Hästhantering
Publicerad: 2007-01-25
Hovvård, del 3:
Hovproblem och hur man behandlar dem
I sista delen av serien Hovvård tar vi en titt på sjukdomar och skador som hästens hovar kan drabbas av. Till vår hjälp har vi Jörgen Nordqvist, lärare på Sveriges hovslagarskola i Skara. Han betonar att hovsjukdomar ofta måste behandlas både av veterinär och av hovslagare.
Text: Anki Yngve
- De ingrepp hovslagaren gör får inte ske i levande vävnad. Då räknas det som ett operativt ingrepp och i sådana fall samarbetar vi med veterinär, berättar Jörgen.
Själv jobbade han till en början som självlärd hovslagare men vid 32 års ålder bestämde Jörgen sig för att utbilda sig på Hovslagarskolan. Därefter jobbade han åt kusken Stig H Johansson i fyra och ett halvt år (se bild ovan) innan han fick sin tjänst i Skara. På Sveriges hovslagarskola är han lärare sedan åtta och ett halvt år tillbaka.
Anlita en duktig hovslagare
Jörgens generella råd för att undvika problem är att hästägaren skaffar en duktig hovslagare med gott renommé som regelbundet ser över, verkar och eventuellt skor hästen.
- Det är viktigt att han eller hon är lugn och tar sig ordentligt med tid för hästarna. Sedan är det bra att skaffa sig erfarenhet själv så att man kan bedöma om hovslagaren har gjort ett bra jobb eller inte, säger han.

En hovböld är en infektion i hoven som ofta leder till en varansamling. Det är smärtsamt för hästen och visar sig ofta genom hälta, inte sällan en kraftig sådan.
Orsak
Ofta kommer bölden efter ett spiktramp, en avtrampad sko där tåkappan gått in i sulan, en hålvägg eller på grund av att grus eller främmande föremål på ett eller annat sätt kommit in i hoven.
- Ofta kommer bölder ihop med en hovspricka. Det är inte heller ovanligt hos barfotahästar på travet som körs på hårt underlag, berättar Jörgen.
Behandling
- Det gäller att leta upp bölden i ett tidigt skede och öppna den på rätt ställe. Man öppnar alltid i lamellranden, inte i sulan. Det gäller att ta upp ett så litet hål med hovborren som möjligt, fortsätter Jörgen.
Genom att hovslagaren eller veterinären öppnar upp ett hål letar sig varet ut. Om man försöker låta bölder läka ut av sig själva finns risken att de äter sig uppåt i hoven med komplikationer som följd.
Bölden lokaliseras med hjälp av en visitertång som hovslagaren eller veterinären klämmer med för att hitta var hästen ömmar. Man kan också lokalisera bölden genom att det uppstår värme och puls i hoven. Ibland syns en svullnad i ballgropen.
- Det kan spruta ut var när man öppnar en böld. Hästarna ser ofta lättade ut eftersom det tryck som varet skapar inuti hoven är smärtsamt för dem. När hålet väl är öppnat rensar man upp och sprutar in en desinficerande lösning. Är det ett litet hål räcker det ofta att lägga på en sula och sko hästen, alternativt lägga ett hovbandage. Är det ett stort hål måste man lägga i en gipsplugg eller ett annat mottryck för att förhindra läderhudsframfall, säger Jörgen.

Stengalla innebär en blödning i läderhuden. Symtomen liknar dem vid hovböld och stengalla kan också ge hovbölder. Hovslagaren kan ofta se blödningen när han eller hon plockar av skorna genom att hornet är missfärgat i sulvinkeln.
Orsak
Kan uppstå vid tryck eller hård belastning, till exempel vid ridning på hårt underlag.
Behandling
Jörgen menar att stengallor sällan är speciellt allvarliga.
- Man får avlasta området lite när man verkar och se till att hästen står rätt. I vissa fall lägger hovslagaren på en dämpande sula eller en tryckfördelande sko. Därefter handlar det om att låta hästen vila tills det är läkt.

Vanliga symtom på en inflammation är smärta (hälta), värme i hoven och feber.
Orsak
Inflammationer i hoven kan bland annat uppstå om hästen har nednötta hovar eller arbetat tufft på ett för hårt underlag.
Behandling
Akut handlar det om att få bort smärtan, till exempel genom att kyla. Sedan får hästen vila och skos med lämpligt beslag.

