Tänk efter före - så klipper du din häst

Hästhantering

Publicerad: 2006-10-20

Tänk efter före – så klipper du din häst

|FAVORIT I REPRIS, ursprungligen publicerad i oktober 2006| Så här års är det många som funderar på om de ska klippa sin häst eller inte, långt ifrån alla hästar behöver klippas. Fundera över hur ofta du rider din häst svettig och hur den lever för övrigt, med utevistelse och liknande. Väljer du sedan att klippa finns det mängder av olika klippningar att välja mellan.

NÅGRA VANLIGA VARIANTER


Helklippning
Hästen klipps från topp till tå inklusive benen och huvudet. En sådan klippning kan ta upp till fem timmar och bör inte testas första gången hästen klipps (en rekommendation är att spara lite päls under sadeln även här, för att förebygga skav).


Variant av helklippning
Spara benen och en liten "padd" under sadeln. Klipp ganaschen fram till där tränsets sidostycken ligger.


Halvklippning
Klipp hela hals- och bogpartiet samt frambenen till nedanför knäet. Från manken klipper du snett bakåt–nedåt mot ljumsken. All päls finns alltså kvar på rygg och bakben. 


Spårklippning
Klipp en rand uppifrån strupen, längs hela halsen och sedan längs hästens sidor fram till bakbenen. Spårklippning passar en häst som inte svettas särskilt mycket. Normalt sett behöver den inte ha täcke i stallet (naturligtvis beroende på stalltemperatur och hur känslig den är) när den är klippt så här lite.


Filtklippning
Klipp som om det låg en filt över manke, kors och rygg. Man kan klippa en "halv oval" uppåt i flanken om hästen svettas mycket där.


Jaktklippning
Kroppen klipps men du lämnar kvar en "vojlock" på ryggen (lägg gärna på en vojlock som mall när du klipper). Huvudet och benen klipps inte. Sadelläget lämnas oklippt för att förhindra skav.


Islandsklippning
Klipp en triangel på halsen och bringan. Då kan hästen ridas och ändå gå i hagen utan att frysa.


Symboler
Klipp en symbol som gör din hästs klippning mer personlig. Kanske initialen i namnet, eller varför inte hela namnet om det inte är för långt? Alternativt ett hjärta, en stjärna eller en blixt? Har givetvis ingen funktion för hästen, men många hästägare tycker att det är kul och det gör inte hästen någon skada (om man ändå ska helklippa).

relaterade artiklar

Tabitha, 12, hoppar redan som en toppryttare

Hippson-TV

Klippet på childrenryttaren Tabitha Kyle har väckt beundran i sociala medier. Hon styr runt sin gigantiska valack lika säkert som vilken vuxen som helst.

Imponerar i sadeln på jättehästen: "Fantastisk ridning!"

Kittel fick rida ärevarv till tonerna av Avicii

Hippson-TV

När Patrik Kittel vann lördagens Grand Prix i Compiègne, Frankrike, blev det så klart ärevarv. Då bjöd arrangören på svenskklingande ärevarvsmusik.

Video: Ärevarv till Avicii på fiol – funkar både till galopp och passage

Hästrehab i Sverige ABAnnons

Ny häst-app med övningar från marken

Equibodybalance är metoden för dig som vill samarbeta med din häst i inspirerande och effektiva övningar, detta för ökad hållbarhet. Nu finns den som app.

Viveca Ewards om Equibodybalance: ”Det blev en aha-upplevelse”

Sverige slutade tvåa i Nations Cup i Frankrike

Dressyr

Det blev en slutlig andraplacering för Sverige i säsongspremiären av Nations Cup-dressyren. Detta efter två fjärde- och en andraplats i söndagens klasser.

Patrik Kittel tvåa och Juliette Ramen fyra i GPS – Antonia Ramel fyra i kür

Arkiv: Seger till Patrik Kittel i inledande Grand Prix-klassen

ÖORK får ekonomiskt stöd från kommunen

Hippson News

Örnsköldsviksortens ridklubb får drygt en halv miljon kronor i bidrag från kommunen. Detta efter vinterns kvarkautbrott som stängde ridskolan.

Verksamhetschefen till Allehanda: "Det känns jättebra"

Arkiv: ÖORK hoppas kunna öppna igen i januari

Patrik Kittel och "Welly" tvåor i GP Special

Dressyr

Nations Cup gick vidare under söndagen med GPS och kür. Först ut var Juliette Ramel och Patrik Kittel i "Specialen", där det blev en andraplats för Patrik.

