Hippsons betesskola, del 4: Flyg fula fluga...

Hästhantering

Publicerad: 2007-05-30

Hippsons betesskola, del 4: Flyg fula fluga...

I den sista delen av Hippsons betesskola tittar vi närmare på de otäcka små krypen som stör sommarfriden, det vill säga myggor, knott, bromsar och flugor. Och så fästingen förstås!


Flughuva är ett effektivt sätt att skydda hästens ögon.
 


Några av de vanligaste insekterna som går på våra hästar är:


Myggor
Det finns mellan 45 och 50 arter av stickmyggor i Sverige. Det är bara honan som suger blod, hanen är mer inne på blomnektar. Myggor trivs där det finns vatten och sank mark.
 
Svidknott
Svidknotten är små, bara drygt 2 mm långa och kommer i stora svärmar. De behöver rinnande vatten för att kläckas. Det är en myt att knott bits och sen slickar i sig blodet. De har stickmundelar precis som myggor. 


Husfluga
De gillar avfall och avföring, från det att de är larver, och kan därigenom vara otrevliga smittspridare. Husflugan är vår vanligaste fluga och tillhör familjen tvåvingar.

Fäbroms
Fäbromsen är en jätte bland flugor och mäter ungefär 2,5 centimeter! Den är väldigt envis, föredrar kor och hästar framför människor och håller gärna till vid strandnära betesmarker.
 
Regnbroms
Kallas blinning på en del ställen i landet och biter både människor och djur. Den är grå i färgen och lite randig. Tittar man noga på ögonen har de fascinerande, vackra, tvärgående ränder.


Fästing
Fästingen är ett spindeldjur. Den har inga ögon utan hittar sina offer genom att sniffa efter dem med frambenen (!). Fästingen går igenom fyra stadier i sin utveckling och kan leva så länge som sex år. Den sprider flera olika sjukdomar som TBE, Borrelia och Erlichios, där hästar framför allt drabbas av erlichios.
 

 

relaterade artiklar

Cancersjuka Anton går på ridsjukgymnastik

Hippson News

För fem år sedan blev Anton Bengtsson sjuk och kort därefter hittades en elakartad hjärntumör. Nu är Anton i full gång med sin rehabilitering.

Antons mamma till SVT: "Fått mycket bättre balans och finmotorik"

Ridskoleryttarna driver kor från hästryggen

Hippson-TV

På ridskolan Tranegården i Alingsås har flera kursdeltagare nyligen fått prova på att driva kor från hästryggen. Se hur det gick i Hippson-TV.

Ulf: "Plötsligt en tredje danspartner"

NAF SwedenAnnons

Därför är tid för återhämtning så viktigt

Har du haft en känsla av att hästen är “ur form” eller “att något inte stämmer”? Överträning är ett syndrom som både ses hos människor och sporthästar.

Se upp för överträning: "Obalans mellan träning, återhämtning och nutrition"

Poker skrämdes av cyklister – fick avlivas

Hippson News

Jenny Ek red på en ridväg när cyklister plötsligt närmade sig i hög fart bakifrån. Poker skrämdes av de skrikande bromsarna, skenade och bröt benet.

Ryttaren berättar om händelsen: "Det var blod överallt"

Övade på en katastrofsituation med hästar

Hippson News

Med tanke på skogsbränderna övade Svenska blå stjärnan inför en katastrofsituation. Häng med – och få tips om handlingsplaner och annat livsviktigt.

Håkan Andersson: ”Måste träna på att förflytta djur”

Hästen bjuder på hoppsasteg "extra allt"

Hippson-TV

Vi har visat en hel del klipp med säregen hoppteknik över studs genom åren. Men frågan är om inte denna söta häst tar priset? Imponerande lyft!

Video: Kolla pållen med helt obetalbar hoppteknik

Sötchock med shettisfölet som vill bli kliat

Hippson-TV

Detta lilla shettisföl gör oss rejält varma i hjärtat när det ber om att få bli kliat av sin matte. Det är omöjligt att inte bli charmad, eller hur?

