Westernryttare och ryttare som håller på med dressyr eller hoppning brukar inte komma så väl överens. Eller snarare brukar de inte ens prata, om man hårdrar det. Men när sju erfarna hästmänniskor med olika teorier samlades på Häst Västerås blev det inga konflikter. Snarare satt alla och berömde varandra.
Text: Hege Hellström
Foto: Hege Hellström och Emma Rost
En debatt utan konflikt blir inte särskilt spännande. Med tanke på att Monty Roberts-anhängare och Strömsholmsskolade knappt brukar umgås var det lite oväntat att ingen kritiserade den andre under debatten. Slutsatsen man kan dra är antingen att vi gräsrötter bråkar med varandra i onödan, eller att duktiga hästmänniskor tycker ungefär lika oavsett vilken teori de stödjer sig på. Om man inte vill dra slutsatsen att panelen tyckte det var obehagligt att gräla offentligt, förstås...
Vifta inte med grimskaften
Anders Eriksson, en av deltagarna i panelen, tycker också att man kunde ha kommit in mer på detaljer. Hans slutsats av debatten är att alla deltagarna var överens om att vi behöver mer hästbeteende-tänk, men att det inte får bli ett självändamål att "vifta med grimskaft".
- Vid ridskolorna har fokus varit på aktiviteten "rida". Man har tappat bort ryttarmärkena på senare år, och ridskolorna har blivit dåliga på att utbilda i hästens beteende och kroppspråk. Där kan vi lära mycket från Monty Roberts. Men vi kan också lära mycket från Ulla-Carin Andersson Lindqvist, som miljötränat polishästar, och från hästkarlar som Lars-Åke Johansson.
Anders Eriksson tror inte att dressyrhästar är spattiga bara på grund av hur de är avlade.
- Om de bara rids i ridhus är det klart att de blir tokiga! De behöver hanteras mycket och få fokus på uppgiften. Hopphästar blir lugnare eftersom de får se mycket annorlunda saker. Travhästar likaså.
Hippson tar dig med på paneldebatten så att du kan bedöma själv!
Hur viktig är kommunikationen mellan häst och människa?
Liane Wachtmeister: Den är väldigt viktig. Det är det arbetet är baserat på. Vi arbetar med framåtdrivande och förhållande hjälper och ett belöningssystem. Det är ryttarens uppgift att motivera hästen att bli lydig - hästen går inte och lägger sig med ridhandboken!
Ann Lindberg: Vi måste kommunicera med hästen på hästens språk. Det är enkelt att kommunicera när man kan språket! Ett medvetet kroppspråk hos människan ger en harmonisk häst. Förtroendet är viktigast, sen börjar utbildningen.
Ulla-Carin Carlsson Lindqvist: Att kommunicera med hästen bygger på att du tar hänsyn till hästens behov. Bland annat att hästen ska vara trygg från rovdjur. Om du är trygg blir hästen trygg. Kommunikationen måste visa att hästen inte behöver vara rädd för rovdjur, och det visar du genom att inte visa rädsla, du måste vara dig själv så att hästen inte tror att det kommer rovdjur.
Lars-Åke Johansson: Min filosofi är att träna fölen med mamman. Mamman jobbar (på åkern till exempel, red:s anm.) och fölen går bredvid.
Hur ser ni på lastning, som ofta är problematisk för hästar och hästägare?
Liane Wachtmeister: Det är en förtroendefråga - viktigast är att inte jäkta. Jag brukar skicka mina elever som har problem med lastning till Ronny Åman.
Ann Lindberg: Hos Monty Roberts backar vi, och lär hästen att det finns ett värde i att gå framåt. När adrenalinet går upp, går inlärningen ut. Det handlar mycket om de gamla ridinstruktionerna från armén - hästen ska vara lugn och lösgjord för att vara lydig. Lär hästen när den kommit ner i varv. Och titta inte hästen i ögonen, då säger du "visst är det lite farligt", utan hitta det där lugnet.
Ulla-Carin Carlsson Lindqvist: När kör vi hästen? Tävling, träning, veterinär. Då har vi mycket adrenalin och är nervösa. Lasta i stället hästen och kör en sväng på gårdsplanen. Nästa gång kör du lite längre, kanske till skogen där du lastar av, rider en sväng och sen har en picknick. Ta god tid på dig!
Liane Wachtmeister: En sak är vi alla överens om: Enaxlade släp borde förbjudas!
Vad är era bästa tips, vad ska vi ta med oss från den här debatten?
Ann Lindberg: Låt hästen vara häst, om den får sträcka på sig och röra på sig blir den mjuk och trevlig att arbeta med.
Lars-Åke Johansson: Jag lär mina hästar i fritt tillstånd. Om jag vill vänja dem vid en motorsåg går jag in i hagen och sågar lite. Då är de fria att komma fram och kika när de vill.
Ulla-Carin Carlsson Lindqvist: Var dig själv, var cool. Det är mitt bästa tips. Vad jag lärt mig här i dag är att jag har haft rätt! När jag började träna hästar var det ingen som trodde på mig när jag ville veta varför hästar gör som de gör, men det här var en härlig bekräftelse på att jag tänkt rätt!
Liane Wachtmeister: Jag känner en gemenskap i samsynen, men nu måste vi sprida det här. Det finns en stor privat sektor där det inte finns tillräcklig hästkunskap.
Ronny Åman: Jag gillar anekdoten som liknar en ryttare vid ett rovdjur som sitter på hästen. Ryttaren samlar upp tyglarna när hon ska rida förbi en brevlåda och hästen tänker "even my predator is afraid".
Ulrika Alm Bergvall: Hästen ska få vara djur - den är ett djur! Vi kan lära oss av studier om andra djur. Vi ska ta till oss av gammal kunskap, som det ofta pratas om, men också av ny. Och vi måste vara ödmjuka och kunna ändra vårt beteende!
Anders Eriksson: Avspända hästar och hästar som känner förtroende i arbetet är viktigt.
I panelen ingick: (Från vänster på bilden högst upp på sidan.) |
Häst Västerås |
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!