Hästhantering
Publicerad: 2006-03-27Transportskolan, del 1:
Att köpa nytt eller begagnat hästsläp
Hästtransportmarknaden växer så att det knakar och det finns nästan hur många modeller och märken som helst att välja bland. Därför har vi på Hippson tagit hjälp av Tommy Persson i Klippan, ägare och grundare av Boj Transportvagnar AB, med vad man bör tänka på när man köper trailer.
- Det allra första man ska ha i åtanke är köregenskaperna, menar han.
En av de viktigaste faktorerna som gör ett släp stabilt att köra är lasthöjden, det vill säga höjden på transportens golv. Höjden ska vara låg eftersom det ger en lägre tyngdpunkt.
- En häst är stor och hög. Om man har låg lasthöjd på släpet så står hästen nära marken. Då är risken mindre för att släpet vinglar eller kastas åt sidan, säger Tommy.
Stabilare med boggie
En annan viktig faktor är antalet hjulaxlar på släpet. Hästtransporter finns som enaxlade, det vill säga med ett hjul på varje sida, som tandemboggie och som "äkta" boggie. Boggiesläpen har två hjul på varje sida, men skillnaden är att den "äkta" boggien har individuellt upphängda hjulaxlar vilket ger bättre följsamhet på till exempel gropiga vägar.
- Jag rekommenderar nästan alltid tandemboggie. Om man får punktering på ett sådant släp kan man ta sig hem på tre hjul. Det kan man inte med en äkta boggie och definitivt inte med ett enaxlat släp. Enaxlade kärror vill jag helst inte sälja, säger Tommy.
Materialet ska tåla hästsparkar
Nästa sak att kontrollera är att golv, väggar, mellanväggar och bakläm verkligen håller för en häst. Det kan tyckas självklart, men Tommy menar att långt ifrån alla nya kärror på marknaden uppfyller det kravet.
- Hästar sparkar med väldig kraft. Så man måste ha stabila väggar i transporter, påpekar han.
Ytterligare något att tänka på är bommarna både bak och fram i transporten. Baktill föredrar Tommy egentligen innerdörrar framför bommar, eftersom det händer att hästar kryper under eller går över bakbommen.
- Om en ponny backar, kryper under bakbommen och sedan försöker resa sig så knäcker den ryggen. Har man istället innerdörrar försvinner den risken, säger han.
Ha termometer i transporten
Bra ventilation är jätteviktigt för hästens komfort. Där spelar såklart ventiler och annat roll, men också rymden i trailern. Ju mer plats, desto lättare får luften att cirkulera.
- Det bästa är att ha en termometer i vagnen. Stanna då och då och läs av så att det inte är för varmt eller för den delen för kallt, tipsar Tommy.
Hästarna brukar annars själva säga till när man har stängt till för mycket i transporten.
- Då blir det ett himla liv, de blir vansinniga, fortsätter han.
Fällbar bom fram
I lagen står det att en hästtransport bör ha ett bogstöd fram, det vill säga en bom. Det är något som Tommy egentligen tycker är dumt. Själv skulle han, av säkerhetsskäl, hellre transportera unga hästar utan frambom. Det är nämligen ganska vanligt att hästar klättrar eller hoppar över bommen.
- Bommen måste vara konstruerad så att den går att fälla även om hästen hänger över den. Det betyder att den ska vara fällbar utifrån, det är alldeles för farligt att gå in till hästen i en sådan situation.
Utskjutande delar kan förekomma inuti vissa transporter, de utgör såklart en stor skaderisk.
- Det är faktiskt hur vanligt som helst att nytillverkade transporter har sådana delar. Inspektera därför trailern ordentligt inför ett köp, säger Tommy.
Är det en aluminiumkärra ska metallen dessutom bestå av rätt typ av legering, så att den är verkligt saltvattenbeständig.
Rätt för ditt körkort och din bil
Sedan är det såklart viktigt att den transport man köper både passar dragbilen och körkortet. Regeln är att vagnens totalvikt inte får överstiga bilens tjänstevikt. Dessutom får ekipagets sammanlagda totalvikt inte överstiga 3,5 ton.
- Så har man en stor cityjeep och en stor kärra behöver man e-körkort, förklarar Tommy.
