Hästhantering
Publicerad: 2014-01-27
Klickers i olika varianter finns att köpa i de flesta djuraffärer. Det är samma klicker som används till hundar som till hästar.
Klickerträning, del 1: Tajmingen är A och O
Med hjälp av en klicker kan du få din häst att arbeta villigt och motiverat. I första delen av en miniserie ger vi en introduktion i hur du med hjälp av klickern, och positiv förstärkning, får din häst att göra det du ber den om.
Text och foto: Malin Åberg
All träning med klicker sker under positiva former, vilket gör hästen mer motiverad och nyfiken. Beröm är centralt i all inlärning och sätten att berömma på är många.
Att belöna ett beteende man vill se mer av, och att belöna vid precis rätt tidpunkt, är ett effektivt sätt att lära nytt. Det kallas inom psykologin för positiv förstärkning och har visat sig vara ett mycket motiverande sätt att lära.
I och med att hästen själv söker sig fram till rätt svar blir den piggare och mer motiverad till träning, än vad den blir om den bemöts av bestraffningar varje gång den gör fel.
Varför klicker?
Klickern kan användas till allt du vill lära hästen. Från att bete sig bättre vid hantering, till att sätta de där svåra ridövningarna ni har tragglat så länge med. Eller varför inte öva in ett par tricks för skojs skull?
Det viktigaste i klickerträningen är att klicket kommer i exakt rätt ögonblick, ögonblicket då hästen gör "rätt". Ett klick är lätt för hästen att uppfatta, och har hästen väl lärt sig att klick betyder belöning blir klicket en bekräftelse på att den har gjort rätt. Till skillnad från att "bara" ge godis, vilket är svårt att göra i exakt rätt ögonblick.
Beröm med rösten kan variera i styrka, ett klick ger en mer direkt och exakt positiv förstärkning. Du kan få hästen att förstå exakt vilket moment som var rätt, exakt vilket beteende du vill se mer av, vilket gör hästen trygg och mindre osäker.
Godiset gör också sitt. Det är svårt för en häst att känna sig stressad när den tuggar på godbitar, ätande och stress hör inte ihop. Matvägran är vanligt förekommande bland både stressade människor och stressade djur.
Så klickar du in din häst
Det första du ska göra är att "klicka in" hästen. Alltså att lära den att klick betyder belöning. Du behöver en klicker, som finns att köpa i djuraffärer, och ungefär 20 till 30 småbitar av något som din häst tycker är riktigt gott. Sedan börjar du bara med att klicka samtidigt som du ger hästen en godbit. Upprepa tills alla godbitar är slut.
Klicka inte när hästen tittar på dig, tigger, eller buffar på dig. Gör det i stället när den vänder huvudet bort från dig, för att undvika ett tiggarbeteende.
Det är viktigt att du går fram mot hästen när du ger godiset, den får inte komma mot dig för att hämta det. För då betyder klick "kom och hämta godis" och det är inte det som är tanken.
När godisbitarna är slut första gången har en del hästar redan lärt sig att klick betyder godis. Men oftast behöver proceduren upprepas en eller två gånger till, vid senare tillfällen. När du märker att hästen förstår går du vidare till nästa övning.
Använd gärna en target
När du har "klickat in" din häst kan du lära den att den behöver utföra något för att få belöningen. Det kan man göra med en så kallad target. Target kan vara en särskilt utformad pinne för ändamålet, en så kallad target-stick, men det går även bra med en petflaska, ett plastlock eller något annat.
Håll fram targeten och ge godis när hästen nuddar den med mulen. Första gången kan det räcka att du håller den framför hästen och klickar varje gång hästen tittar på den, sedan klickar du när hästen nosar på den, och till slut klickar du bara när hästen nuddar targeten med mulen.
Håll targeten på olika ställen och låt hästen gå fram för att nudda den med mulen. Kom ihåg hur du ger godiset, ta ett steg fram mot hästen så att den inte kommer mot dig för att få godis.