En hornspricka går uppifrån kronranden och neråt (jämför med "hornklyfta" som är tvärgående). Travhästar får oftast sprickor på insidan av hoven medan det hos ridhästar är vanligare med tåsprickor.
- Det tror jag kan ha att göra med att ridhästar ofta går med lite längre tår och belastar tårna ganska hårt. Ofta är dessutom hovsprickor ett ärftligt problem och återfinns mer i vissa hingstlinjer, säger Jörgen.
Orsaker
Många faktorer samverkar och påverkar hornkvaliteten. Dålig hornkvalitet ökar i sin tur risken för sprickor. Förutom arvet har olika miljöfaktorer, såsom kalcium/fosfor-kvoten i fodret, betydelse.
Behandling
Jörgen menar att han behöver se den enskilda sprickan för att kunna svara på hur den ska behandlas.
- Det kan hjälpa att korta upp tån på hästen om det är orsaken. Själva sprickan brukar man fixera eller spänna ihop med agraffer eller nitar. Det går också att skruva och armera, för att sedan plasta över.
Vad gäller läkningstid så får man räkna med den tid det tar för hornet att växa ner. Har sprickan gått hela vägen upp kan det alltså ta ett år innan den är borta. Vissa hästar har kvar sprickor hela livet eftersom hästen belastar så att sprickan går upp på nytt. Det absolut viktigaste är alltså att ta reda på orsaken till sprickan, så att man kan förebygga att den kommer tillbaka!

När en spricka är tvärgående kallas den istället för klyfta.
Orsak
- Ofta är det gamla trampskador som orsakar hornklyftor, säger Jörgen.
Behandling
- Det är viktigt att skära rent ordentligt så att det inte samlas grus i klyftan. Den kan annars ge upphov till hovbölder. Beroende på hur hovklyftan ser ut väljer man om den behöver plastas eller inte. Får man öppna den mycket behöver man lägga ett mottryck för att förebygga läderhudsframfall.

Orsak
Spiktramp är precis vad det låter som, att hästen trampat på något spetsigt som gått in via sulan eller strålen in i kötthoven.
- Det är inte helt ovanligt att det kommer in hästar med en rostig spik rätt upp i foten, berättar Jörgen.
Behandling
Han poängterar att det är viktigt att veta vilken väg exempelvis spiken har tagit inne i foten.
- Om du drar ut den själv, lägg på minnet vilken riktning spiken haft och hur djupt den gått. Om hästen kan ställa ner foten kan det vara lika bra att låta föremålet sitta kvar tills veterinären kommer. Då blir det lättare för honom eller henne att se vad inuti foten, till exempel senor, som kan ha skadats.
Hovslagaren samarbetar ofta med veterinären i sådana här fall, genom att verka upp ett dräneringshål. Genom hålet ser veterinären till att får ut allt var. Därefter lägger han eller hon på ett hovbandage och hästen får vila.

Om en söm punkterar kötthoven under skoningen kallas det för sömstick. Hovslagaren märker det direkt eftersom det kommer blod ur spikhålet. Sömtryck, det vill säga att en söm slagits i så pass nära kötthoven att den ligger och trycker, är svårare att upptäcka. Diffus hälta kan komma efter hand, blir hästen oren i gången när den är nyskodd kan man därför misstänka sömtryck.
Behandling
Om ett sömstick eller ett sömtryck uppstått så tar man bort den aktuella sömmen och undviker att spika i det hålet. Hovslagaren brukar spruta in lite Jodopax eller liknande för att motverka bakterietillväxt. Hästen får vila tills eventuell hälta, värme och puls är borta.

Fång är en akut inflammation i kötthovens tådel som leder till att cellerna i lamellagret får försämrad hållbarhet. Det blir inre blödningar och utan stödet från lamellagret riskerar hovbenet att rotera eller sänkas.
Vissa raser, inte minst ponnyer, har lättare att få fång. Har hästen haft fång en gång är risken relativt stor att den får det igen.
De första symptomen brukar vara ökad puls vid kotan, varma hovar, feber och att hästen ställer sig i fångställning (avlastar framfötterna).
- Ofta får hästen en dubbelslående gång, det vill säga att den sätter i trakt - tå - trakt. Smärtan gör att den sätter ner trakterna först, sedan tån, berättar Jörgen.
Orsak
Det finns flera orsaker till fång men ofta relateras sjukdomen till kraftfoderrik utfodring, foderbyten, kraftigt bete eller liknande (utfodringsfång). Andra varianter är förlossningsfång, som drabbar ston som precis har fölat med kvarbliven efterbörd, och belastningsfång som exempelvis kan drabba en skadad häst som avlastar ett ben.
Behandling
Akut ges hästen smärtlindring av veterinär (som alltid ska tillkallas!). Som hästägare kan man kyla fötterna och på så sätt lindra smärtan något. Kan man avlägsna skorna i det akuta läget så brukar man göra det. Många hästar har mindre ont om de direkt ställs i box med djup sand som underlag. Sanden kyler och avlastar. I vissa fall kan hästen hjälpas av att mjuka paddar tejpas på under fötterna.
- När den akuta fasen börjar klinga ut brukar hovslagaren korta upp tårna på hästen för att minska belastningen. När det går bör hästen skos, till exempel med tvärtå och en sula som skydd. Traditionellt används ofta en ringsko med tåsidokappor. Skon ska fördela ut belastningen och hjälpa överrullningen. Sulan skyddar ifall hästen skulle trampa på något vasst, säger Jörgen.
Ofta tar det två till fyra veckor efter det akuta fånganfallet tills hästen kan skos. Den totala konvalescenstiden kan bli mycket lång.

