Karin Morgan deltar i många av de forskningsprojekt som pågår på Strömsholm.
Hippsons Sara Slottner fick en pratstund med Karin Morgan om vad som är på gång i forskningsväg på Ridskolan Strömsholm. Till vardags är Karin huvudlärare i hippologiskt examensarbete på riksanläggningen.
Text & foto: Sara Slottner
Ett spännande projekt som har kommit halvvägs nu är "Framåt marsch! Ridsportens pedagogik, ledarskap och lärandemiljö - från militärutövning till en idrott för flickor". Det är doktoranden Gabriella Thorell som ska studera ridsportens utveckling ur ett genusperspektiv - och hur ridsportens historia har påverkat pedagogik och ledarskap.
Sadelprojektet är avslutat
Det stora sadelprojekt som har pågått i flera år är precis avslutat. En del av projektet gick ut på att ryttaren ska kunna träna sin sits avsuttet, genom att i realtid se hur olika förändringar av sitsen påverkar tryckfördelningen. En tryckmätningsvojlock under sadeln på en "bock" är kopplad till en skärm, vilket gör att minsta förändring kan ses med blotta ögat.
Det man har kunnat se är att personer som tycker att det är svårt att ta till sig sitsinstruktioner kan ha god hjälp av tekniken, efteråt hade de mycket lättare att sedan ta till sig instruktionerna till häst. För de som inte har någon svårighet med den här typen av instruktioner fanns inte samma positiva effekt.
En annan sak som har kommit fram under projektets gång är hur oerhört viktigt det är att prova ut en sadel under arbete. Mätningarna visar på vitt skilda egenskaper för sadeln om hästen står stilla eller om den arbetas - något som kanske inte är så förvånande, men ack så viktigt att poängtera.
I övrigt är forskningen om sadelutprovning i sin linda och det har bara gjorts några inledande försök. I ett av dem kunde man se att i just den aktuella situationen i studien var det bättre att fästa sadelgjorden med raka stroppar än med stroppar som satt brett isär. Orsaken var att när stropparna satt brett isär kunde sadeln inte följa ryggens rörelser lika bra, utan det blev ett större tryck under sadeln både fram och bak.
Rationalisering på gång
Karin har tillsammans med bland annat Per Michanek dragit igång ett projekt som de kallar "Hållbar och rationell hästhållning". De ska titta på flera aspekter av hästhållningen, bland annat hur man kan underlätta grovfoderhanteringen. Karin är utbildad teknikagronom och brinner för den här typen av frågor. Hon berättar att de även har tänkt titta på hur skötseln av kringområden kan underlättas, samt lösningar för mekanisering av kraftfoderhanteringen.
Eftersom Ridskolan Strömsholm är på gång att förbättra hästarnas utevistelse funderar de även på olika lösningar inom det området. Något som nämnts i sammanhanget är Active Stable och liknande koncept, men problemet är att få loss byggnader i den anrika miljön på Strömsholm. Karin och några kollegor har varit på studiebesök i Tyskland för att försöka arbeta fram en lösning som passar.
Kretsloppstänkade
Ytterligare ett nytt projekt har dragit igång med syfte att öka samarbetet med lokala lantbruksföretag. Tanken är att kunna köpa närproducerat grovfoder och havre, och att få igång ett kretslopp där hästgödseln återförs till åkrarna. Detta görs dels för att utveckla verksamheten på Strömsholm, dels för att skapa exempel på hur ett sådant samarbete kan se ut - så att andra lättare ska kunna följa efter. Projektet kallas "RS inom 10 km" och ska vara igång för fullt nästa år. En av målsättningarna är att minska transporterna av foder, strö och gödsel med 75 procent.
Ett projekt där Jens Fredricson är en av idésprutorna är förlagt till närliggande Löten. Det ska vara ett samarbete med uppfödare där unghästar hålls på lösdrift från 2,5 års ålder. Tanken är att de ska ridas in och matchas för treårstestet på ett rationellt, hästvänligt och billigt sätt.
Eftersom det är relativt lite effektiv träningstid för så unga individer, med många viloperioder, så vill de med konceptet kunna erbjuda uppfödare ett billigt men högkvalitativt sätt att få sin unghäst utbildad. Själva uppstallningen blir mycket kostnadseffektiv och uppfödaren betalar bara extra för den tid som hästen verkligen tränas. Karin skrattar och säger att Jens vision om flera hundra unghästar kanske dröjer lite, men något tiotal kan det bli.
Vi kan med andra ord förvänta oss många spännande rapporter från Strömsholms alla projekt inom de närmsta åren!
Fredrik Jönssons mästerskapshäst har avlivats efter att ha skadat sig vid longering under måndagen. Det meddelar Svenska ridsportförbundet.
Det är så smidigt att fodra hästarna när man tar cykeln till hjälp. Det har den här lilla parveln förstått. Och vem behöver höpåsar när man har cykelkorg.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Det blev idel ädel svensk avel i topp vid årets Bruksprov. De svenska uppfödningarna Zezar Hästak, hoppning, och Glasgow, dressyr, vann.
Mikael Nolin, AVN: "Det var en hög och fin kvalitet på hingstarna"
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har undersökt hästars ansiktsuttryck och beteende för att tidigare kunna upptäcka rörelserelaterad smärta.
Den nya kunskapen kan användas för att ta fram nya anpassade smärtskalor
För andra året valde Caroline Johansson att visa Coventry Moon på Bruksprovet. I år hoppas hon på att han ska gå hela vägen och bli godkänd.
Caroline om sin hingst: "Jag har aldrig känt samma ridbarhet i någon annan häst"
En kvinna i Kungälv anhölls i helgen efter att polisen ska ha hittat döda hästar på en gård. Dödsorsaken är okänd, det rapporterar Kungälvs-Posten.
Denna veckan är det extra fokus på utrusning på Hippson. Utnyttja den extra synligheten annonserna får och se till att rensa i gömmorna
För visst har du något liggande som du inte längre använder?
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
2016 skrev vi om Chloe, hobbyhästen som visade sig ha kvalitéer ingen räknat med. Då hade det femåriga stoet kvalat till Scandinavium. Hur gick det sen?
Våren, och lerpölarna, har gjort sitt intåg på flera håll. Så varför inte göra som den här hästen och inleda veckan med ett lerbad?
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!