Utmärkt vid lastningsträning
Target är bra att ha om du till exempel ska träna lastning. Då hästen lärt sig att nudda target med mulen kan du flytta föremålet närmare och närmare in i transporten. Hästen är då fokuserad på target, och lastningen sker utan ryck, tryck och tvång. En ny upplevelse för en svårlastad häst.
Men kom ihåg att ha mycket tålamod, träna korta stunder i taget, och ta små steg närmare målet. Sluta alltid träningen när den går som bäst. Träning ska vara kul.
Du kan även lära hästen att den behöver utföra något för att få belöning, utan target. Det är bra att börja med något som är väldigt enkelt för hästen att förstå. Du kan till exempel börja med att lära den att backa. Peta lite fram på bogen på hästen och första gångerna kan du klicka så fort den bara lutar sig bakåt. Nästa gång klickar du när den tar ett steg bakåt, sedan efter flera steg.
Klicka medan hästen fortfarande är på väg bakåt så att det verkligen är bakåtrörelsen som belönas. Klicka inte om hästen stannar och är på väg fram igen. Och var åter noga med att det är du som går fram till hästen med godiset.
Ignorera andra beteenden
Det allra viktigaste med klickerträning är att den postiva förstärkningen, klicket, kommer omedelbart när du ser det önskvärda beteendet. Om du har lärt hästen att backa kan du variera antalet steg innan du klickar. Om du nu inte vill att backa ska betyda till exempel "backa exakt tre steg".
Du får inte bestraffa din häst. Ignorera allt utom det önskvärda beteendet. Klickerträning ska vara roligt. Klicka även om hästen bara gör nästan rätt. Dela upp övningen i mindre delar tills du nått fram till exakt det beteende du var ute efter. Om du råkar klicka av misstag när du håller på att lära in något nytt måste du ge godis ändå. Klick ska alltid betyda godis i början av träningen.
Enkelt i början
Börja inte med för svåra saker. Gör något lätt som du vet att hästen klarar av och utöka sedan efter hand. Utnyttja gärna hästens eget naturliga beteende som den gör spontant.
Till exempel: Om du vill att den ska vända huvudet åt höger på kommando, vänta då tills den tittar åt höger spontant, och klicka. Vänta sedan tills den gör det igen. Snart lär den sig att vända huvudet åt höger innebär klick, då kan du lägga till ett kommando och efter hand ta bort klicket när hästen har lärt sig kommandot.
FOTNOT: I nästa artikel om klickerträning får du lära dig hur du kan använda dig av klickern i ridningen.
taggar
Liknande webbartiklar
- Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"
- Ny mötesplats för klicker- och belöningsbaserad träning: ”Det är min livsdröm”
- Hos Viktoria är relationen till djuren viktigare än prestation: "Vi befinner oss i ett skifte"
- Bästa hjälpen när det är tvättdags
- Forskningskollen: Vad är mest effektivt – morot, piska eller klapp?
- Positiv förstärkning med ett klick
- Klickerträning, del 2: Så används klickern i ridningen
- Klickerträning
relaterade artiklar

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Bästa treåringarna utsedda i Flyinge
Camilla Axelsson visar flera unga talanger vid Breeders. På onsdagen var det Quick Dream, "Arne", som vann championatet för treåringarna.

Flera toppnamn klara för SIHS
För den som planerar ett besök till Sweden International Horse Show i vinter, väntar flera toppryttare på startlistorna.

Efter allvarliga skadan – Marco tävlar igen
Sara Ekmans häst Marco är tillbaka på tävlingsbanan, frisk, pigg och glad. Här berättar hon om deras första tävlingsstart efter förra årets skada.
Sara Ekmans blogg: "Ett mirakel hur han har kommit tillbaka"

"Brister i respekt mot värdegrunden"
Petra Andersson, filosof, ställer sig kritisk till JU:s agerande, då en man med olämpligt beteende får behålla sina förtroendeuppdrag.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!