Hästhantering
Publicerad: 2007-05-16
Hippsons betesskola, del 2:
För många hästar sliter på betet
Andra delen i Hippsons betesskola ägnas helt åt själva betesmarkerna - vilken typ av bete passar för hästar och hur får man betet att hålla i många år? Professor Bodil Frankow-Lindberg på SLU tipsar om hur man bäst sköter om sitt bete.
Text: Emma Rost
Foto: Shutterstock
Här och där i landet kan hästarna få gå ut på grönbete redan nu, beroende på om tillväxten varit god. Men på de flesta håll dröjer det ytterligare ett par veckor innan det är dags för betessläpp. Innan man släpper hästarna fria finns det ett par saker man ska tänka på.
- Jag tycker att det viktigaste är att man gör en uppskattning av hur mycket djuren ska äta, ska betet stå för hela foderstaten eller vara ett komplement? Det avgör hur stor yta hästen behöver. Jag tycker att man ofta ser för många hästar i för små hagar och då blir betet överbetat, ogräset kommer in och betet producerar sämre, säger Bodil Frankow-Lindberg, professor på växtproduktionsekologienheten på SLU.
Man bör också tänka på vilken typ av bete som passar hästen och den prestation man räknar med att den ska kunna utföra medan den går på bete.
- Hästar som inte arbetar kan gå på hagmarksbeten, som är lite magrare, medan exempelvis fölston måste gå på åkerbete med lite ogräs i, säger Bodil.
Hästskit bidrar till övergödningen
Under själva betessäsongen behöver betet oftast inte så mycket underhåll. Om man har rätt balans mellan hästarnas behov och areal vill säga.
- Har man en god balans blir mockorna oftast inget problem, men om man har för små hagar och dessutom stödutfodrar kan det bli en överbelastning av växtnäring och till och med läckage av växtnäring från betet. Då måste man mocka hagarna, säger Bodil.
Det är framför allt kväve och fosfor som läcker ut i marken och som hjälper till med övergödning av miljön.
Mockning av hagarna är också det bästa sättet att hålla nere parasitnivån på betet, det visar en engelsk studie. Mockar man sommarhagen två gånger i veckan är det mer effektivt än avmaskningsmedel, dessutom får man 50 procent större betesareal!
Ett annat sätt att öka kvaliteten på betet och hålla nere parasitmängden är att putsa betet.
- Om man putsar betet håller man undan ogräs, vilket är viktigt om man vill ha ett högavkastande bete, säger Bodil.
Putsa före midsommar
Men putsningen ska ske före midsommar, det är då gräset växer som fortast och ogräset bildar de blomstänglar som hästarna helst undviker. Putsar man av innan fröna hinner spridas minskar man mängden ogräs och jämnar ut tillväxttakten.
För att minska parasitbördan är det viktigt att putsningen sker vid torrt och varmt väder.
- Tanken är att parasiterna ska utsättas för sol och värme och därmed torka ut och dö, säger Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär på SLU.
Om man har möjlighet är det utmärkt att praktisera växelbetning med andra djurslag, det minskar nämligen också parasittrycket på betet, eftersom exempelvis nötkreatur och får har helt andra parasiter än hästar. Dessutom betar djurslagen olika och tillväxten av olika växter främjas.
En handsbredd högt
Efter säsongen är det inte så mycket man behöver göra med betet.
- Eventuellt kan man putsa av lite. Annars ska det vila och samla näring inför vintern. Gräset växer ungefär dubbelt så fort innan midsommar som efter och tillväxttakten sjunker hela tiden. Därför är det bra om hästarna inte gnager för hårt på sensommaren. Gräset ska vara ungefär en handsbredd högt när betessäsongen är slut, säger Bodil.
Så om betet behöver man bara göra om det är i riktigt dåligt skick och Bodil förklarar att det inte är någon större idé att så om, om man inte samtidigt förändrar trycket på betet så att det inte blir lika hårt betat framöver. Annars är man snart tillbaka där man började.
Gödsling oftast onödigt
Betesmarker behöver sällan gödslas, om man inte har en liten yta och vill få upp produktionen.
- Gödsla i så fall med kväve, det håller undan ogräs, säger Bodil.
Hur vet man egentligen om betet är kraftigt eller magert?
- Analysera! säger Bodil och föreslår att man plockar gräs lite här och där i hagen och skickar in för analys. Oftast kan man dock förutsätta att om betet är grönt och fint så är också energihalten ganska bra. Är det mycket inslag av klöver blir betet extra proteinrikt, något man bör tänka på om man har en lättfödd ponny eller känsliga hästar.
Det vanligaste misstaget man gör är att man har för många hästar på för liten yta.
- Håller man den balansen sköter sig betet för det mesta självt. Har man i stället för stor yta per häst måste man kanske putsa lite mera, men annars behöver man inte putsa så mycket heller, säger Bodil.
Alltför ofta trängs för många hästar på för liten betesyta. Tänk på att balansera antalet hästar mot mängden bete. Så räcker betet längre och klarar sig bättre inför nästa år.
Oftast undviker hästarna växter som är giftiga för dem, men blir hagen väldigt nedbetad kan de gå på giftiga växter som kors- eller ståndört för att stilla hungern. Några giftiga växter som man bör se upp med är: |
Betet ska inte vara mer nedbetad än att det finns en handsbredd kvar när säsongen är slut.
Ett bra åkermarksbete kan ge ungefär 3000 kg torrsubstans (lämpligt betestryck, kvalitet: runt 11MJ och 92 g smältbart rårotein per kg torrsubstans) per hektar utan gödsling. Avkastningen kan i stort sett fördubblas med en tillförsel på 150 kg kväve per hektar spritt vid ett par tillfällen per säsong. Detta motsvarar alltså 20 kg torrsubstans för varje kg tillfört kväve. Ett riktigt magert hagmarksbete avkastar inte mer än ca 1000 kg torrsubstans (lite lägre smältbarhet än åkermarksbetet) per hektar och år utan kvävetillförsel, och dessa beten vill man ju i allmänhet inte gödsla med kväve. |
relaterade artiklar

