Hästhantering
Publicerad: 2006-04-10Transportskolan, del 3: Att köra med släp
Det kräver lite mer av bilföraren när man har ett släp bakom bilen och därtill en levande last. Bland annat blir bromssträckan längre och man måste tänka på hur man tar kurvorna för att färden ska bli behaglig för hästen. Hippson tipsar om hur du kör med hästtransport!
I förra delen av Transportskolan behandlade vi ämnet lastning. Men när man väl har fått in hästen i släpet så är det dags att köra iväg och då finns det också en del att tänka på för att göra färden så bekväm som möjligt för hästen. Vi har pratat med Helena Widell, B-tränare i dressyr och själv en flitig förare av bil och hästsläp. Hon har en rad goda råd till den som ska ge sig ut och köra sin häst.
- Det viktiga är att kolla att låsningen verkligen har låst sig när man hängt på släpet på bilen. Jag har varit med om flera gånger att trailern lossnat! Antingen ska man ha en handske med sprint, eller en där man kan se att den är låst. Det är något man inte kan kolla för många gånger, säger Helena.
Ska kunna svänga fritt
På många släp är elsladden väldigt lång och det kan vara frestande att dra den ett varv runt handsken för att den inte ska släpa i marken. Helena brukar låta sin sladd hänga fritt, men om man drar den ett varv runt handsken poängterar hon att det är viktigt att man kan svänga bilen i 90 grader helt fritt.
Stödhjulet ska hissas upp ordentligt och var noga med att hjulet är riktat i färdriktningen så att det kan rulla fritt om det skulle åka ner eller slå i marken av någon annan anledning.
Bromsa färdig innan svängen
Innan man över huvud taget lastar hästen ska man kontrollera att bromsljus och blinkers fungerar som de ska. När hästen är lastad och det är dags för avfärd finns det en del saker man bör hålla i huvudet under färden.
- Tänk på att du inte ska känna någon centrifugalkraft i kurvorna. Man ska ha bromsat färdigt innan man svänger eftersom hästen inte kan parera både svängar och inbromsningar samtidigt. Av samma anledning ska man inte svänga och gasa samtidigt. Tänk också på att hästen inte har någon möjlighet att se kurvan innan den kommer, säger Helena.
Hon menar också att en häst som normalt sett står bra och åker bra kan man skrämma upp genom dålig körning så pass att den inte går att köra igen.
Det är väldigt olika hur hästar upplever att åka transport och Helena tycker inte att man kan säga något generellt.
- Det är så individuellt, men man ska alltid komma ihåg att de inte ser någonting i förväg, varken svängar eller gropar. Man kan märka det om man kört väldigt länge på motorvägen och sedan svänger av, då trampar hästarna ofta om. Har en häst svårt att parera svängarna, ja då måste den kanske åka brett.
Höger eller vänster sida?
Nästan alla säger olika när det gäller vilken sida av trailern hästen ska stå på. Helena har en klar åsikt.
- Jag kör mycket på smala vägar och har min häst på vänster sida. Där ska den stå för att minska risken att trailern ska välta om den kommer nära en dikeskant. Samtidigt kan hästen uppleva att det är obehagligt med möten eller omkörningar och då kan den behöva stå på höger sida, säger hon.
Helena trycker också på att ventilationen i släpet är jätteviktig, liksom att hästen inte ska vara för varmt påklädd.
- Det är många fler hästar som har obehag av att vara för varma än hästar som fryser i släpet. Utrymmet är så litet och hästen värmer upp det snabbt, säger Helena.
Det där med att backa
Många hästmänniskor har nog slitit sitt hår när de backat med släp. Det kräver till och med övning bara för att klara av att backa rakt med trailer och ska man lära sig att göra en snygg parkering är det bra att öva hemma först.
- Det viktiga är att man följer med släpet. Om släpet börjar svänga så ska man följa efter med bilen. Använd små rattrörelser. Börja svänga lite och se sen om man behöver svänga mer. Jag tycker att det är viktigt att man kan backa innan man ger sig ut, säger Helena.
Automat är bäst
Ska man köpa en bil för att dra släp tycker Helena att man ska satsa på en automatväxlad bil eftersom det blir mjukare för hästen.
- Den ska orka dra också! Inte bara få dra, säger Helena.
Hon fortsätter:
- Jag bor på landet och jag skulle aldrig drömma om att köra utan fyrhjulsdrift. Jag måste känna mig säker på att om jag får möte i en uppförsbacke och måste stanna så ska jag komma därifrån även om det är halt. Dessutom är parkeringarna på tävlingsplatser ofta leråkrar. Fyrhjulsdrift är en trygghet.
Reglerna för att köra släp är lite småkluriga eftersom det ibland kan vara svårt att veta när det räcker med B-körkort och när man måste ha BE-behörighet.
- Jag tycker att det är bra att ta E-kort oavsett, för sin egen kunskaps skull, säger Helena.
Om något går fel?
De flesta resor med häst i släp slutar förstås lyckligt, men ibland kan det gå illa och släpet kan bli illa åtgånget. Då är det bra att veta vad som gäller, rent försäkringsmässigt. Åsa Sköldefalk som är produktspecialist på försäkringsbolaget Folksam berättar att det i dagsläget inte finns någon försäkring som täcker exempelvis sparkskador på släpets insida.
- Det diskuteras ju hela tiden, men den typen av skador är inte plötsligt oförutsedda skador om det inte inträffar i samband med exempelvis en olycka, säger hon.
Släpet ska vara antingen halv- eller helförsäkrat. Halvförsäkringen omfattar brand, stöld, glas och rättsskydd. Har man helförsäkring så ingår även vagnsskada.
- När det gäller hästsläpen så har vi också lagt till att om det händer en olycka, till exempel att släpet börjar wobbla och man hamnar i diket och räddningstjänsten måste tillkallas för att få ut hästen genom att man skär sönder släpet, så täcker försäkringen även de kostnaderna, säger Åsa.
Samma sak gäller om hästen exempelvis får panik på en tävlingsplats och hoppar över frambommen och veterinär och räddningstjänst måste tillkallas för att få ut hästen.
Hyra eller låna släp?
Många gånger lånar eller hyr man ett släp för att transportera sin häst och det är inte helt riskfritt. Skulle hästen sparka sönder släpet så blir den som har lånat eller hyrt ersättningsskyldig för skadorna. Händer det däremot en olycka så är det samma regler som gäller som om det hade varit ens eget släp. Det är viktigt att kolla att släpet är ordentligt försäkrat innan man ger sig ut!
I nästa del av Transportskolan rapporterar vi om årets nyheter på Euro Horse-mässan!

