Hästhantering
Publicerad: 2006-04-10Transportskolan, del 3: Att köra med släp
Det kräver lite mer av bilföraren när man har ett släp bakom bilen och därtill en levande last. Bland annat blir bromssträckan längre och man måste tänka på hur man tar kurvorna för att färden ska bli behaglig för hästen. Hippson tipsar om hur du kör med hästtransport!
I förra delen av Transportskolan behandlade vi ämnet lastning. Men när man väl har fått in hästen i släpet så är det dags att köra iväg och då finns det också en del att tänka på för att göra färden så bekväm som möjligt för hästen. Vi har pratat med Helena Widell, B-tränare i dressyr och själv en flitig förare av bil och hästsläp. Hon har en rad goda råd till den som ska ge sig ut och köra sin häst.
- Det viktiga är att kolla att låsningen verkligen har låst sig när man hängt på släpet på bilen. Jag har varit med om flera gånger att trailern lossnat! Antingen ska man ha en handske med sprint, eller en där man kan se att den är låst. Det är något man inte kan kolla för många gånger, säger Helena.
Ska kunna svänga fritt
På många släp är elsladden väldigt lång och det kan vara frestande att dra den ett varv runt handsken för att den inte ska släpa i marken. Helena brukar låta sin sladd hänga fritt, men om man drar den ett varv runt handsken poängterar hon att det är viktigt att man kan svänga bilen i 90 grader helt fritt.
Stödhjulet ska hissas upp ordentligt och var noga med att hjulet är riktat i färdriktningen så att det kan rulla fritt om det skulle åka ner eller slå i marken av någon annan anledning.
Bromsa färdig innan svängen
Innan man över huvud taget lastar hästen ska man kontrollera att bromsljus och blinkers fungerar som de ska. När hästen är lastad och det är dags för avfärd finns det en del saker man bör hålla i huvudet under färden.
- Tänk på att du inte ska känna någon centrifugalkraft i kurvorna. Man ska ha bromsat färdigt innan man svänger eftersom hästen inte kan parera både svängar och inbromsningar samtidigt. Av samma anledning ska man inte svänga och gasa samtidigt. Tänk också på att hästen inte har någon möjlighet att se kurvan innan den kommer, säger Helena.
Hon menar också att en häst som normalt sett står bra och åker bra kan man skrämma upp genom dålig körning så pass att den inte går att köra igen.
Det är väldigt olika hur hästar upplever att åka transport och Helena tycker inte att man kan säga något generellt.
- Det är så individuellt, men man ska alltid komma ihåg att de inte ser någonting i förväg, varken svängar eller gropar. Man kan märka det om man kört väldigt länge på motorvägen och sedan svänger av, då trampar hästarna ofta om. Har en häst svårt att parera svängarna, ja då måste den kanske åka brett.
Höger eller vänster sida?
Nästan alla säger olika när det gäller vilken sida av trailern hästen ska stå på. Helena har en klar åsikt.
- Jag kör mycket på smala vägar och har min häst på vänster sida. Där ska den stå för att minska risken att trailern ska välta om den kommer nära en dikeskant. Samtidigt kan hästen uppleva att det är obehagligt med möten eller omkörningar och då kan den behöva stå på höger sida, säger hon.
Helena trycker också på att ventilationen i släpet är jätteviktig, liksom att hästen inte ska vara för varmt påklädd.
- Det är många fler hästar som har obehag av att vara för varma än hästar som fryser i släpet. Utrymmet är så litet och hästen värmer upp det snabbt, säger Helena.
Det där med att backa
Många hästmänniskor har nog slitit sitt hår när de backat med släp. Det kräver till och med övning bara för att klara av att backa rakt med trailer och ska man lära sig att göra en snygg parkering är det bra att öva hemma först.
- Det viktiga är att man följer med släpet. Om släpet börjar svänga så ska man följa efter med bilen. Använd små rattrörelser. Börja svänga lite och se sen om man behöver svänga mer. Jag tycker att det är viktigt att man kan backa innan man ger sig ut, säger Helena.
