Forskning
Publicerad: 2022-05-13
Spån, telefon och trötta muskler ökar risken för transportskador
I flera studier har forskare frågat hästägare om de har varit med om att hästen har skadat sig när den åkte transport, och hur det i så fall gick till. Genom forskarnas analyser kan man identifiera några faktorer som statistiskt sett ökar risken för att hästen ska råka illa ut när den reser. Bland annat om du som förare har för vana att svara i telefonen när du kör bil. Och vad du har på golvet i transporten.
Text: Sara Bref
Foto: Adobe Stock
Ett forskarlag gjorde en enkätundersökning bland drygt 1 100 hästägare på Nya Zeeland. Av dem hade knappt 20 procent varit med om skador i samband med transportering av hästar. Forskarna såg att de vanligaste skadorna vid transportering var på bakben eller huvud, men även framben, och de såg även att transportera flera hästar tillsammans verkade öka risken. En fjärdedel av de skador som rapporterades behövde veterinärvård. Tre procent av skadorna var så allvarliga att hästen behövde avlivas.
Även om det förekom skador vid i- och urlastning så var det skador under själva resan, oftast i mitten av resan, som var absolut vanligast. Man såg ingen skillnad beroende på om hästen hade haft transportskydd eller inte. Däremot påverkade underlaget på så vis att det var viktigt att det fanns bra grepp. Gummimatta minskade risken för skador, medan spån ökade den.
Rutinen att alltid kontrollera om hästen var i tillräckligt god kondition för att åka transport minskade också risken för skador, vilket kanske låter självklart. Det kunde till exempel gälla om en häst var rejält trött efter en prestation, och därmed förmodligen hade behövt vila lite mer innan hemresan. Det skulle även kunna förklara varför fälttävlanshästar löpte större risk att skadas under transport enligt studiens resultat, kanske var de helt enkelt oftare trötta efter tävling?
Större risk om hästen inte gillar att åka
Hästar som hade bandage eller annan form av skydd runt svansen under transporteringen skadade sig i högre utsträckning. Det behöver inte betyda att utrustningen orsakade skadan, utan det kan vara så att man oftare sätter på den typen av skydd på hästar som åker oroligt.
I den nyazeeländska studien fanns också ett tydligt samband mellan ökad skaderisk och hästar med så kallade beteendeproblem. Forskarna efterlyser tydliga definitioner av vilken typ av beteenden som kan anses vara problematiska i relation till transportering, för att kunna ge rekommendationer kring träning av både hästar, den som lastar och den som kör ekipaget.
I en motsvarande studie i Italien uppgav 14 procent av de som svarade att deras häst hade någon form av transportrelaterat beteendeproblem. Här såg man att användning av lugnande preparat, och användning av exempelvis spö för att få hästen att gå på transporten, ökade risken för skador vid transportering.
Det fanns även en ökad risk för skador om man inte hade kontrollerat bromsarna tillräckligt, eller inte hade en fullgod gummimatta och/eller bom. Även i den italienska studien var spån en negativ faktor.
Skador på människor
Vid så mycket som hälften av de skadetillfällen där personen som hanterade hästen hade skadats, hade även hästen skadats samtidigt. Forskarna pekar på vikten av att inte bagatellisera problematiska beteenden i samband med transportering, eftersom de utgör ett välfärdsproblem och en säkerhetsrisk för både människa och häst. Resultaten, menar forskarna, visar att det behövs mer utbildning och träning för hästar och människor som ska ut och resa tillsammans.
Vid en undersökning bland privatryttare i Australien uppgav runt en fjärdedel att deras häst hade skadats under transport. De menade att i drygt 70 procent av fallen var det hästen som halkade, skadades när den interagerade med en annan häst eller var orolig under resan.
Bara i sex procent av fallen var det föraren som gjorde ett misstag, skrev de som svarade på enkäten. Samtidigt visade forskarnas resultat att förare som hade för vana att svara i telefon under färd oftare hade fått skador på sin häst vid transportering. Det betydde inte nödvändigtvis att det var telefonanvändning inblandat vid den aktuella skadan, utan kanske att en person som har för vana att svara i telefon samtidigt som hen kör bil generellt är en något sämre förare. Även de som hade sovit mindre än åtta timmar innan de fyllde i enkäten utmärkte sig, alltså inte att de hade sovit för lite när de körde hästen, utan när de svarade på frågorna. Kanske visar det att för lite sömn inte var en engångsföreteelse?
I den australiensiska studien spelade inte förarens ålder någon roll, medan man i andra studier har sett att olycksrisken för professionella transportörer stadigt minskar från 27 till 63 år. ”Väldigt få förare i enkäten medger att ett fel från deras sida skulle ha ett samband med skador på hästen. Men mönstret när det gäller hästskador och förarens beteende pekar på en missbedömning av deras roll i risken för transportrelaterade skador”, skriver forskarna.
Referenser:
Dai, Francesca, Martina Zappaterra, Michela Minero, Francesca Bocchini, Christopher B. Riley, and Barbara Padalino. 2021. "Equine Transport-Related Problem Behaviors and Injuries: A Survey of Italian Horse Industry Members" Animals 11, no. 1: 223. https://doi.org/10.3390/ani11010223
Padalino Barbara, Rogers Chris W., Guiver Danielle, Thompson Kirrilly R., Riley Christopher B. 2018. A Survey-Based Investigation of Human Factors Associated With Transport Related Injuries in Horses, Frontiers in Veterinary Science, vol. 5, 2018. DOI=10.3389/fvets.2018.00294
Riley, Christopher B., Chris W. Rogers, Kirrilly R. Thompson, Danielle Guiver, and Barbara Padalino. 2022. "A Survey-Based Analysis of Injuries to Horses Associated with Transport by Road in New Zealand" Animals 12, no. 3: 259. https://doi.org/10.3390/ani12030259
Riley Christopher B., Noble BR, Bridges J, Hazel SJ, Thompson Kirrilly R. 2016. Horse Injury during Non-Commercial Transport: Findings from Researcher-Assisted Intercept Surveys at Southeastern Australian Equestrian Events. Animals (Basel). 2016 Oct 25;6(11):65. doi: 10.3390/ani6110065. PMID: 27792128; PMCID: PMC5126767.

