Hästhantering
Publicerad: 2006-12-22Hovvård, del 1: Så fungerar hästens hovar
I Hippsons nya serie Hovvård kommer vi att titta närmare på hovar och skoning, ett ämne som många ryttare och hästägare känner osäkerhet inför.
- Man brukar säga att en hov har fyra funktioner. Den ska vara stötdämpare, halkskydd, bära vikt och tåla nötning, säger Kerstin Haga-Wilund på Svenska Hovslagareföreningen.
Hovarna är förlängningar av hästens tår (den nutida hästen har bara en tå per fot). Varje hov består dels av ytterhöljet som är det vi ser när hästen har foten i marken, dels av ett blodkärlsfyllt inre som innesluter hovbenet.
- Ytterhöljet sitter inte fast på annat sätt än att dess lameller går in i kötthovens lameller. På en död hov kan man alltså plocka bort höljet. På levande hästar sitter det stenhårt fast, men kapseln kan slitas av vid olyckor, till exempel om hästen fastnar med hoven i något och får panik, berättar Kerstin.
Bidrar till blodcirkulationen
När hoven belastas fungerar den som en blodpump. Eftersom den nedre delen av hästens ben inte innehåller några muskler, bara senor, så behöver hovarna hjälpa till med att pumpa tillbaka blodet från fötterna till resten av kroppen.
- När hästen trampar ner foten ska helst strålen få ett mottryck. Den elastiska putan, som ligger innanför strålen och ser ut ungefär som en tvättsvamp, trycks ihop och blodet pumpas ut. Samtidigt vidgas hoven av trycket, förklarar Kerstin.
Hovmekanismen med "blodpumpen" är alltså beroende av att hästen rör sig. Dessutom är det viktigt att hästen skos på ett sådant sätt att pumpandet fortfarande fungerar.
Består av keratin
En hov består av samma ämne som hud, hår och naglar - det vill säga keratin. Även strålen är uppbyggd av keratin men innehåller mer vatten än hovväggen, det är därför den är så mycket mjukare. Keratinet i hovarna är osmältbart, därför spyr hundar ofta upp hovflisor när de lyckats svälja dem.
Då ett föl föds är hovarna redan färdiga att gå på, men de täcks av fölputan som är ett skydd för att det ofödda fölets hovar inte ska skada livmodern på mamman.
- Fölputan slits av så fort fölet börjar gå. Putans yta ser ut ungefär som taggsvamp, berättar Kerstin.
Föl början man verka redan vid tre till fyra veckors ålder, inte minst för att de ska vänja sig.
- Många gånger måste man börja ännu tidigare, vid två till tre veckors ålder, för att det finns något i benställningen som ska korrigeras. Sådana korrigeringar måste göras innan hovarnas tillväxtzoner sluts. Efter ett års ålder är det för sent, förklarar hon.
Vissa föl föds med inkorrekta benställningar som gör att man måste korrigera detta direkt efter födseln. Till exempel om fölet har så veka senor att det går på kotorna.
Skorna är ett skydd
Skor lägger man på den arbetande hästen för att skydda hoven. Vildhästar har självklart inga skor, men de arbetas inte och i det vilda slås dessutom hästar med för känsliga hovar ut, de överlever inte. Om en oskodd häst rids eller körs på ett hårt underlag som exempelvis asfalt eller grus finns risken att hovarna slits ner och medför smärta för hästen. Oskodda travhästar kommer faktiskt inte så sällan in med kraftigt nedslitna hovar efter ett lopp.
Redan romarna upptäckte att man måste skydda hovarna på hästen vid hårt underlag. De flätade en botten av rep som de sedan band runt hovarna på hästen. När användningen av järn bredde ut sig över världen började metall att användas som hovbeslag.
Järnskor vanligast
Järn är fortfarande det absolut vanligaste materialet i hästskor.
- Det har kommit många nymodigheter i till exempel plast och gummi genom åren, men ingen av dessa alternativa skor har fått något riktigt fäste på marknaden, säger Kerstin.
Hon menar att en av förklaringarna är att järn glider lagom mycket mot underlaget, något som är av yttersta vikt för att hästen ska hålla.
Man brukar säga att den normala hästen behöver skos någonstans mellan var sjätte och var åttonde vecka, det beror bland annat på hur snabbt hovarna växer på den aktuella individen. Men det finns hästar som behöver skos oftare eller ännu mer sällan än så.
Jämför man en fram- och en baksko så ser man att de skiljer sig åt utseendemässigt. Det beror helt enkelt på att hästar normalt har rundare framfötter än bakfötter.
- Anledningen är att hästen bär 60 procent av vikten på framdelen. Framhovarna är rundare för att kunna bära mer vikt. Skillnaden blir större med åren, när hästen föds är fram- och bakhovarna mer lika. Tyngden formar fötterna, berättar Kerstin.
Skor eller barfota?
Alla hästar behöver inte skos, det beror på om och hur hästen rids, på vilket underlag den går och vad den har för hovkvalitet. Vissa ridhästar och ponnyer klarar av att gå oskodda bak medan andra får skos runt om för att inte ömma. Det är hästen som avgör!
Även om hästen inte skos behöver den med all sannolikhet verkas, men hur ofta kan variera.
- En helt korrekt häst som går på ett perfekt underlag och sliter hovarna perfekt skulle i teorin inte behöva verkas, men det är en utopi. Hästar idag går inte så mycket, de står ofta inne, äter mycket mat med gott om protein i och sliter inte hovarna tillräckligt. Jag tror inte att de som hade arbetshästar förr behövde verka lika ofta som vi gör idag. Unghästarna gick till exempel ofta med som handhästar i skogen och fick därmed röra på sig, säger Kerstin.
En centimeter i månaden
Hovkapseln växer med ungefär en hov om året vilket betyder lite drygt en centimeter i månaden.
- Om hästen sliter ner mindre än så behöver den verkas. Vissa hästar har sämre ämnesomsättning vilket gör att hovarna växer långsammare. Hästar som får mycket mat och tränas hårt kan ibland ha hovar som växer mer än genomsnittet, säger Kerstin.
På senare år har diverse barfotametoder diskuterats flitigt, en debatt som Kerstin egentligen inte vill ge sig in i.
- Jag brukar säga att så länge hästen inte lider på något sätt är det inget fel med att den är barfota, all barfotaverkning är inte fel. Men så fort det börjar gå mot någon form av lidande för djuret måste man säga stopp.
Biotintillskott är omtvistat
Vissa hästägare ger sina hästar biotintillskott för att förebygga dåliga hovar. Kerstin menar att en häst med diagnosen biotinbrist säkert kan hjälpas av biotin i stora doser.
- Men då ska man ha tagit blodprov så att man verkligen vet att hästen har brist på biotin, annars hjälper det inte ett dugg. Och om den har en brist gäller det att ge tillräcklig mängd av rätt sorts biotin. De tillskottsburkar man köper innehåller ofta för små doser och biotin av fel sort, säger hon.
Det är också vanligt att hästägare smörjer in hästens hovar med fett eller olja för att motverka uttorkning, men det är inget Kerstin rekommenderar.
- En hov suger inte åt sig olja, det där är att lura folk på pengar. Oljan är till för hästägarens öga, att det ska se blankt och fint ut, snarare än för hästen.
Enligt Kerstin finns det till och med en risk för att hovens skyddande glasyrlager skadas om hästen ständigt går med fett på hovarna. Fastnar det gruskorn i fettet kan kornen nämligen slipa ner den känsliga glasyren.
- Behöver hovarna fuktas så görs det bäst med vatten. Hovväggen kan inte suga åt sig vätska så det är i så fall sulan man fuktar, till exempel genom att låta hästen stå med fötterna i vattenbad.
Brodda när det är halt!
Så här års är det många ryttare och hästägare som funderar över det här med broddar. Kerstin tycker absolut att hästen ska ha broddar när det är halt, för att undvika att den halkar och skadar sig. Om det inte är extrem halka anser hon att det räcker alldeles utmärkt med två broddar per sko.
- Ju fler broddar desto mer åverkan blir det på leder och ligament eftersom hoven "fastnar" när den når marken och inte kan vrida sig på ett naturligt sätt. I stallet är det bästa om man kan skruva ur broddarna så att hästen slipper stå högre bak än fram, men när man rider är detta inget problem eftersom broddarna då går ner i underlaget.
Kerstin tycker att det är lika viktigt med broddar i hala hagar som när man är ute och rider.
- Något annat är oschysst mot hästen. Hur ska den kunna förstå att den har bra grepp när den rids men inte när den går ut i hagen med samma underlag? Om det till exempel blir slagsmål i hagen måste hästarna kunna kasta sig undan och det kan de inte om de inte har något grepp.