Nu ska VM-medaljerna fördelas
21.00 börjar den spännande upplösningen på VM:s lagtävling i hoppning. Sverige leder knappt före Frankrike med Tyskland på tredje plats.

Halvtid i pararyttarnas lagtävling
På fredagen inleddes lagtävlingen i paradressyr, där hälften av ryttarna red och resterande ryttare startar i morgon, lördag.

Tvillingfölen som överraskade alla
I början av maj chockade stoet Mysan alla med att föda tvillingar. Efter månader på djursjukhus är det nu två pigga föl som busar på gården.
"Det första fölet var normalstort men det andra vägde bara 29 kilo"

”Njuter så länge jag kan – han är fantastisk”
Stephanie Holmén är på plats i Herning för att tävla kringklasser, och heja på det svenska laget. Med sig har hon Crusader Ice och "Sparven".

Bildspel: Häng med till framhoppningen
De svenska hoppryttarna leder inför den avgörande VM-laghoppningen i kväll. Bakom kulisserna råder noggrann förberedelse.

Akka ridcenter söker nytt tillstånd
Ägaren till Akka ridcenter ger inte upp. Den 25 juni drogs tillståndet in efter att högsta instans avslagit överklagan. Nu söker ägaren nytt tillstånd.
Ägaren till Ystads Allehanda: "Det ska inte vara några problem"

Möt Ingrid Klimke i nummer 4
I dag börjar nya Hippson att delas ut till prenumeranterna. Och det är ett fullspäckat nummer som landar i brevlådan.

Utveckla hästens språng med travhoppning
Att travhoppa hinder och serier har flera fördelar. Hästen får öva på sin koordination och samtidigt bygga styrka.
Louise Romeikes övning slipar både ryttarens och hästens teknik
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hästar gör skillnad vid psykisk ohälsa
I Sverige brottas allt fler unga människor med psykisk ohälsa. WHO räknar med att det kommer vara den största sjukdomsbördan i världen år 2030.
”Vi vill vara en resurs för personen där personen har behovet”

Fredag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för den spännande finalen i laghoppningen – och Sverige är i ledning! Ska de svenska hoppryttarna ta sitt första VM-guld?
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

»Din häst är en spegel av dig själv«
Från idrottslärare till OS-ryttare. Ingrid Klimke hade hunnit fylla 30 år innan hon satsade på ridningen på heltid – ett val hon aldrig ångrat.
»Min pappa sa alltid att du måste ha en öppen horisont«

Fina insatser från pararyttarna: "Jättestolt"
Pararyttaren Lena Malmström rider sitt tredje mästerskap tillsammans med den egna uppfödningen Fabulous Fidelie.

Peder: "På ett VM är inget enkelt"
Peder Fredricson gick in på VM-banan i Herning och red felfritt med All In. Därmed är Sverige i ledningen inför fredagens lag-final.
"Det är fantastiskt att vara här just nu."

Jens om sin runda: "Det var kalkylerat"
Jens Fredricson gick in och gjorde exakt det som det svenska laget behövde. En felfri runda – helt enligt plan – med Markan Cosmopolit.
"Sen ska jag hoppa felfritt i morgon också"

Se klippet: Charlotte Fry tog hem guldet
Charlotte Fry och Glamourdale red in på VM-arenan till peppande kürmusik som publiken älskade.

20 års garanti på aluminiumgolv
Sedan Böckmann startade 1956 har de stått för kvalité och säkerhet. Nu tar man det ett steg längre och erbjuder 20 års garanti på aluminiumgolvet.

Bildbomb: Återupplev magin i kürfinalen
Under onsdagskvällen skrevs ridsporthistoria när Storbritanniens Charlotte Fry och Glamourdale tog individuellt VM-guld i kür-finalen.

Spana in Blue Hors exklusiva anläggning
Den stora verksamheten hos Blue Hors i Danmark består till största del av uppfödning och försäljning av toppstammade dressyrhästar.

Torsdag i Herning – det händer i dag
Det har blivit dags för laghoppningens första omgång och Sverige leder. Pararyttarnas individuella klasser fortsätter med medaljutdelning.
Allt du behöver veta inför den spännande fortsättningen på VM

Säkerhet i vardagen – och vid nybygget
När Henrik von Eckermann bygger drömanläggningen i Nederländerna är säkerheten en viktig aspekt. Hippson har träffat honom och eleven Evelina Tovek.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Ryttarfys
– Porträtt: Ingrid Klimke
– Travhoppa för styrka
– Lär hästen piaff
– Köp och import av iberiska hästar
– Bli en mästare på vattenhinder
...och mycket, mycket mer!