Hovvård, del 1: Så fungerar hästhoven

Hästhantering

Publicerad: 2006-12-22

Hovvård, del 1: Så fungerar hästens hovar

I Hippsons nya serie Hovvård kommer vi att titta närmare på hovar och skoning, ett ämne som många ryttare och hästägare känner osäkerhet inför.
- Man brukar säga att en hov har fyra funktioner. Den ska vara stötdämpare, halkskydd, bära vikt och tåla nötning, säger Kerstin Haga-Wilund på Svenska Hovslagareföreningen.

 

Ridhästar har oftast järnskor som skydd på hovarna.
 
OM KERSTIN HAGA-WILUND
Kerstin Haga-Wilund är själv hovslagare sedan 26 år tillbaka. Hon är utbildad på Hovslagarskolan i Skara, ansvarar för Svenska Hovslagareföreningens kansli och har tidigare varit med i styrelsen för det europeiska hovslagarförbundet.
 


När den elastiska putan utsätts för tryck, uppifrån och från strålen, trycks den ihop (på bilden sett bakifrån). Det bidrar till blodcirkulation och till att hästbenet får stötdämpning. De röda pilarna får symbolisera blodflödet och de grå pilarna att hoven vidgar sig.
 

Det vi ser när hästen har hovarna i marken är det ytterhölje som innesluter hovbenet och kötthoven.
 

Strålen är mycket viktig för hovfunktionen. Som hästägare ska man se till att hålla efter strålfårorna så att det inte bildas röta där.
 
 

 för att slippa hovproblem:
 
• Låt en duktig hovslagare titta på hovarna regelbundet och verka och/eller sko vid behov. Anlita en utbildad och ansvarsförsäkrad person med gott rykte. Inom en snar framtid kommer det troligtvis till en legitimering av hovslagare (ligger på regeringens bord). När detta träder i kraft bör man kolla upp att hovslagaren är legitimerad.
 
• Motionera din häst ordentligt! Det mår hovarna bra av och risken för sprucket och skört horn minskar.
 
• Hagar bör vara stora och kuperade med varierad terräng, så att hästen uppmuntras att röra på sig och får använda sina hovar, muskler, leder och ligament.
 
• Överutfodra inte hästen med exempelvis protein eller kolhydrater. Ett fint hö är grunden i foderstaten och är det som är naturligt för hästen att äta. Felaktig fodersammansättning ökar bland annat risken för fång och dåliga hovar.
 
• Försök att hålla efter så att hästen inte blir stående i för mycket bakterier som kan orsaka röta, hovbölder och olika sjukdomar. Omockade boxar samt små, leriga rasthagar och paddockar där hästarna står still hela dagen är exempel på sådana bakteriehärdar.
 
 

relaterade artiklar

Spetz och Carlsson del av nya hoppakademin

Hippson News

Fredrik Spetz blir ansvarig för hoppeleverna i Dressagepower Academy Dressage & Jumping. Ann-Cathrin Carlsson blir tränarambassadör.

Stor utbildningssatsning: "Även teoretisk ridlära är viktigt"

Presenteras i samarbete med: Saab och Ridsportens Innovationer

Hjälp med att packa hö gav tredje finalplatsen

Ridsportens innovationer

För att motverka att Ikea-påsarna föll ihop utvecklade Gijs Janssens Simpl Fill. Produkten ger honom en finalplats i "Årets innovatör".

Gijs Janssen: "Irriterande när höpåsarna faller ihop"

Svensk GaloppAnnons

”I ett galoppstall är alla en viktig del i kedjan”

Nicole Nordblad är 24 år och arbetar som assisterande tränare på Jägersro Galopp. Här berättar hon om yrket, om sin bakgrund och om vardagen med hästarna.

Finns många fler jobb inom galoppvärlden än "bara" som jockey

FEI:s solidaritetspris till svensk hovslagare

Hippson-TV

Den svenske hovslagaren Uno Yxklinten fick ta emot FEI:s solidaritetspris vid FEI Awards. Han belönades för arbetet med hovslagare i Zambia.

Se FEI:s klipp – Uno berättar mer om projektet

George Morris avstängning permanent

Hippson News

Den amerikanska hopptränaren George Morris stängdes av på livstid i augusti, efter anklagelser om olämpligt sexuellt uppförande mot minderårig.

Tränaren lyckades inte överklaga – avstängningen står fast

Boxvila – hästens eller hästägarens fiende?

Blogg

Annelie Eriksson på Stall Steninge By funderar över varför så många hästägare nästan känner skam över att ha en häst i behov av boxvila. Här ger hon tips.