Ridhästar har oftast järnskor som skydd på hovarna.
Kerstin Haga-Wilund är själv hovslagare sedan 26 år tillbaka. Hon är utbildad på Hovslagarskolan i Skara, ansvarar för Svenska Hovslagareföreningens kansli och har tidigare varit med i styrelsen för det europeiska hovslagarförbundet.

När den elastiska putan utsätts för tryck, uppifrån och från strålen, trycks den ihop (på bilden sett bakifrån). Det bidrar till blodcirkulation och till att hästbenet får stötdämpning. De röda pilarna får symbolisera blodflödet och de grå pilarna att hoven vidgar sig.

Det vi ser när hästen har hovarna i marken är det ytterhölje som innesluter hovbenet och kötthoven.

Strålen är mycket viktig för hovfunktionen. Som hästägare ska man se till att hålla efter strålfårorna så att det inte bildas röta där.

för att slippa hovproblem:
• Låt en duktig hovslagare titta på hovarna regelbundet och verka och/eller sko vid behov. Anlita en utbildad och ansvarsförsäkrad person med gott rykte. Inom en snar framtid kommer det troligtvis till en legitimering av hovslagare (ligger på regeringens bord). När detta träder i kraft bör man kolla upp att hovslagaren är legitimerad.
• Motionera din häst ordentligt! Det mår hovarna bra av och risken för sprucket och skört horn minskar.
• Hagar bör vara stora och kuperade med varierad terräng, så att hästen uppmuntras att röra på sig och får använda sina hovar, muskler, leder och ligament.
• Överutfodra inte hästen med exempelvis protein eller kolhydrater. Ett fint hö är grunden i foderstaten och är det som är naturligt för hästen att äta. Felaktig fodersammansättning ökar bland annat risken för fång och dåliga hovar.
• Försök att hålla efter så att hästen inte blir stående i för mycket bakterier som kan orsaka röta, hovbölder och olika sjukdomar. Omockade boxar samt små, leriga rasthagar och paddockar där hästarna står still hela dagen är exempel på sådana bakteriehärdar.
relaterade artiklar

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!