Den här sjukdomen kallas också för bärrandsröta.
Orsak
Bakterier äter sig in vid den vita linjen på hoven och området fräts sönder av röta (svart sörja). Så småningom kan det äta sig uppåt och leda till en hålvägg, det vill säga en separation mellan hornkapseln och kötthoven.
- White Line Disease är ett ganska stort problem idag, framförallt hos unghästar, berättar Jörgen. Jag tycker mig inte minst se det hos hästar som går på lösdrift i blöta marker. Unga hästar som verkats hårt drabbas lättare eftersom de är mjukare i hornet.
Behandling
Ofta behöver man ta bort all drabbad vävnad, inklusive den del av hovväggen som täcker vävnaden. Vanligast är att veterinären skär upp hoven utifrån och sedan gipsar den. I värsta fall måste hästen opereras, man kan behöva ta bort uppåt 50-60 procent av hovväggen och sulan.
Förebygg genom att hålla koll på hästens hovar och genom att dränera hagmarkerna. Hittar ni bärrandsröta hos en häst på lösdriften är risken stor att fler av dem drabbats.

Orsak
Skit och bakterier samlas i mittstrålfåran och i sidostrålfårorna. Det bildas röta som i sin tur luckrar upp och förstör strålen. Rötan är "kleggig" och luktar illa.
Behandling
Strålröta ser man framförallt på hästar med djupa sidstrålfåror och höga trakter.
- Dessa hästar har en sämre hovfunktion och i de djupa fårorna har dessutom bakterierna lättare att få fäste. Bästa behandlingen är att verka hästen på ett sätt så att hovfunktionen förbättras och så att hästen inte går med för höga trakter. Det gäller att få rötan att torka upp och det kan behandling med exempelvis kopparsulfat hjälpa till med, förklarar Jörgen.
Visitertången används bland annat för att lokalisera hovbölder.
FOTO: Harald Blomqvist
Horn
Den hårda kapsel som omsluter hästens fot, och som ofta är det vi menar när vi säger hoven, består av hård vävnad - horn.
Läderhud
Läderhuden är den vävnad som förbinder det hårda hornet på utsidan med kötthoven inuti.
Läderhudsframfall
Om man tar bort en stor bit av hornet kan läderhuden leta sig ut genom hålet. Detta kallas för läderhudsframfall.
Överrullning
Överrullningen sker i det moment i hästens steg när hoven lämnar marken. Framför allt framhoven rullar över sin egen framkant i detta skede och ju kortare tån är desto lättare och snabbare går överrullningen.
I området runt den vita linjen kan det bildas röta (bilden visar en frisk hov sedd underifrån). På en skodd häst täcks denna del av hoven av skon, därför upptäcks rötan ofta av hovslagaren när han eller hon har plockat av skorna.
FOTO: Anki Yngve
Sjukbeslag
Nästan alla klinikfall där hästen har problem med hovarna resulterar i att den skos med någon typ av sjukbeslag. Vid hovspricka kanske man lägger på en sko som rättar till belastningen i hoven och vid hovbroskförbening kan ett stötdämpande beslag hjälpa hästen.
- Ofta gör man en sko bredare på en sida för att kompensera att hästen belastar snett, berättar Jörgen.
Det finns färdiga sjukbeslag som hovslagaren modifierar efter behov, men ibland smids helt nya skor utifrån hästens åkomma.
Fölkorrigering
Om ett föl föds med en felaktig benställning, som inte bedöms rätta till sig av sig självt, kan duktiga hovslagare hjälpa till med korrigeringen. Jörgens råd är dock att man inte låter vem som helst verka fölungen, utan någon som verkligen vet vad han eller hon sysslar med.
- Tyvärr är det vanligt att fölungar blir överkorrigerade. Man korrigerar för mycket och skapar därmed en skev häst.
Själv tycker Jörgen att man ska börja titta på fölungens benställning och hovar redan när den är en vecka gammal. Det viktigaste är att hålla en rak tåaxel och att fölet verkas regelbundet.
- Om benställningen är väldigt mycket fel kan man behöva lägga på en speciell fölsko eller plasta hovarna, säger han.

Att kratsa hovarna dagligen och att hålla rent i strålfårorna är ett sätt att förebygga röta.
FOTO: Anki Yngve

Utan hov - ingen häst, lyder ett gammalt tänkvärt talesätt.
FOTO: Anki Yngve
relaterade artiklar

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!