Hippsons betesskola, del 4: Flyg fula fluga...

Hästhantering

Publicerad: 2007-05-30

Hippsons betesskola, del 4: Flyg fula fluga...

I den sista delen av Hippsons betesskola tittar vi närmare på de otäcka små krypen som stör sommarfriden, det vill säga myggor, knott, bromsar och flugor. Och så fästingen förstås!


Flughuva är ett effektivt sätt att skydda hästens ögon.
 


Några av de vanligaste insekterna som går på våra hästar är:


Myggor
Det finns mellan 45 och 50 arter av stickmyggor i Sverige. Det är bara honan som suger blod, hanen är mer inne på blomnektar. Myggor trivs där det finns vatten och sank mark.
 
Svidknott
Svidknotten är små, bara drygt 2 mm långa och kommer i stora svärmar. De behöver rinnande vatten för att kläckas. Det är en myt att knott bits och sen slickar i sig blodet. De har stickmundelar precis som myggor. 


Husfluga
De gillar avfall och avföring, från det att de är larver, och kan därigenom vara otrevliga smittspridare. Husflugan är vår vanligaste fluga och tillhör familjen tvåvingar.

Fäbroms
Fäbromsen är en jätte bland flugor och mäter ungefär 2,5 centimeter! Den är väldigt envis, föredrar kor och hästar framför människor och håller gärna till vid strandnära betesmarker.
 
Regnbroms
Kallas blinning på en del ställen i landet och biter både människor och djur. Den är grå i färgen och lite randig. Tittar man noga på ögonen har de fascinerande, vackra, tvärgående ränder.


Fästing
Fästingen är ett spindeldjur. Den har inga ögon utan hittar sina offer genom att sniffa efter dem med frambenen (!). Fästingen går igenom fyra stadier i sin utveckling och kan leva så länge som sex år. Den sprider flera olika sjukdomar som TBE, Borrelia och Erlichios, där hästar framför allt drabbas av erlichios.
 

 

relaterade artiklar

När vattenmattan blir en "farlig" tsunami …

Hippson-TV

En vattenmatta är bara en bit blå presenning. Eller så är den ett stort böljande hav som när som helst kan bli till en hästslukande jättevåg.

Se klippet i Hippson-TV

VM i Herning 2022 – biljetter släppta

Hippson News

I pandemitider kan stora evenemang kännas långt borta, men vi har något att se fram emot. De första biljetterna till VM i danska Herning har släppts.

Världsmästerskapet äger rum i augusti 2022

FagerAnnons

Framgångssagan bakom Fager

År 2018 startades Fager vars tänk grundar sig i innovativa lösningar. De har utmanat de traditionella synsättet gällande bettets utformning och funktion.

"Vi jobbar med ständig utveckling och lanserar snart en klädkollektion"

Klara Hammarström i Melodifestivalen 2021

Hippson News

I vintras gjorde Klara Hammarström debut i Melodifestivalen med låten Nobody. 2021 är det dags för ryttaren att återinta Mello-scenen med en ny låt.

Programmet sänds utan publik

Hippson Nr 6 2020 - årets sista nummer!

Kunskapsmagasinet Hippson

I det sista numret av Hippson för år 2020 besöker vi ryttaren och influencern Carl Hedin samt ger oss ut på trendspaning.

Flera bra ridövningar och experttips

Enduroåkare skrämde hästar – är polisanmält

Hippson News

När en grupp ryttare var ute och red med sina hästar mötte de två enduroåkare i skogen. Hästarna blev skrämda av motorljudet och skenade iväg.

Förbjudet att köra på platsen – händelsen är polisanmäld

Följ Sara Algotsson Ostholts OS-satsning

Hippson News

Sveriges Olympiska Kommitté har skapat en ny webbtv-serie där tittarna får följa sex svenska idrottare från olika sporter och deras resa mot OS.