Juliette Ramel och Wall Street JV på fjärde plats

Arkiv: Sverige in som tvåa – seger till Kittel

"Om elden kommer" ska hjälpa hästägare

Hippson News

Ann-Charlotte Söderlund Björk har startat en Facebook-grupp om skogsbränder. Och har bjudit in gårdsägare till möte med räddningstjänsten.

"Vi måste vara förutseende – klimatet ändrar sig"

Mufflonfåret som helst hänger med hästarna

Hippson News

Ett vilt mufflonfår i Bohuslän har hittat en ny flock att hänga med. Fåret återfinns på dagarna i en hästhage där det ser ut att trivas alldeles utmärkt.

Video: Se SVT Västs inslag från besöket i mufflon-hästhagen

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ydre-GrindenAnnons

Prylar för enklare och säkrare vardag i stallet

Trångt i sadelkammaren och rörigt i stallet? Foderspill i foderkammaren? Täcken högt och lågt? Lugn, det finns både knep och utrustning som hjälper.

Marita Hjelm: "Höpåsehållaren kan jag inte leva utan"

Evelina Tovek bästa svensk i GCT i Madrid

Hoppning

Elva ryttare kom till omhoppning i lördagens Global Champions Tour Grand Prix. Evelina Tovek var en av dem och blev därmed bästa svensk i klassen.

Samtliga svenskar felfria i andra omgången av GCL

Fölungen som smälter allas hjärtan

Hippson-TV

Det här fölet är hur socialt som helst och gillar att kela med sin ägare. "Bästa dagen i mitt liv", säger kvinnan. Ja, mysigare än så kan det väl knappast bli?

Se det söta klippet i Hippson-TV

Johanna och Mazy kürvinnare i Danmark

Dressyr

Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj är i danska Aalborg och visar storform i de trestjärniga klasserna. På lördagen blev det seger med 75,115 procent.

Nöjd ryttare hyllar sin häst: "Bästa küren vi levererat"

Ligger sjukdom bakom hästens svettningar?

Veterinär

En läsares 18-åriga nordsvensk svettas dygnet runt mer eller mindre vintertid. Förra vintern fick han ett vätskeödem, som dock gick bort av sig själv.

Hippsons expert Eva Andersson Sharon ger råd: "Kan ta blodprov för PPID"

Vinn biljetter för två till Strömsholmsdagarna

Hippson News

Den 6 till 9 juni går försommarens stora hästfest, nämligen Strömsholmsdagarna, av stapeln. I veckans tävling kan du vinna biljetter dit.

Tre vinnare får två biljetter samt keps och paraply

Svenskarnas lag felfria i första omgången

Hoppning

Fredag kväll reds den första omgången av Global Champions League i Madrid. Både Malin Baryard-Johnssons och Evelina Toveks respektive lag red felfritt.

Evelina Tovek åtta individuellt i klassen

Svensk GaloppAnnons

Därför ska du gå på galopp i sommar

Folket, festen, solen, champagnen, färgerna och – inte minst – hästarna. Det finns flera anledningar till att just du ska besöka en av de svenska galoppbanorna.

Amie Karlsson: "Det är svårt att beskriva utan måste upplevas"

Hjälpreda vid hagmockningen – eller?

Hippson-TV

Att ha en hjälpreda till hands när det är dags att mocka hagen skadar aldrig – men frågan är om den här hästen snarare stjälper än hjälper.

Se det roliga klippet i Hippson-TV

Tre svenska placeringar i 1,45-hoppning

Hoppning

På fredagseftermiddagen startade fem svenska ekipage i en 1,45-hoppning under tävlingarna i Madrid. Bäst gick det för Malin Baryard-Johnsson.

Harrie Smolders med Zinius vann klassen

GP-seger för Malin Wahlkamp Nilsson

Dressyr

Tävlingarna i Compiègne, Frankrike, börjar strålande för svensk del. Malin Wahlkamp-Nilsson, beridare hos Patrik Kittel, vann GP-klassen med Eddieni.

Gjorde internationell GP-debut tillsammans i april

Arkiv: Succédebut med dubbelseger för Malin och Eddieni

Insamling startad för Sara och Frank

Fälttävlan

Efter den hemska olyckan förra veckan, där Sara Algotsson Ostholts hästlastbil började brinna och två hästar dog, har en insamling startats i Tyskland. 

Målet är att samla in till en ny lastbil åt makarna Ostholt

Arkiv: Arpertina dog av skadorna efter branden

Arkiv: Sara Algotsson Ostholts lastbil fattade eld

Ladda mer