Hästhantering
Publicerad: 2007-05-16
Hippsons betesskola, del 2:
För många hästar sliter på betet
Andra delen i Hippsons betesskola ägnas helt åt själva betesmarkerna - vilken typ av bete passar för hästar och hur får man betet att hålla i många år? Professor Bodil Frankow-Lindberg på SLU tipsar om hur man bäst sköter om sitt bete.
Text: Emma Rost
Foto: Shutterstock
Här och där i landet kan hästarna få gå ut på grönbete redan nu, beroende på om tillväxten varit god. Men på de flesta håll dröjer det ytterligare ett par veckor innan det är dags för betessläpp. Innan man släpper hästarna fria finns det ett par saker man ska tänka på.
- Jag tycker att det viktigaste är att man gör en uppskattning av hur mycket djuren ska äta, ska betet stå för hela foderstaten eller vara ett komplement? Det avgör hur stor yta hästen behöver. Jag tycker att man ofta ser för många hästar i för små hagar och då blir betet överbetat, ogräset kommer in och betet producerar sämre, säger Bodil Frankow-Lindberg, professor på växtproduktionsekologienheten på SLU.
Man bör också tänka på vilken typ av bete som passar hästen och den prestation man räknar med att den ska kunna utföra medan den går på bete.
- Hästar som inte arbetar kan gå på hagmarksbeten, som är lite magrare, medan exempelvis fölston måste gå på åkerbete med lite ogräs i, säger Bodil.
Hästskit bidrar till övergödningen
Under själva betessäsongen behöver betet oftast inte så mycket underhåll. Om man har rätt balans mellan hästarnas behov och areal vill säga.
- Har man en god balans blir mockorna oftast inget problem, men om man har för små hagar och dessutom stödutfodrar kan det bli en överbelastning av växtnäring och till och med läckage av växtnäring från betet. Då måste man mocka hagarna, säger Bodil.
Det är framför allt kväve och fosfor som läcker ut i marken och som hjälper till med övergödning av miljön.
Mockning av hagarna är också det bästa sättet att hålla nere parasitnivån på betet, det visar en engelsk studie. Mockar man sommarhagen två gånger i veckan är det mer effektivt än avmaskningsmedel, dessutom får man 50 procent större betesareal!
Ett annat sätt att öka kvaliteten på betet och hålla nere parasitmängden är att putsa betet.
- Om man putsar betet håller man undan ogräs, vilket är viktigt om man vill ha ett högavkastande bete, säger Bodil.
Putsa före midsommar
Men putsningen ska ske före midsommar, det är då gräset växer som fortast och ogräset bildar de blomstänglar som hästarna helst undviker. Putsar man av innan fröna hinner spridas minskar man mängden ogräs och jämnar ut tillväxttakten.
För att minska parasitbördan är det viktigt att putsningen sker vid torrt och varmt väder.
- Tanken är att parasiterna ska utsättas för sol och värme och därmed torka ut och dö, säger Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär på SLU.
Om man har möjlighet är det utmärkt att praktisera växelbetning med andra djurslag, det minskar nämligen också parasittrycket på betet, eftersom exempelvis nötkreatur och får har helt andra parasiter än hästar. Dessutom betar djurslagen olika och tillväxten av olika växter främjas.
En handsbredd högt
Efter säsongen är det inte så mycket man behöver göra med betet.
- Eventuellt kan man putsa av lite. Annars ska det vila och samla näring inför vintern. Gräset växer ungefär dubbelt så fort innan midsommar som efter och tillväxttakten sjunker hela tiden. Därför är det bra om hästarna inte gnager för hårt på sensommaren. Gräset ska vara ungefär en handsbredd högt när betessäsongen är slut, säger Bodil.
Så om betet behöver man bara göra om det är i riktigt dåligt skick och Bodil förklarar att det inte är någon större idé att så om, om man inte samtidigt förändrar trycket på betet så att det inte blir lika hårt betat framöver. Annars är man snart tillbaka där man började.
Gödsling oftast onödigt
Betesmarker behöver sällan gödslas, om man inte har en liten yta och vill få upp produktionen.
- Gödsla i så fall med kväve, det håller undan ogräs, säger Bodil.
Hur vet man egentligen om betet är kraftigt eller magert?
- Analysera! säger Bodil och föreslår att man plockar gräs lite här och där i hagen och skickar in för analys. Oftast kan man dock förutsätta att om betet är grönt och fint så är också energihalten ganska bra. Är det mycket inslag av klöver blir betet extra proteinrikt, något man bör tänka på om man har en lättfödd ponny eller känsliga hästar.
Det vanligaste misstaget man gör är att man har för många hästar på för liten yta.
- Håller man den balansen sköter sig betet för det mesta självt. Har man i stället för stor yta per häst måste man kanske putsa lite mera, men annars behöver man inte putsa så mycket heller, säger Bodil.
Alltför ofta trängs för många hästar på för liten betesyta. Tänk på att balansera antalet hästar mot mängden bete. Så räcker betet längre och klarar sig bättre inför nästa år.
Oftast undviker hästarna växter som är giftiga för dem, men blir hagen väldigt nedbetad kan de gå på giftiga växter som kors- eller ståndört för att stilla hungern. Några giftiga växter som man bör se upp med är: |
Betet ska inte vara mer nedbetad än att det finns en handsbredd kvar när säsongen är slut.
Ett bra åkermarksbete kan ge ungefär 3000 kg torrsubstans (lämpligt betestryck, kvalitet: runt 11MJ och 92 g smältbart rårotein per kg torrsubstans) per hektar utan gödsling. Avkastningen kan i stort sett fördubblas med en tillförsel på 150 kg kväve per hektar spritt vid ett par tillfällen per säsong. Detta motsvarar alltså 20 kg torrsubstans för varje kg tillfört kväve. Ett riktigt magert hagmarksbete avkastar inte mer än ca 1000 kg torrsubstans (lite lägre smältbarhet än åkermarksbetet) per hektar och år utan kvävetillförsel, och dessa beten vill man ju i allmänhet inte gödsla med kväve. |
relaterade artiklar

Mästerskapshästen har somnat in
Paridon Magi, Tinne Vilhelmson Silfvéns före detta mästerskapskamrat, har galopperat vidare till de evigt gröna ängarna.

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!