Tänk efter före - så klipper du din häst

Hästhantering

Publicerad: 2006-10-20

Tänk efter före – så klipper du din häst

|FAVORIT I REPRIS, ursprungligen publicerad i oktober 2006| Så här års är det många som funderar på om de ska klippa sin häst eller inte, långt ifrån alla hästar behöver klippas. Fundera över hur ofta du rider din häst svettig och hur den lever för övrigt, med utevistelse och liknande. Väljer du sedan att klippa finns det mängder av olika klippningar att välja mellan.

NÅGRA VANLIGA VARIANTER


Helklippning
Hästen klipps från topp till tå inklusive benen och huvudet. En sådan klippning kan ta upp till fem timmar och bör inte testas första gången hästen klipps (en rekommendation är att spara lite päls under sadeln även här, för att förebygga skav).


Variant av helklippning
Spara benen och en liten "padd" under sadeln. Klipp ganaschen fram till där tränsets sidostycken ligger.


Halvklippning
Klipp hela hals- och bogpartiet samt frambenen till nedanför knäet. Från manken klipper du snett bakåt–nedåt mot ljumsken. All päls finns alltså kvar på rygg och bakben. 


Spårklippning
Klipp en rand uppifrån strupen, längs hela halsen och sedan längs hästens sidor fram till bakbenen. Spårklippning passar en häst som inte svettas särskilt mycket. Normalt sett behöver den inte ha täcke i stallet (naturligtvis beroende på stalltemperatur och hur känslig den är) när den är klippt så här lite.


Filtklippning
Klipp som om det låg en filt över manke, kors och rygg. Man kan klippa en "halv oval" uppåt i flanken om hästen svettas mycket där.


Jaktklippning
Kroppen klipps men du lämnar kvar en "vojlock" på ryggen (lägg gärna på en vojlock som mall när du klipper). Huvudet och benen klipps inte. Sadelläget lämnas oklippt för att förhindra skav.


Islandsklippning
Klipp en triangel på halsen och bringan. Då kan hästen ridas och ändå gå i hagen utan att frysa.


Symboler
Klipp en symbol som gör din hästs klippning mer personlig. Kanske initialen i namnet, eller varför inte hela namnet om det inte är för långt? Alternativt ett hjärta, en stjärna eller en blixt? Har givetvis ingen funktion för hästen, men många hästägare tycker att det är kul och det gör inte hästen någon skada (om man ändå ska helklippa).

relaterade artiklar

Så tränas polishästen Albin allsidigt

Dressyr

Förra veckan skrev Hippson om polishästen ”Albin” som tävlat dressyr på över 80 procent. Hans ryttare, Maria Larsson, berättar mer om hur han tränas.

"Behöver vara kvick och lyhörd för att hålla sig smidig"

Rolig bomövning som ger precision och styrka

Ridövning

En kul utmaning för både häst och ryttare får vi denna vecka från tränaren E-G Haking. Klarar du 90-graderssvängen mellan bommarna?

Målet är att kunna galoppera in, vända upp och galoppera absolut rakt

K9 HORSEAnnons

Ryska ryttare gillar svenska hästprodukter

Christer Johansson på K9 Horse fick chans att visa hur han groomar en tävlingshäst i ett ryskt toppstall. Här berättar han mer om den häftiga upplevelsen.

K9:s Christer Johansson om Moskva-resan: ”Fantastisk respons”

Hästar och voltige utvecklar vänskap

Hippson-TV

Equi-Power i Skottland arbetar tillsammans med sina hästar för att ge funktionsnedsatta barn möjlighet att öppna upp och få självförtroende.

Se det fina klippet om hästens viktiga roll och barnens glädje i Hippson-tv

Ryttare mäter inte sina läder – går på känslan

Hippson News

En undersökning med över 2000 ryttare, gjord vid Hartpury Universitetet, visar att ryttare ofta sitter upp utan att kontrollera stiglädren.

Konstaterar: Känslan, stödet och sadelmodell avgör längden på stigläder

Butikskedjan Myone ansöker om konkurs

Hippson News

Butikskedjan Myone, som säljer prylar och kläder för bland annat hästägare, har begärts i konkurs. Samtliga butiker kommer att stängas.