Varannan vecka berättar husdjursagronomen och journalisten Sara Bref (tidigare Slottner) om aktuell hästforskning här på Hippson.se.
Tipsa!
Finns det något du skulle vilja veta mer om? Lämna gärna förslag till Sara, även om hon inte kan lova att alla era "önskeämnen" tas upp: sarabref79@gmail.com
taggar
Liknande webbartiklar
- Ytterligare två hästar döda efter svåra olyckan – veterinären på plats berättar
- Gamla sanningar och nya frågetecken gällande fri fekal vätska
- ”De här hästarna kan knuffas över gränsen”
- Hindertyperna som ger eliten mest bekymmer
- Mer hagtid = färre senskador
- Många frågetecken kring fodertillskott för ledproblem
- Så mycket mindre skadar sparkar från oskodda hästar
- Hästen: ”Det jag inte ser kan inte flytta på sig”
- Nya studier om vinterpäls
- Forskningen visar – shettisar går nästan i ide

Hoppa bana med Henrik Ankarcrona
I andra delen av clinicen för Henrik Ankarcrona fick ryttarna rida över bommar samt hoppa en bana. Fokus låg på att bibehålla en volym i galoppen.
"Det viktiga är vilka förutsättningar ryttaren gett hästen på vägen mot hindret"

Topplaceringar och fall
Lördagen har bjudit på toppar i dressyr och hoppning under lördagen medan två svenska ryttare fallit i fälttävlan.

Vet du vad ditt grovfoder innehåller?
Grovfoder är den största och viktigaste delen av hästens foderstat. Grovfoder ger inte bara mättnadskänsla och tillgodoser hästens tuggbehov.
Kraftfoder har alltid innehållsdeklaration – varför inte grovfoder?