Gästblogg: "En häst med boxvila lider sällan"

Hästgård med bokskogen inpå husknuten

Hippson News

Hästgården i Vinslövs-Broarp har ett modernt stall med sex boxar, belyst ridbana, mysigt boningshus och ett annex med sov- och badrum.

Mindre hästgård med massor av charm strax utanför Vinslöv i Skåne

Samlar intresserade för ridklubbens framtid

Hippson News

I 30 år har Staffantorps ridsportförening varit i behov av en ny anläggning. Nu bjuder klubben in till informationskvällar i hopp om att få gehör.

Ordförande: "Det får bära eller brista, vinna eller försvinna."

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

H&MAnnons

Årets We Love Horses-kollektion är här

Jackor, västar, tröjor och för första gången en tävlingskavaj. Nu finns årets We Love Horses-kollektion från H&M att köpa – med kläder för dam, herr och barn.

Kollektionens designer: "Vi har hämtat inspiration från hela ridsporten"

Drömhästen auktioneras ut i december

Hippson-TV

Godkända hingsten For Romance II förutspås en god framtid i aveln och på dressyrbanorna. Helbror är Therese Nilshagens lovande Grand Prix-häst.

Spana in den drömmiga hingsten i Hippson-TV

Ridsportprofiler tar krafttag mot mobbning

Hippson News

Ridsporten har fått tre Friends-ambassadörer. Peder Fredricson, Stephanie Holmén och Vanessa Falk verkar för att alla ska känna sig trygga i stallet.

Peder till SvRF: "Det känns självklart för mig att stötta satsningen"

Se världsettan i fälttävlan på Friends arena

Fälttävlan

Det blir en fartfylld kväll när fyra lag möts i inomhusfälttävlan. Utöver världsettan Oliver Townend startar tre fjärdedelar av Sveriges EM-bronslag.

Svennerstål till SvRF: "Hög nivå på ryttarna, det är svårt att vinna i Friends"

Hjälmkrav för dressyren från 2021

Dressyr

Från och med den 1 januari 2021 måste alla dressyrryttare bära hjälm vid internationella tävlingar. Det beslutades vid FEI:s möte i Moskva under tisdagen.

FEI till Eurodressage: "Inget riktigt starkt argument mot användning"

Efter katastrofen – så gick det för Skånsta

Hippson News

I vintras avled flera hästar hos Skånsta ryttare till följd av den neurologiska formen av EHV-1. Ann Borglund berättar om livet efter sjukdomen.

Verksamhetschefen: "Höll minnesstund för de hästar som gått bort"

Krock med bil utanför Säffle – häst fick avlivas

Hippson News

Måndag kväll, vid halv sju, inträffade en tragisk olycka i närheten av Säffle flygplats. Två hästar hade kommit lösa och den ena blev påkörd av en bil.

Webbradio: Lyssna på P4 Värmlands inslag

Svenska Kennelklubben, SKKAnnons

Årets höjdpunkt för dig som älskar hundar

Stockholm Hundmässa i mitten av december bjuder på glädje, utställning, show och mängder av möjligheter att se, lära och träffa både två- och fyrbenta vänner.

På Stockholm Hundmässa finns något för alla – läs om programmet

Koll på rakriktningen med serpentin och volt

Ridövning

Den här övningen kör tränaren Maggan Magnusson Osmund för att se hur liksidiga elevernas hästar är. Du får koll på både dina och hästens sidor.

Favorit i repris: "Ser hur väl ekipaget är i balans"

Kvinna tände eld på häst – åtalas

Hippson News

Tidigare i år greps en kvinna misstänkt för att ha tänt eld på en häst i Kvinnersta. Enligt Sveriges radio åtalas hon nu, men nekar till brott.

Åtalas för försök till mordbrand, djurplågeri och skadegörelse

Ännu en Whitaker tar sig an hindren

Hippson-TV

Den brittiska hoppryttaren Ellen Whitakers son Harry visar både talang och intresse för att följa mamma och stora delar av övriga släkten i fotspåren.

Whitaker-klanens framtidshopp Harry – se klippet

Dags att nominera till årets hållbarhetspris

Hippson News

Sedan 2016 har Lövsta Future Challenge delat ut ett årligt pris för att uppmuntra och lyfta fram hållbarhet inom hästnäring och ridsport.

Alexandra Mörner: "Genom vårt pris vill vi lyfta alla sorters initiativ och lösningar"

Ladda mer