På en del handskar ploppar en liten plopp ut och blir grön när låsningsmekanismen är låst.
Var noga med att dra upp stödhjulet ordentligt innan resan. Och tänk på att det ska vara riktat i färdriktningen.
Innan du svänger, var noga med att ha bromsat färdigt.
Backa kan vara klurigt. Det är bara att öva och öva, tills det sitter!
Regler för släp
B-behörighet räcker i två fall, när man kör med släp.
1. För alla släpvagnar som har en totalvikt på högst 750 kg. Totalvikten finns specificerad i släpvagnens registreringsbevis.
2. Har släpvagnen en totalvikt på över 750 kg så kan man ändå köra med B-körkort – om släpets totalvikt understiger dragbilens tjänstevikt och så länge inte dragbilens och släpets sammanlagda totalvikt är högre än 3 500 kg.
BE-körkort behövs för släpvagnar med en totalvikt över 750 kg om släpets totalvikt är högre än bilens tjänstevikt och/eller om dragbilens och släpets sammanlagda totalvikt är högre än 3 500 kg.
Tänk på att det alltid är den totalvikt som anges i registreringsbeviset som bestämmer vilken körkortsbehörighet som krävs, inte vad släpet väger just för tillfället.
När det gäller däck så ska däcken på släpvagnen vara dubbade om bilen har dubbade däck när vinterväglag råder.
Bil med odubbade däck får dra släpvagn som antingen har dubbade eller odubbade däck.
relaterade artiklar

Sekelskiftesgård med 26 boxar
Med ett praktfullt Corps de logi med spaavdelning, ridhus, stall med 26 boxar erbjuder Mörtnäs en plats för olika verksamheter.
Tennisbana, pool, parkliknande trädgård och över 38 hektar mark

Travkusk i dramatik – otrolig räddning
19-årige kusken Tino Keväänranta vägrade att släppa taget efter att hästen börjat skena sedan de kört på en stor snöklump som fick sulkyn att välta .