Färgstarka ryttaren lämnar hoppsporten
Dani G. Waldman har väckt känslor med sin spektakulära frisyr fylld av färgglada och vackra fjädrar. Nu lämnar hon hoppsporten.

Sensationell internationell svensk WE-seger
Det blev en sensationell svensk seger i helgens internationella working equitation-tävling i Hamburggenom Ida Maria Johansson på Hoxi.

Hästfesten tillbaka på Strömsholm
Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport och festligheter.
SM i dressyr, final i ponnyallsvenskan och internationell fälttävlan

Uppvärmningstips med Henrik Ankarcrona
När Henrik Ankarcrona besökte det stora ridhuset i Halmstad förmedlade han sin filosofi och den viktiga grundridningen.
"Tänk på att ge enkla signaler till hästarna, gör det inte så komplicerat"

Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
Therese Nilshagen visar begynnande VM-form tillsammans med Dante Weltino. Ekipaget vann på fredagen femstjärnig GP i Tyskland.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Varför upplever din häst stress?
Stress kan ha olika orsaker. Har hästen ont, trivs den inte i sin miljö eller är det en brist i kommunikationen mellan hästen och dess ägare?
"Ser man tecken på stress gäller det att först ta reda på varför"

Kyra Kyrklund – i hästarnas tjänst
Toppryttare, mentor och tränare. Kyra Kyrklunds gärning inom ridsporten är mångfacetterad men målet enhetligt – sprida kunskap till ryttare på alla nivåer.
"Jag ser det som min uppgift att sprida så mycket kunskap jag bara kan"

Två turturduvor i stallgången
När man har sin käreste i boxen mittemot och den är på tillräckligt nära avstånd gäller det att passa på. Då blir det pussar i massor!

Internationell tävlingsarrangör stoppas
Hubside Jumping har arrangerat många tävlingar de senaste åren – även i helgen pågår ett meeting. FEI har nu tagit bort kommande tävlingar.

Forskaren om nya kvarkavaccinet
Efter flera år av forskning finns nu ett vaccin mot kvarka på marknaden. Bengt Guss, en av forskarna bakom, menar att dess effekt är god.
Uppmanar till att fortsatt hålla smittskyddsåtgärder i P4 Uppland

Tilldelades projektstöd trots brister
Trots indraget tillstånd har djurgården i Enköpings kommun fortsatt fortsatt med ridverksamhet. Länsstyrelsen stoppar och straffar verksamheten.

Här är svenskarna som rider på stadion
Det står klart vilka 13 svenska ryttare publiken får se under Global Champions Tour i Stockholm. Henrik Ankarcrona har meddelat sina namn.
Nio femstjärniga ryttare och fyra U25-ryttare möter världseliten

Glädje, ödmjukhet och mod
Det blev en hel helg med häst, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Strömsholm.

Arrangerar dressyrtävling med rocktema
När Dals Eds ridklubb planerade för en lokal tävling ville de gärna ha ett namn. Valet föll på Sweden Rock dressyr och rocktemat blir genomgående.
"Utveckling och att hitta på nya saker en väldigt stor drivkraft"

Nicola Wilson fick hälsa på hästarna
Den brittiska fälttävlansryttaren Nicola Wilson har flyttats till ett annat sjukhus för vidare vård. På vägen dit fick hon säga hej till hästarna.

FFV:s gamla sanningar och nya frågetecken
Något som väckt forskarnas intresse på senare år är så kallad fri fekal vätska. Orsaken bakom är fortfarande okänd, trots flera nya studier.

OS-häst på ett bananskal
Han blev till tack vare en lycklig slump, var utdömd som treåring och var OS-trea i fälttävlan nio år senare. Läs den fantastiska historien om Jan Jönssons Sarajevo.
"På somrarna satte vi hästarna på tåget och åkte söderut"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!