Hästhantering
Publicerad: 2014-01-27
Klickers i olika varianter finns att köpa i de flesta djuraffärer. Det är samma klicker som används till hundar som till hästar.
Klickerträning, del 1: Tajmingen är A och O
Med hjälp av en klicker kan du få din häst att arbeta villigt och motiverat. I första delen av en miniserie ger vi en introduktion i hur du med hjälp av klickern, och positiv förstärkning, får din häst att göra det du ber den om.
Text och foto: Malin Åberg
All träning med klicker sker under positiva former, vilket gör hästen mer motiverad och nyfiken. Beröm är centralt i all inlärning och sätten att berömma på är många.
Att belöna ett beteende man vill se mer av, och att belöna vid precis rätt tidpunkt, är ett effektivt sätt att lära nytt. Det kallas inom psykologin för positiv förstärkning och har visat sig vara ett mycket motiverande sätt att lära.
I och med att hästen själv söker sig fram till rätt svar blir den piggare och mer motiverad till träning, än vad den blir om den bemöts av bestraffningar varje gång den gör fel.
Varför klicker?
Klickern kan användas till allt du vill lära hästen. Från att bete sig bättre vid hantering, till att sätta de där svåra ridövningarna ni har tragglat så länge med. Eller varför inte öva in ett par tricks för skojs skull?
Det viktigaste i klickerträningen är att klicket kommer i exakt rätt ögonblick, ögonblicket då hästen gör "rätt". Ett klick är lätt för hästen att uppfatta, och har hästen väl lärt sig att klick betyder belöning blir klicket en bekräftelse på att den har gjort rätt. Till skillnad från att "bara" ge godis, vilket är svårt att göra i exakt rätt ögonblick.
Beröm med rösten kan variera i styrka, ett klick ger en mer direkt och exakt positiv förstärkning. Du kan få hästen att förstå exakt vilket moment som var rätt, exakt vilket beteende du vill se mer av, vilket gör hästen trygg och mindre osäker.
Godiset gör också sitt. Det är svårt för en häst att känna sig stressad när den tuggar på godbitar, ätande och stress hör inte ihop. Matvägran är vanligt förekommande bland både stressade människor och stressade djur.
Så klickar du in din häst
Det första du ska göra är att "klicka in" hästen. Alltså att lära den att klick betyder belöning. Du behöver en klicker, som finns att köpa i djuraffärer, och ungefär 20 till 30 småbitar av något som din häst tycker är riktigt gott. Sedan börjar du bara med att klicka samtidigt som du ger hästen en godbit. Upprepa tills alla godbitar är slut.
Klicka inte när hästen tittar på dig, tigger, eller buffar på dig. Gör det i stället när den vänder huvudet bort från dig, för att undvika ett tiggarbeteende.
Det är viktigt att du går fram mot hästen när du ger godiset, den får inte komma mot dig för att hämta det. För då betyder klick "kom och hämta godis" och det är inte det som är tanken.
När godisbitarna är slut första gången har en del hästar redan lärt sig att klick betyder godis. Men oftast behöver proceduren upprepas en eller två gånger till, vid senare tillfällen. När du märker att hästen förstår går du vidare till nästa övning.
Använd gärna en target
När du har "klickat in" din häst kan du lära den att den behöver utföra något för att få belöningen. Det kan man göra med en så kallad target. Target kan vara en särskilt utformad pinne för ändamålet, en så kallad target-stick, men det går även bra med en petflaska, ett plastlock eller något annat.
Håll fram targeten och ge godis när hästen nuddar den med mulen. Första gången kan det räcka att du håller den framför hästen och klickar varje gång hästen tittar på den, sedan klickar du när hästen nosar på den, och till slut klickar du bara när hästen nuddar targeten med mulen.
Håll targeten på olika ställen och låt hästen gå fram för att nudda den med mulen. Kom ihåg hur du ger godiset, ta ett steg fram mot hästen så att den inte kommer mot dig för att få godis.
Utmärkt vid lastningsträning
Target är bra att ha om du till exempel ska träna lastning. Då hästen lärt sig att nudda target med mulen kan du flytta föremålet närmare och närmare in i transporten. Hästen är då fokuserad på target, och lastningen sker utan ryck, tryck och tvång. En ny upplevelse för en svårlastad häst.
Men kom ihåg att ha mycket tålamod, träna korta stunder i taget, och ta små steg närmare målet. Sluta alltid träningen när den går som bäst. Träning ska vara kul.
Du kan även lära hästen att den behöver utföra något för att få belöning, utan target. Det är bra att börja med något som är väldigt enkelt för hästen att förstå. Du kan till exempel börja med att lära den att backa. Peta lite fram på bogen på hästen och första gångerna kan du klicka så fort den bara lutar sig bakåt. Nästa gång klickar du när den tar ett steg bakåt, sedan efter flera steg.
Klicka medan hästen fortfarande är på väg bakåt så att det verkligen är bakåtrörelsen som belönas. Klicka inte om hästen stannar och är på väg fram igen. Och var åter noga med att det är du som går fram till hästen med godiset.
Ignorera andra beteenden
Det allra viktigaste med klickerträning är att den postiva förstärkningen, klicket, kommer omedelbart när du ser det önskvärda beteendet. Om du har lärt hästen att backa kan du variera antalet steg innan du klickar. Om du nu inte vill att backa ska betyda till exempel "backa exakt tre steg".
Du får inte bestraffa din häst. Ignorera allt utom det önskvärda beteendet. Klickerträning ska vara roligt. Klicka även om hästen bara gör nästan rätt. Dela upp övningen i mindre delar tills du nått fram till exakt det beteende du var ute efter. Om du råkar klicka av misstag när du håller på att lära in något nytt måste du ge godis ändå. Klick ska alltid betyda godis i början av träningen.
Enkelt i början
Börja inte med för svåra saker. Gör något lätt som du vet att hästen klarar av och utöka sedan efter hand. Utnyttja gärna hästens eget naturliga beteende som den gör spontant.
Till exempel: Om du vill att den ska vända huvudet åt höger på kommando, vänta då tills den tittar åt höger spontant, och klicka. Vänta sedan tills den gör det igen. Snart lär den sig att vända huvudet åt höger innebär klick, då kan du lägga till ett kommando och efter hand ta bort klicket när hästen har lärt sig kommandot.
FOTNOT: I nästa artikel om klickerträning får du lära dig hur du kan använda dig av klickern i ridningen.
taggar
Liknande webbartiklar
- Fölet Starbuck tar miljöträning med ro: "Är supercool och väldigt lättlärd"
- Ny mötesplats för klicker- och belöningsbaserad träning: ”Det är min livsdröm”
- Hos Viktoria är relationen till djuren viktigare än prestation: "Vi befinner oss i ett skifte"
- Bästa hjälpen när det är tvättdags
- Forskningskollen: Vad är mest effektivt – morot, piska eller klapp?
- Positiv förstärkning med ett klick
- Klickerträning, del 2: Så används klickern i ridningen
- Klickerträning
relaterade artiklar