Följ Saras vardag fram till OS i Tokyo – träning, tävling och familjeliv

Debatt: När barn gör reklam riktad till barn

Debatt

Ponnymamman Grete Havnesköld funderar kring prylhets. Hon reagerar på den väg företag tar för att kunna använda barn för reklam riktad mot just barn.

"Fokus hamnar längre och längre ifrån varför vi valde att vara nära hästar"

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

RideQAnnons

Medvetenhet förbättrar din sits i sadeln

Alla ryttare vill förbättra sin sits i sadeln, men invanda rörelsemönster kan vara svåra att förändra. För handen på hjärtat, hur är det med din blick egentligen?

Hur många gånger under ett ridpass tittar du ner på dina händer? 

När man kan öppna boxdörren alldeles själv

Hippson-TV

När det vankas kvällsmat utanför boxdörren gäller det att tänka till. Den här listiga hästen har kommit på ett trick för att kunna nå maten lite snabbare.

Se det roliga klippet i Hippson-TV

Annelie Eriksson om hästlivet på gården

Blogg

I bloggen Hästliv får vi följa Annelie Eriksson i vardagen. Det är allt från familjeliv till den dagliga verksamheten med både rehabilitering av hästar och avel.

Läs det första inlägget: "Ingen dag är den andra lik"

Flera världscupkval skjuts upp

Hippson News

Endast ett världscupkval återstår för hoppningens del innan finalen i Göteborg 2021, men nu skjuts deltävlingen fram.

Tre deltävlingar återstår för dressyrekipagen

Hippsons stora julkampanj är igång

Hippson News

Nu startar Hippson stora julkampanj vilket innebär att du kan köpa alla våra böcker med minst 25 % rabatt. Och vi har satt ihop flera prisvärda paket.

Upp till 40 % rabatt på olika unika paket

Fallet om OS-platsen tas upp i domstol

Hippson News

När Mathilda Karlsson förlorade sin OS-plats valde hon att ta ärendet vidare. På onsdagen tas frågan upp i idrottens skiljedomstol.

Ryttaren till DN: "Jag vet att jag inte har gjort något fel"

Hästhandlarens överklagan avslogs

Hippson News

En hästhandlare i Skåne förbjuds av länsstyrelsen att handla med hästar. Beslutet hade överklagats till förvaltningsrätten som gav avslag.

Kvinnan har sålt hästar under flera år utan att ha tillstånd

Arkiv: Kvinna förbjuds att handla med hästar

St. Hippolyt Sverige ABAnnons

Så fodrar du föl och växande unghäst

Genuppsättning, utfodring, miljö, motion och hormoner är alla avgörande under den unga hästens uppväxt. Att utfodra rätt kan vara avgörande för fölets och unghästens utveckling och hållbarhet.

St. Hippolyts foderblogg: "Fölets tillväxt påverkar framtida karriär"

Douglas Lindelöw söker tävlingsgroom

Hippson Market

Nu söker hoppryttaren Douglas Lindelöw en ny groom. I tjänsten reser man jorden runt och har huvudansvaret över tävlingshästarna. 

Ta chansen att jobba med en av Sveriges bästa ryttare

Gamla SWB-gruppen gör succé på Facebook

Hippson News

Bilder, stamtavlor, tidningsurklipp och gamla minnen. Facebookgruppen "Gamla SWB stammar" har på kort tid samlat över 11 000 medlemmar.

Kristin startade gruppen: "Människor med gedigen hästkunskap"

Häst med återkommande hovbölder

PREMIUM

Vissa hästar är känsligare än andra när det gäller att få hovbölder även om man upplever att de ha bra hovar. Kan hormoner eller foder påverka?

"Fått mindre hovbölder när man bytt strö i boxen"

Hästgård med fint läge och sjöutsikt

Hippson Lifestyle

Strax utanför Vingåker ligger en idyllisk hästgård med sjöutsikt. Här finns fem boxar, ridhus, ridbana, rymlig butikslokal samt två boningshus. 

Sjötomt med egen bad- och båtplats

Ladda mer