Se det härliga klippet i Hippson-TV

Svenska dressyrlaget kom tvåa i Nations Cup

Dressyr

När helgens omgång av Nations Cup i Uggerhalne, Danmark, avgjordes höll Sverige kvar sin placering från lördagens Grand Prix. Laget slutade tvåa.

Nytt personbästa för Minna Telde i sadeln på Isac

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

ZtableAnnons

Tränarens fem tips för bättre vardagsträning

Känner du som många andra ryttare att du inte riktigt utvecklas i den takt du skulle vilja? Här bjuder Helena Schiller, en av tränarna i appen Ztable, på konkreta råd.

B-tränare Helena Schiller: "Så gör du en bra plan"

Andraplats för Sverige efter terrängen

Fälttävlan

Samtliga svenska ekipage var felfria på hinder i terrängen. Vilket ledde till en slutlig andraplats i helgens Nations Cup i Houghton Hall, Storbritannien.

Förbundskaptenen hyllar laget: "Kunde inte önskat mer från ryttarna"

Ökat intresse för initiativet Ung SWB Cup

Hippson News

För femte året i rad arrangeras Ung SWB Cup och intresset har vuxit. Därför har man ökat antalet träningsdagar från tolv till totalt sjutton.

"Vi är glada över att den här satsningen uppskattas av skolorna"

Se svenskarna hoppa Grand Prix i Rom

Hoppning

I dagens stora Grand Prix-klass i Rom, Italien, finns många välkända ryttare och hästar med på startlistan. Bland annat fyra svenska toppekipage.

Här hittar du länk till livesändningen

Sverige på andra plats inför terrängmomentet

Fälttävlan

Under säsongspremiären av Nations Cup har det ridits både dressyr och banhoppning. Inför dagens terräng ligger det svenska laget på en andraplats.

Nations Cup: Följ terrängmomentet via livesändningen

Lias, 15 år, har nått sina mål med råge

Hoppning

På ett år har Lias Håkansson uppfyllt sitt mål att rida medelsvår på ponny. Han har dessutom kvalat till amatörtouren i Falsterbo på stor häst.

"Att rida världscupen och nationshoppningar hade varit coolt"

Samlade pengar till hundattackerade Hope

Hippson News

I februari blev hästen Hope attackerad av hundar under en ridtur vid Hufvudsta ridskola. Nu har 65 000 kronor samlats in till hennes vård och rehab.

Initiativtagarna: ”Har sett ett fantastiskt engagemang”

BöckmannAnnons

Ska du köra långt med häst i transporten?

Sommartid tar många av oss längre turer med hästen i trailer eller lastbil, då är det extra viktigt att tänka sig för. Böckmann bjuder på konkreta råd inför resan.

Här är 23 tips för säkra och bekväma hästresor

Andra plats för Sverige i Nations Cup

Dressyr

Under helgens första omgång av Nations Cup i dressyr i Uggerhalne, Danmark, blev det en andra plats för det svenska laget. Danmark segrade.

I morgon avgörs det i både Grand Prix-kür och Grand Prix Special

Fråga experterna: Häst som drar inåt i volten

Dressyr

En läsare undrar hur hon ska göra med sin häst som drar inåt på voltspåret. Det blir svårt att komma till ridning och hon ber om tips som kan hjälpa.

Hippsons dressyrexpert Nina Bengtsson svarar

Träna på att visa hästens mungipor

Hippson-TV

Veterinär Rita Palmelund tipsar om att träna på att visa hästens mungipor. Det måste man kunna göra när det är veterinärbesiktning på tävling.

Så visar du upp hästens mungipor – se klippet i Hippson-TV

Lösa hästar på vägen utanför Umeå

Hippson News

Enligt SVT ska två lösa hästar ha setts springandes på vägen mellan Hössjö och Gräsmyr, väster om Umeå under lördagsmorgonen.

Trafikanter på sträckan uppmanas att vara uppmärksamma

Ladda mer