Hästhantering
Publicerad: 2007-05-23Hippsons betesskola, del 3:
Stängsla med rätt stängsel runt hagen
Fel stängsel eller dåligt underhållet stängsel kan ställa till med riktigt svåra olyckor som kan kosta hästen livet. I betesskolans tredje del tittar vi närmare på vilka stängsel man kan välja och viktiga kom ihåg för den som ska stängsla.
Text: Emma Rost
Foto: Shutterstock
Vilket stängsel man väljer till hagen beror på några olika faktorer. Frågorna man ska ställa sig är bland annat om det är ett permanent stängsel eller ett tillfälligt? Vilken budget har man? Hur mycket underhåll vill man ägna sig åt genom åren? Hur stor är ytan som ska stängslas in? Ett tillfälligt stängsel bör till exempel inte vara längre än 3000 meter.
Finns det tillgång till nätansluten el, eller måste man använda sig av batteri om man stängslar med el?
Vilka hästar är det som ska stängslas in? En shetlandsponny och en halvblodshingst har lite olika krav. Hingststaket ska vara tillräckligt höga för att hingsten inte ska få för sig att hoppa ut.
Olika typer av stängsel
Det finns flera olika typer av stängsel som går att använda till häst. De vanligaste är:
Elstängsel: Elstängsel finns som band, tråd eller rep. När man stängslar in hästar ska man ha två eller tre trådar i stängslet på 60 + 90 + 120 centimeters höjd.
- Vi rekommenderar rep framför band eftersom de breda banden ofta har en begränsad livslängd. Blåsten tar dem. Svartvita rep är det bästa, eftersom de har en kontrast som gör att hästarna ser dem lite bättre, säger Hans Danielsson på företaget DeLaval, som säljer mycket stängsel.
Plaststaket: Staket i plast är mer eller mindre underhållsfria, men kan vara känsliga för temperaturväxlingar. Vid stark kyla kan de exempelvis bli spröda och spricka, vilket kan innebära stor skaderisk.
Trästaket: Trästaket är snyggt, men kräver ganska mycket underhåll, framför allt om man vill ha traditionellt vitmålade staket. Kan gärna kompletteras med en eltråd, som sätts innanför själva staketet.
Fårstängsel och taggtråd är inte lämpliga stängseltyper till häst eftersom hästarna kan fastna och skada sig.
- Jag tycker att man ska vara försiktig med att sätta järntråd. Om hästen springer in i stängslet kan den skada sig eftersom järntråden inte brister lika lätt som rep eller band, säger Hans Danielsson.
Hästarna kan dessutom har svårare att se ståltråden än elrep och band.
Stängsla rätt
Hur man ska stängsla beror förstås på vilken stängseltyp man har valt.
- Ska man sätta upp ett stängsel så ska man satsa på kvalitet och göra det rakt igenom. Har man köpt bra elrep eller band och bra aggregat, men köper dåliga isolatorer, ja då hade man lika gärna kunnat köpa dåliga rep och ett dåligt aggregat, säger Hans Danielsson.
Till ett permanent stängsel med el tycker Hans Danielsson att man ska använda trästolpar som är 1,5 meter höga.
- Välj tryckimpregnerade stolpar och ha grövre stolpar i hörnen, rekommenderar han.
Sätter man upp elrep ska stolparna stå på mellan fyra till sex meters avstånd, använder man band bör avståndet vara kortare.
Är det en mer tillfällig lösning kan man använda plast- eller glasfiberstolpar.
Välj nätanslutning före batteri
Har man möjlighet ska man ansluta sitt aggregat till nätström. Ett batteridrivet aggregat måste kollas oftare och dessutom laddas, antingen manuellt eller med hjälp av solceller. Det finns aggregat som går både på elnätet och batteri. Blir det strömavbrott går aggregatet automatiskt över på batteridrift och när strömmen kommer tillbaka skiftar det tillbaka igen. Men det kostar förstås lite mer.
Till hästar behöver man inte använda det starkaste aggregatet.
- Hästar är mycket känsligare än både får och nötkreatur och de känner ofta av att det är ström i staketet utan att ens behöva röra vid det, säger Hans Danielsson.
Däremot ska man vara noga med att välja elstängsel som leder strömmen bra.
- När man köper band, rep eller tråd ska man titta på ohm-talet. Ju lägre ohm-tal, desto bättre leder stängslet ström, säger Hans.
För att förbättra ledningsförmågan blandar man in koppar i stängslet, i stället för att bara ha rostfritt stål.
Rätt stängsel runt hagarna är viktigt. Här är ett dåligt exempel på häststängsel, ett något överdimensionerat trästaket, kompletterat med fårstängsel - inte att rekommendera till hästar.
Det klassiska vita trästaketet är snyggt, men kräver mycket underhåll.
Eftersom hästar är flyktdjur och väldigt snabba är de mer benägna att skada sig på stängsel av taggtråd än exempelvis nötkreatur. Redan idag avstår de flesta hästägare att stängsla med taggtråd, men från och med 31 december 2009 kommer det att bli förbjudet att ha hästar bakom taggtråd. Mer finns att läsa hos Djurskyddsmyndigheten. |
relaterade artiklar