Har butiker i Göteborg, Borås och Stockholm

Rider lektion för toppryttare på sin fjordhäst

Hippson-TV

I julas deltog Benedikte Palm i en tävling hos Blue Hors. Hon vann och fick rida lektion för den danska dressyrryttaren Daniel Bachmann Andersen.

Se det fina ekipaget gästa Blue Hors i Hippson-TV

Systrarna Elfstrand om "fat shaming"

Hippson News

I helgen berättade Hippson att systrarna Elfstrand lanserat ridleggings för olika kroppsformer. En diskussion om ryttarvikt följde.

"Det finns väldigt många olika kroppar som rider"

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Sveriges Ridgymnasium SRGAnnons

Hästfokus skapar glädje i undervisningen

På Sveriges Ridgymnasium utgår undervisningen från kärleken till hästarna. Glädjen i och utanför klassrummet är oerhört viktig för både lärare och elever.

"Här får vi göra det vi älskar varje dag"

Martina, 31 år, tar hand om sin sjuårspresent

Hippson Lifestyle

När Martina Nelje fyllde sju år fick hon en fin födelsedagspresent av sin mormor och morfar. Än i dag har hon kvar sin vän, som är född 1979.

"Morfar fick verkligen in mig i hästlivet, han supportade mig hela vägen"

Hästarna tog familjen Bowallius till Portugal

Hippson Lifestyle

Katarina Bowallius är WE-domare, dottern Malin tävlar dressyr och maken spelar golf. Nu lever de sin dröm på en egen hästgård i Portugal.

Katarina: “Härligt att kunna rida i t-shirt i december”

Guide: Så tvättar du dina fårskinnsprodukter

Hippson Market

Produkter med fårskinn är mycket populära och de som läggs ut på Hippson Market försvinner snabbt. Men hur tar du bäst hand om luddet?

Använd helst anpassat tvättmedel

Skottkärran vs. hästägaren: 1–0

Hippson-TV

Vi har alla varit där, puttandes den överfyllda skottkärran uppför rampen till gödselstacken. Oftast går det bra – men tyvärr inte för den här ryttaren…

Video: Visst är ridsporten glamorös?

Det blir snabba vändningar med unghästar

Hippson-TV

Över en miljon visningar har Chrisannas klipp fått på Facebook. Hon rider sin unghäst hemma i Dunedin på Nya Zeeland, men snabbt tar det stopp.

Se det vältajmade klippet i Hippson-TV

Douglas och Casquo Blue GP-placerade

Hoppning

Under lördagen berättade Hippson om Douglas Lindelöws två nyförvärv tillsammans med Stall Zet. Söndag kom den första stora placeringen i Holland. 

Perfekt avrundning för ekipaget under sin andra tävlingshelg

Tidigare: Stall Zet förvärvar hästar åt Lindelöw

Ridskolan Strömsholm och FlyingeAnnons

Här erbjuds hästutbildning i världsklass

Ridskolan Strömsholm och Flyinge är två av ridsportens riksanläggningar. De bedriver forskning, ryttar- och hästutveckling samt evenemang på absolut toppnivå.

"En unik studiemiljö som inte finns någon annanstans"

Trots nedslag – Irma närmar sig världscupfinal

Hoppning

Det var en utmanande bana som mötte ryttarna i Leipzig under söndagen. Av 40 startande red endast sju felfritt. Bästa svensk blev Irma Karlsson.

4 fel för Malin Baryard och 16 fel för Jacob Hellström

Ta hand om hästens hovar i vinter

Veterinär & Hästvård

Snö, is eller barmark – oavsett underlag krävs det att du håller lite extra koll på hästens hovar vintertid. Men vad bör man tänka på?

Favorit i repris – läs hovslagaren Catarina Janssons tips

SVA efterlyser träckprov med stor blodmask

Hippson News

Statens veterinärmedicinska anstalt vill fortsätta att utveckla säker diagnostik och bättre kontroll av stor blodmask hos häst. Men man behöver hjälp.

Söker efter hästar med diagnos – som ännu inte är avmaskade

Se Peder Fredricsons "Min sanning" i SVT Play

Hippson News

Söndag kväll sändes Peder Fredricsons besök hos Anna Hedenmo i programmet "Min sanning". Här kan du se avsnittet i efterhand – i SVT Play.

Webb-tv: Missa inte den timmeslånga intervjun

Ladda mer

Galleriet på Hippson Market