Automat är bäst
Ska man köpa en bil för att dra släp tycker Helena att man ska satsa på en automatväxlad bil eftersom det blir mjukare för hästen.
- Den ska orka dra också! Inte bara få dra, säger Helena.
Hon fortsätter:
- Jag bor på landet och jag skulle aldrig drömma om att köra utan fyrhjulsdrift. Jag måste känna mig säker på att om jag får möte i en uppförsbacke och måste stanna så ska jag komma därifrån även om det är halt. Dessutom är parkeringarna på tävlingsplatser ofta leråkrar. Fyrhjulsdrift är en trygghet.
Reglerna för att köra släp är lite småkluriga eftersom det ibland kan vara svårt att veta när det räcker med B-körkort och när man måste ha BE-behörighet.
- Jag tycker att det är bra att ta E-kort oavsett, för sin egen kunskaps skull, säger Helena.
Om något går fel?
De flesta resor med häst i släp slutar förstås lyckligt, men ibland kan det gå illa och släpet kan bli illa åtgånget. Då är det bra att veta vad som gäller, rent försäkringsmässigt. Åsa Sköldefalk som är produktspecialist på försäkringsbolaget Folksam berättar att det i dagsläget inte finns någon försäkring som täcker exempelvis sparkskador på släpets insida.
- Det diskuteras ju hela tiden, men den typen av skador är inte plötsligt oförutsedda skador om det inte inträffar i samband med exempelvis en olycka, säger hon.
Släpet ska vara antingen halv- eller helförsäkrat. Halvförsäkringen omfattar brand, stöld, glas och rättsskydd. Har man helförsäkring så ingår även vagnsskada.
- När det gäller hästsläpen så har vi också lagt till att om det händer en olycka, till exempel att släpet börjar wobbla och man hamnar i diket och räddningstjänsten måste tillkallas för att få ut hästen genom att man skär sönder släpet, så täcker försäkringen även de kostnaderna, säger Åsa.
Samma sak gäller om hästen exempelvis får panik på en tävlingsplats och hoppar över frambommen och veterinär och räddningstjänst måste tillkallas för att få ut hästen.
Hyra eller låna släp?
Många gånger lånar eller hyr man ett släp för att transportera sin häst och det är inte helt riskfritt. Skulle hästen sparka sönder släpet så blir den som har lånat eller hyrt ersättningsskyldig för skadorna. Händer det däremot en olycka så är det samma regler som gäller som om det hade varit ens eget släp. Det är viktigt att kolla att släpet är ordentligt försäkrat innan man ger sig ut!
I nästa del av Transportskolan rapporterar vi om årets nyheter på Euro Horse-mässan!

På en del handskar ploppar en liten plopp ut och blir grön när låsningsmekanismen är låst.
Var noga med att dra upp stödhjulet ordentligt innan resan. Och tänk på att det ska vara riktat i färdriktningen.
Innan du svänger, var noga med att ha bromsat färdigt.
Backa kan vara klurigt. Det är bara att öva och öva, tills det sitter!
Regler för släp
B-behörighet räcker i två fall, när man kör med släp.
1. För alla släpvagnar som har en totalvikt på högst 750 kg. Totalvikten finns specificerad i släpvagnens registreringsbevis.
2. Har släpvagnen en totalvikt på över 750 kg så kan man ändå köra med B-körkort – om släpets totalvikt understiger dragbilens tjänstevikt och så länge inte dragbilens och släpets sammanlagda totalvikt är högre än 3 500 kg.
BE-körkort behövs för släpvagnar med en totalvikt över 750 kg om släpets totalvikt är högre än bilens tjänstevikt och/eller om dragbilens och släpets sammanlagda totalvikt är högre än 3 500 kg.
Tänk på att det alltid är den totalvikt som anges i registreringsbeviset som bestämmer vilken körkortsbehörighet som krävs, inte vad släpet väger just för tillfället.
När det gäller däck så ska däcken på släpvagnen vara dubbade om bilen har dubbade däck när vinterväglag råder.
Bil med odubbade däck får dra släpvagn som antingen har dubbade eller odubbade däck.

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!