Valberedningens förslag till ny ordförande
SvRF:s valberedning föreslår Sandra Ruuda till ny ordförande, som därmed har chansen att bli förbundets allra första kvinnliga ordförande.

Jennifer Fogh: "Att få uppdraget är en ära"
Jennifer Fogh Pedersen är tillbaka som testryttare på Bruksprovet. Ett uppdrag som hon är stolt över att få och som hon ser mycket fram emot.
"Jag börjar verkligen på noll på varje häst och utgår från min känsla"

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Så blir du vän med din nervositet
Johanna Lassnack, mental coach, menar att nervositet är helt naturligt, men att det gäller att hitta verktygen för att kunna hantera känslan.

När inget hinder är för högt
Det här fölet busar loss rejält i paddocken. Kanske att det rentav går lite väl fort och det hamnar ett hinder i vägen, men vad gör det …

Avel av dressyrhästar går framåt
I den här artikeln dyker förbundskaptenen Bo Jenå och domaren Christoph Hess ner i hur dressyraveln förändrats och blickar både bakåt och framåt.
Ridbarheten blir allt bättre och så har aveln hjälpt ryttarna

Ridskoleponny död efter trafikolycka
En hästtransport var inblandad i en krock på E4 mellan Järve och Piteå på tisdagen. Ponnyn i transporten skadades och har fått avlivas.

Umeå RF startar en egen superliga
Umeå ryttarförening startar en cup med en rejäl pott prispengar. Idén föddes ur bristen på tävlingar och ökade kostnader för att köra långt.
"Ska ha möjlighet att vinna större pengar med ett roligare format"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Föräldrarna överklagar tingsrättens dom
Den friande tingsrättsdomen i fallet med den 15-åriga flicka som dog i det familjehem där hon var placerad har överklagats till hovrätten.
Advokaten yrkar på skadestånd även om fosterföräldrarna frias

Hästbonden Joel letar efter kärleken
Det är snart dax för säsongspremiär av Bonde söker fru. Årets yngsta bonde Joel driver hästverksamhet på familjens gård utanför Gävle.
Joel söker en händig kille som älskar barn och vill ha en stor familj

Tillsammans är Marlons framgångsrecept
Marlon Zanotelli lever sitt drömliv. Den brasilianske toppryttaren gör en efterlängtad gemensam sportsatsning med makan Angelica.

Hitta balansen med hinderdressyr
Ridning i balans förebygger skador och ger en följsam häst. Nina och Sissi Liljas roliga övning passar de flesta ryttare, oavsett om du rider hoppning eller dressyr.
»Här får du jobba med avståndsbedömning, anridning till hinder och svängar«

Idyllisk hästgård med naturlig hästhållning
Strax utanför Märsta finns en hästgård med charmigt boningshus, lösdrift för 16 hästar, stall med sex boxar, ridbana och ridhustält.
Ett praktiskt boende för dig som vill ha hästarna utanför huset

Hela familjen hjälps åt att klia tillsammans
Stoet Helacs Zingapore med sitt fem dagar gamla föl har riktigt bra teamwork med Annie på Stall Fransgården. Cirkeln är sluten med mys.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Accepterad eller premierad hingst?
Sedan Bruksprovet 2021 är hingstarna indelade i två nivåer – hingsten kan bli antingen accepterad eller premierad. SWB förklarar skillnaden.
"En anpassning till den utveckling som sker i internationell avel"

EHV-1 i Blekinge – flera ridklubbar stänger
Efter att en häst i Blekinge har testat positivt för det fruktade viruset EHV-1 väljer nu flera ridklubbar att vidta försiktighetsåtgärder.
Verksamhetschefen: "Tråkigt att få in smitta på en stor anläggning"

Bruksprovets alla hingstar
Den här veckan är det idel vackra hingstar på Strömsholm. Det är Bruksprov och drygt 70 hingstar ska visas upp för Avelsvärderingsnämnden.

Kolla upp hästens bakgrund innan köp
Pernilla trodde att hon köpte en frisk tävlingshäst – men det visade sig att hästen redan var utdömd. Nu vill hon berätta sin historia.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!