Priserna på nya hästtransporter varierar kraftigt beroende på modell och märke. De hästsläp Tommy säljer finns från 55 500 kronor inklusive moms för ett enaxlat. Tandemsläpen börjar på 64 900 kronor. Vill man ha sadelkammare och andra finesser blir det betydligt dyrare och det finns hästlastbilar som kostar långt över miljonen.
En B-körkortslastbil kan enligt Tommy vara ett bra alternativ till dragbil och släp.
- En sådan lastbil är ännu säkrare att köra, man känner mer hur hästen rör sig än om man har ett släp efter en bil.
Dubbdäck till vintern
Allvädersdäck ingår i de flesta transportköp, men om man kör både sommar- och vintertid rekommenderar Tommy att man kompletterar med dubbdäck. Vanliga sommardäck ger dessutom bättre köregenskaper på sommaren än allvädersdäcken.
Precis som vid ett bilköp är det viktigt att teckna försäkring från dag ett.
- Kolla upp ordentligt vad försäkringen gäller för, tipsar Tommy.
Han berättar att det har kommit en ny transportförsäkring som täcker skador på insidan av släpet om det har inträffat en olycka, och man till exempel har tvingats att skära sönder släpet. Sådant täcks inte av den "gamla" typen av försäkringar.
Att det går att få tag på reservdelar och att det finns serviceställen för transporten är ytterligare faktorer att ha i bakhuvudet när man väljer.
Kolla golvet på begagnade kärror
Många hästägare väljer att köpa begagnad transport för att få ner investeringskostnaden. Enligt Tommy är golvet det absolut viktigaste att visitera i en begagnad kärra.
- Kryp in under transporten och stick med en skruvmejsel eller en nyckel i golvet, främst baktill. Det får inte vara mjukt någonstans. I så fall kan hästen trampa igenom! varnar han.
Dessutom ska man se till att fjädringen fungerar som den ska.
- Testa att "skaka" släpet i sidled, säger Tommy.
Håller hur länge som helst
Det finns inget bäst-före-datum på transporter. Sköter man dem kan de hålla hur länge som helst.
- Jag började att tillverka hästsläp från grunden år 1969, så jag är äldst i branschen. Och än så länge har jag aldrig skrotat någon transport. Det enda som går sönder på en aluminiumvagn är fjädringen som behöver bytas vart tjugonde år, berättar Tommy.
Han påpekar att det alltid är lite säkrare att köpa begagnat av en fackman än av en privatperson. Dels för att lagstiftningen är hårdare för företagare, dels för att handlaren har sitt rykte att tänka på.
- Vad gäller priser så är det smart att gå in på nätet och kolla prisläget på jämförbara transporter innan du slår till. Och tänk på att vagnskadeförsäkra även det begagnade släpet.
Långtidshyra är ett alternativ
Ytterligare ett alternativ kan vara att långtidshyra sin transport, eller att hyra transport från gång till gång när man behöver åka någonstans.
- Den som har en endaste betalningsanmärkning får inte låna pengar. Då kan långtidshyrning vara det enda alternativet. Dessutom är det ett bra sätt att prova en transport som man funderar på att köpa. I vårt hyresavtal drar vi dessutom av halva hyran om man väljer att köpa transporten, berättar Tommy.
Vare sig man korttids- eller långtidshyr ett släp är det viktigt att avtala om vad som händer om något går sönder. Vem står till exempel för reparationskostnaderna om hästen sparkar igenom en vägg?

Det finns alla möjliga typer av transporter. I den här leds hästarna in framtill - och de reser baklänges!

Transporten måste vara rejält konstruerad, annars blir den livsfarlig. En häst som blir arg och sparkar gör det med en väldig kraft.

En lastbil för B-körkort kan vara ett alternativ till släpkärra.
(Foto: Boj.nu)
Nya regler på gång
Ett nytt EU-körkort är på gång, som ska gälla i hela unionen. När det införs kommer totalvikten för bil plus släp att höjas till 4 250 kilo, det vill säga betydligt mer än enligt nuvarade svensk lag.
Det är ännu inte klart när de nya reglerna kommer att genomföras i Sverige, men troligtvis dröjer det ganska många år.

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!