos samma häst.
De ridskolor som hade minst och mest problem enligt beteendestudierna rapporterade in minst problem genom enkäten. På de ridskolor där man fokuserade mycket på hästarnas välfärd, med till exempel mycket grovfoder och lång utevistelse, var personalen duktigare på att veta vilka hästar som hade problem.
Man blir avtrubbad
Forskningen har gjorts bland annat eftersom det tidigare visats att sjukvårdspersonal, särskilt sjuksköterskor, tenderar att underskatta patienternas smärtnivå. Sjuksköterskorna underskattar smärtuttryck i ansiktet mer än vad personer utan någon vårdutbildning gör. Resultatet, att man kan "bli hemmablind" eller avtrubbad, bekräftas nu alltså även i den här studien gjord på hästar.
"Att vara omgiven av en stor grupp lidande individer kan ändra sjukvårdspersonalens, såväl som hästskötarens, uppfattning av vad som är 'normala' beteenden eller uttryck”, skriver forskarna i sin slutsats.
Referens:
Lesimple, C. & Hausberger, M. 2014. How accurate are we at assessing others’ well-being? The example of welfare assessment in horses. Frontiers in Psychology, doi: 10.3389/fpsyg.2014.00021
HNS och HYN välkomnar den debatt som inlägget om möjligheten att leva på jobbet som hästskötare på Hippson.se väckte härom veckan.
"Till arbetsgivare vill vi förmedla att en god arbetsmiljö är A och O"
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!