Legendaren Valegro dansar in 20års-dagen
De har tagit flera OS-guld tillsammans och blev ett ekipage som många beundrade på dressyrbanan. Valegro är 20 år, men dansar fortfarande.

Långa listan över aktuella VM-ekipage
FEI har publicerat de långa listorna över de ekipage som är nominerade och kan vara VM-aktuella i både dressyr och hoppning.

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Efter olyckan – tillbaka och vann tävlingen
Nikki Lunds ponny skadades i samband med en trafikolycka och bröt flera tornutskott i ryggen. Nu är de tillbaka på tävlingsbanan.

Internationella ryttare till Falsterbo
Det står nu klart vilka internationella ryttare som kommer till Falsterbo i år. Flera nya spännande förmågor finns med på listorna.
Se listorna över internationella ekipage i hoppning och dressyr

EM-aktuella Mary-Sophie startar i Falsterbo
Mary-Sophie Haid Bondergaard har haft en framgångsrik säsong och är uttagen till EM. Men först ska hon rida U25-klasser i Falsterbo.

Lilla Lasse gillar besöken på äldreboendet
I tio år har welshponnyn Lasse spridit glädje på Hökerumsgårdens äldreboende. För de äldre är de årliga besöken ett uppskattat inslag i tillvaron.
"De tycker det är så roligt när han kommer och att han är gullig"

Familjen Heed om nya ponnytävlingen
Linda Heed ska inte bara rida själv i Falsterbo. Hon är även ryttarförälder till Isabelle, som startar i nysatsningen Falsterbo Pony Equitation.
Ska främja god ridning: "Kontroll, lydnad och att använda små hjälper"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

Fem mentala träningstips inför ridturen
Ryttare behöver inte bara fysisk utan även mental styrka. B-tränaren och stressforskaren Helena Schiller listar hur du blir bättre i sadeln via tankekraft.

Komplett hästgård i hjärtat av Skåne
Nära Flyinge ligger en hästgård av hög klass. Där finns ett stort bostadshus med pool, stall med 17 boxar, ridhus och ridbana.

Falsterbo tillbaka till hundra procent
För första gången sedan pandemin är Falsterbo Horse Show tillbaka i full skala för att fira sitt efterlängtade 100års-jubileum.

Produktion av hästfoder i Ukraina
Det ukrainska ridsportförbundets välgörenhetsfond producerar hästfoder i Ukraina. Det kapar kostnader för logistik och skapar arbete.
"Att använda fabriker inne i Ukraina löser flera allvarliga problem"

Polisrytteriet tar chans att hitta nya hästar
Den första upplagan av hästinköpssatsningen Visningsdagarna blev lyckad – och till hösten är det dags igen. Strömsholm står den här gången värd.

Fler veterinärer behövs och det snabbt
Under Almedalsveckan bjöd Agria in till en paneldebatt om djursjukvårdsbranschen och de stora utmaningar den står inför.

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

Länsstyrelsen fann döda hästar i boxarna
Ett par i Västra Götaland blir av med tillståndet för att driva djurverksamhet. Detta efter stora brister i hästhållningen.

Känslosam avtackning efter 14 år ihop
Karolina Kielbasa Borgström och valacken Carippu har vuxit upp tillsammans. De har haft en lång och framgångsrik karriär med flera meriter.
Från unghästchampionat till 1,60-hoppning: ”Starkt band till varandra”

Naturbete har många fördelar
Hästens matintag har klimat- och hållbarhetspåverkan både ur ett positivt och negativt perspektiv. Hur ska hästar kunna bli landskapsvårdare?

Sommarövning på bommar
Lite svett går åt för att bygga denna markarbetesövning – perfekt på sommaren! Och om antalet bommar är litet är resultatet desto större.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!