Hästhantering
Publicerad: 2010-03-26Checklista för säkrare hästhantering
Hästen är en underbar glädjespridare på många olika sätt. Men hästar är också stora och tunga, och har en inbyggd flyktinstinkt som helt oavsiktligt kan orsaka skador i olika grad och omfattning, på både sig själva och på människan.
Text: Anna Carlsson-Käck
Oavsett vad du använder hästen till är det därför viktigt med rätt hantering. Här följer några basråd.
Rätt rutiner
Fasta rutiner innebär trygghet för hästen. Hantera därför i möjligaste mån hästen på samma sätt vid fodring, skötsel, sadling, utsläpp i hagen och så vidare. Står hästen lös i sin box ska den bindas upp innan skötsel, även vid sadling och tränsning. Vid all hantering ska du sträva efter att stå så nära hästen som möjligt - naturligtvis inte rakt bakom hästen - eftersom en eventuell hästspark då inte hinner få någon kraft innan den träffar dig. När du ska leda hästen ska det normalt sett göras med nedtagen tygel. Undantaget är om ett litet barn leder en stor häst, då är det säkrare att ha tygeln upplagd.
Täcken av och på
När du tar av ett täcke ska det av säkerhetsskäl ske enligt tanken bakifrån och fram. Det vill säga att du börjar med att lossa eventuella ben- och svanssnören, går vidare till gjordarna för att sist knäppa upp bogspännen och halsspännen om hästen har ett sådant täcke. Detta för att undvika att täcket åker bakåt och irriterar hästen. När du lägger på täcket gör du likadant fast tvärt om och börjar med bogspännena.
Säker klädsel - häst
Utrustningen ska vara väl tillpassad, hel och ren. Kontrollera sömmar och dylikt regelbundet. Att exempelvis få ett brustet stigläder i samma ögonblick som man är på väg över ett hinder eller galopperar i skogen är inte roligt...
Säker klädsel - ryttare
Bär gärna handskar vid all hantering, samt skor med stålhätta. Undvik jackor och tröjor med snören som lätt kan fastna med i saker och ting. Små barn "i sparkhöjd" ska ha hjälm även vid hantering och skötsel. Vid all ridning samt vid longering ska en godkänd hjälm (CE-märkt) sitta på huvudet. Hjälmens hakband ska vara knäppt. På fötterna ska du ha stadiga skor med en ordentlig klack.
Säkerhetsväst i rätt storlek
En säkerhetsväst skyddar inte mot allt men mot mycket. När du köper en säkerhetsväst är det viktigt att den har rätt storlek. Bakstycket bör täcka svanskotan och gå upp till nackens atlaskota. En säkerhetsväst ska bäras så nära kroppen som möjligt och sitta tajt. Det finns tre säkerhetsstandarder för säkerhetsvästar, BETA 1, 2 och 3, där 3 är den som ger bäst skydd. Sedan den 1 januari 2009 är det obligatoriskt för junior- och ponnyryttare att använda säkerhetsväst med nivå 3 vid hopptävling.
Uppsittning och avsittning
Hästen ska stå stilla vid både upp- och avsittning. Trä en hand genom tygeln medan du justerar stigläder och annan utrustning. Båda stigbyglarna ska tas ned innan uppsittning. Var noga med att lyfta ditt högerben tillräckligt högt över hästens bakdel. Sjunk mjukt ner i sadeln. Landa mjukt vid sidan av hästen vid avsittning. Ta upp stigbyglarna och ta tygeln över hästens hals.
Men...
Oavsett ett starkt säkerhetstänkande händer det oförutsedda saker. Hästar är levande varelser och fungerar inte alltid logiskt i alla lägen. Men genom att tänka efter innan och använda sitt sunda förnuft blir hästhanteringen - och ridningen! - både tryggare och roligare.

Att ta på och av täcket på rätt sätt är en viktig säkerhetsdetalj.
FOTO: Anki Yngve

Barn "i sparkhöjd" bör ha hjälm vid all hantering.
FOTO: Anna Carlsson-Käck
Hippologuppvisningen i Säker Hästhantering på EuroHorse 2010.
"Ridinstruktion" utgiven av Svenska Ridsportförbundet, www.ridsport.se.
taggar
Liknande webbartiklar
- ”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
- När elden är lös – så brandskyddar du ditt stall
- Debatt: "Hur har fälttävlan blivit så farlig? Varför accepteras dödsfall?"
- Vill skapa ökad säkerhet med nytt verktyg
- Dyraste ridhjälmen är inte alltid bäst
- Hjälm eller inte, är det en fråga?
- Byggde smart brandskåp till stallet: ”Gör allt så lätt och säkert som möjligt”
- Hjälmtesterna otillräckliga menar forskare
- Så förebygger du att hästar kommer lösa
- Efter tragiska dödsolyckan på Bollerup: ”Hon ställde upp i alla lägen”
relaterade artiklar

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!