Hästhantering
Publicerad: 2007-05-16
Hippsons betesskola, del 2:
För många hästar sliter på betet
Andra delen i Hippsons betesskola ägnas helt åt själva betesmarkerna - vilken typ av bete passar för hästar och hur får man betet att hålla i många år? Professor Bodil Frankow-Lindberg på SLU tipsar om hur man bäst sköter om sitt bete.
Text: Emma Rost
Foto: Shutterstock
Här och där i landet kan hästarna få gå ut på grönbete redan nu, beroende på om tillväxten varit god. Men på de flesta håll dröjer det ytterligare ett par veckor innan det är dags för betessläpp. Innan man släpper hästarna fria finns det ett par saker man ska tänka på.
- Jag tycker att det viktigaste är att man gör en uppskattning av hur mycket djuren ska äta, ska betet stå för hela foderstaten eller vara ett komplement? Det avgör hur stor yta hästen behöver. Jag tycker att man ofta ser för många hästar i för små hagar och då blir betet överbetat, ogräset kommer in och betet producerar sämre, säger Bodil Frankow-Lindberg, professor på växtproduktionsekologienheten på SLU.
Man bör också tänka på vilken typ av bete som passar hästen och den prestation man räknar med att den ska kunna utföra medan den går på bete.
- Hästar som inte arbetar kan gå på hagmarksbeten, som är lite magrare, medan exempelvis fölston måste gå på åkerbete med lite ogräs i, säger Bodil.
Hästskit bidrar till övergödningen
Under själva betessäsongen behöver betet oftast inte så mycket underhåll. Om man har rätt balans mellan hästarnas behov och areal vill säga.
- Har man en god balans blir mockorna oftast inget problem, men om man har för små hagar och dessutom stödutfodrar kan det bli en överbelastning av växtnäring och till och med läckage av växtnäring från betet. Då måste man mocka hagarna, säger Bodil.
Det är framför allt kväve och fosfor som läcker ut i marken och som hjälper till med övergödning av miljön.
Mockning av hagarna är också det bästa sättet att hålla nere parasitnivån på betet, det visar en engelsk studie. Mockar man sommarhagen två gånger i veckan är det mer effektivt än avmaskningsmedel, dessutom får man 50 procent större betesareal!
Ett annat sätt att öka kvaliteten på betet och hålla nere parasitmängden är att putsa betet.
- Om man putsar betet håller man undan ogräs, vilket är viktigt om man vill ha ett högavkastande bete, säger Bodil.
Putsa före midsommar
Men putsningen ska ske före midsommar, det är då gräset växer som fortast och ogräset bildar de blomstänglar som hästarna helst undviker. Putsar man av innan fröna hinner spridas minskar man mängden ogräs och jämnar ut tillväxttakten.
För att minska parasitbördan är det viktigt att putsningen sker vid torrt och varmt väder.
- Tanken är att parasiterna ska utsättas för sol och värme och därmed torka ut och dö, säger Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär på SLU.
Om man har möjlighet är det utmärkt att praktisera växelbetning med andra djurslag, det minskar nämligen också parasittrycket på betet, eftersom exempelvis nötkreatur och får har helt andra parasiter än hästar. Dessutom betar djurslagen olika och tillväxten av olika växter främjas.
En handsbredd högt
Efter säsongen är det inte så mycket man behöver göra med betet.
- Eventuellt kan man putsa av lite. Annars ska det vila och samla näring inför vintern. Gräset växer ungefär dubbelt så fort innan midsommar som efter och tillväxttakten sjunker hela tiden. Därför är det bra om hästarna inte gnager för hårt på sensommaren. Gräset ska vara ungefär en handsbredd högt när betessäsongen är slut, säger Bodil.
Så om betet behöver man bara göra om det är i riktigt dåligt skick och Bodil förklarar att det inte är någon större idé att så om, om man inte samtidigt förändrar trycket på betet så att det inte blir lika hårt betat framöver. Annars är man snart tillbaka där man började.
Gödsling oftast onödigt
Betesmarker behöver sällan gödslas, om man inte har en liten yta och vill få upp produktionen.
- Gödsla i så fall med kväve, det håller undan ogräs, säger Bodil.
Hur vet man egentligen om betet är kraftigt eller magert?
- Analysera! säger Bodil och föreslår att man plockar gräs lite här och där i hagen och skickar in för analys. Oftast kan man dock förutsätta att om betet är grönt och fint så är också energihalten ganska bra. Är det mycket inslag av klöver blir betet extra proteinrikt, något man bör tänka på om man har en lättfödd ponny eller känsliga hästar.
Det vanligaste misstaget man gör är att man har för många hästar på för liten yta.
- Håller man den balansen sköter sig betet för det mesta självt. Har man i stället för stor yta per häst måste man kanske putsa lite mera, men annars behöver man inte putsa så mycket heller, säger Bodil.
Alltför ofta trängs för många hästar på för liten betesyta. Tänk på att balansera antalet hästar mot mängden bete. Så räcker betet längre och klarar sig bättre inför nästa år.
Oftast undviker hästarna växter som är giftiga för dem, men blir hagen väldigt nedbetad kan de gå på giftiga växter som kors- eller ståndört för att stilla hungern. Några giftiga växter som man bör se upp med är: |
Betet ska inte vara mer nedbetad än att det finns en handsbredd kvar när säsongen är slut.
Ett bra åkermarksbete kan ge ungefär 3000 kg torrsubstans (lämpligt betestryck, kvalitet: runt 11MJ och 92 g smältbart rårotein per kg torrsubstans) per hektar utan gödsling. Avkastningen kan i stort sett fördubblas med en tillförsel på 150 kg kväve per hektar spritt vid ett par tillfällen per säsong. Detta motsvarar alltså 20 kg torrsubstans för varje kg tillfört kväve. Ett riktigt magert hagmarksbete avkastar inte mer än ca 1000 kg torrsubstans (lite lägre smältbarhet än åkermarksbetet) per hektar och år utan kvävetillförsel, och dessa beten vill man ju i allmänhet inte gödsla med kväve. |
relaterade artiklar