"Viktigt med realistiska förväntningar"
Enar Tollig är veterinär för det svenska fälttävlanslandslaget. Här ger han sin syn på rehabilitering och vikten av ett bra teamwork.
– Samarbete över yrkesgränsen ger hållbara och friska hästar

Inga svenska distansryttare på VM i Qatar
På en direkt fråga meddelar Svenska Ridsportförbundet att Sverige avstår att skicka ryttare till Distans-VM i slutet på februari.
Olika synsätt för distansen jämfört med hoppning och dressyr

Kraftig reaktion på influensavaccin
En läsares nioåriga häst har för första gången reagerat kraftigt på influencavaccinet. Varför reagerade den och finns risken att det händer igen?

GP intervjuar Ulla Håkanson
Göteborgs-Posten har uppmärksammat Ulla Håkansons långa och framgångsrika karriär med en fin film med hennes klassiska naturträning.
Ulla Håkanson delar med sig av det hon har lärt sig under sitt ryttarliv

Träna terränginspirerat i ridhus
Skånedistriktet engagerade Aminda Ingulfson och Fredrik Bergendorff att tillsammans med fyra ponnyekipage hålla clinic.

E-G Haking: "Det finns ett stort missnöje"
Många tränare mår psykiskt dåligt och det finns osunda strukturer inom förbundet. Men SvRF tar inte problemen på allvar, menar hopptränaren.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Teknik som förenklar hästägandet
AI-teknikens intåg i våra stall gör att hästägare kan larmas under dygnets alla timmar och snart lanseras även ett koliklarm. Emelie Lindell förklarar.

Så upplever hästen sin omvärld
Är hästen som skyggar fånig eller reagerar den helt naturligt? Och kan vi hjälpa våra hästar att bli mindre reaktiva? Lär dig mer om hästens sinnen.
"Som människa är det lätt att utgå från den egna världsbilden"

Markarbete blir som agility för hästen
Öva skärpan i din ridning med bommar och småhinder. På köpet övas ryttarens inverkan och sits. Här bjuder vi på en anpassningsbar övning.

Peder Fredricson – en riktig konstnär
I dag, den 30 januari, fyller Peder Fredricson 51 år. I det här nostalgiklippet ägnar han sig åt sin andra passion – målandet av hästar.

Åtalas misstänkta för djurplågeri
En man och en kvinna åtalas nu för djurplågeri, efter att de inte sökt veterinärvård till en häst i tid. Hästen var halt och benet var i en onormal vinkel.

Flertalet hästar och hundar omhändertagna
Det var i senare delen av januari som länsstyrelsen i Västra Götaland omhändertog nio hästar och 20 hundar som vanvårdats.

Samlat mästerskap på hemmaplan
I sommar väntar ett unikt trippelmästerskap i voltige. I Flyinge blir det både EM för seniorer, VM för juniorer och VM för young voulters.

Björn Svensson: ”Var brutalt ärlig”
Björn Svensson är en av Sveriges främsta unghästutbildare. Här bjuder han på sina bästa tips för dig som letar efter ny häst samt hur de själva arbetar.
Allt du upplever med hästen vid provridning ska du kunna leva med

Därför funkar det att stressa av i stallet
Känner du dig lugn och avstressad efter en stund i stallet? Är det till hästen du söker dig för att må bättre? Detta finns det naturliga förklaringar till.

Se klippet: All Ins lillasyster visar upp sig
All Ins omtalade helsyster har nu fått sitt namn. Det lilla stofölet heter H&M Fall In Love "Ally" och här får vi se henne busa loss.

Annelie varnar för hästförmedlare
Hästköpet blev en mardröm för Annelie Bohlin. I stället för en lovande fyraåring fick hon hem en mager, skadad unghäst som var för stor.
"Jag är helt knäckt. Aldrig i livet att jag köper häst på det sättet igen"

När transportskydden hittat till catwalken
Ibland kan mode vara svårt att förstå sig på. Som när de klumpiga och otympliga transportskydden helt plötsligt dyker upp på catwalken.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!