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.

Bollerup Elrondo utmärkte sig redan som föl
Bollerups Lantbruksinstitut är uppfödare till en av hingstarna som ska visas på Bruksprovet i nästa vecka. Grevlunda äger Bollerup Elrondo.

»En glad häst utgör basen i vår sport«
Jessica von Bredow-Werndl har sett över sin egen och hästarnas vardag. En mer naturlig hästhållning och ryttarträning har gett resultat.
"Det går alltid att hitta ett sätt att träna som passar just din häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se Maria Gretzer och Marcoville
På söndag kliver Maria Gretzer in i TV-rutan för att delta i Mästarnas mästare. Men redan nu får vi ta del av en liten förhandsvisning.

Nordsvensken harvar bättre än traktorn
Nordsvenska brukshästen Trimma hjälper gärna till. På gården behövs varken traktor eller fyrhjuling. Trimma harvar både ridhus och paddock.

Vargen sprang förbi hagen i Skåne
En hästägare utanför skånska Blentarp, vid Sjöbo, blev förvånad när hon tittade ut från sitt fönster. Alldeles intill hagen sprang en varg.

Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
Tinne Vilhelmson Silfvén knep ännu en pallplats i Wellington, USA, när det var dags för Grand Prix.

Tyska förbundet lägger ned utredningen
Ludger Beerbaum frias nu från alla anklagelser gällande brott mot djurskyddslagen, sedan den omtalade barreringsskandalen.

Träffsäker träning med tre tunnor
Kan du byta gångart på en exakt angiven punkt eller rida tre exakt lika stora volter? WE-ryttaren Julia Wittsell tipsar om övningen ”tre tunnor”.
Se filmklipp och beskrivning steg för steg – öva på din precision

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Så vinner du kriget mot leran i hagarna"
Ditte Lindbom har ett stall med egna hästar och inackorderingar. I ett gästblogginlägg berättar hon om åtgärder som kan underlätta i blöta perioder.
Läsarfavorit: Läs Dittes matnyttiga inlägg med tips och tankar

Tonåring berättar om tiden på gården
Sportbladet har talat med flera personer från Östafrika som säger att de har jobbat på Akka ridcenter men att de inte fått någon lön.

Diarado utsedd till Årets hingst av SWB
För första gången sedan 2013 har en nykomling kammat hem titeln som Årets hingst. I år går utmärkelsen till den svarta hingsten Diarado.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!