Marie Rhodin är veterinär och doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Hon forskar på interaktionen mellan häst och ryttare och har bland annat undersökt hur hästen huvud- och halsposition påverkar ryggverksamheten.
- Det finns väldigt få vetenskapliga studier om hur ryttaren påverkar hästen. Sådan forskning har kommit igång först på senare år, säger hon.
Det pågår just nu en het diskussion om hästens form och om olika träningsmetoder. Inte minst har den så kallade rollkuren, en form av överböjning av nacke och hals, debatterats.
- En häst i frihet skulle aldrig välja den huvud- och halsposition som vi ber om på tävling. Det är viktigt att få mer kunskap om det här så att inte ryttare som tror att de gör rätt egentligen skadar hästen, förklarar Marie.
Hon tar bland annat upp att dagens veterinärer ofta stöter på diffusa symptom som nedsatt prestation och lindrig hälta, skador som väldigt ofta är relaterade till ridningen. Genom att lära oss mer om orsakerna kan vi bli bättre på att diagnostisera, behandla och rehabilitera sådana hästar.
Studier på rullmatta
Hästens kropp är konstruerad så att bukmuskulaturen får ryggen att höja sig. Spänner hästen magen kommer alltså ryggen upp. Det har dessutom gjorts studier med hästskelett som visar att när hästen sänker huvudet så höjs ryggen och vice versa. Och nu har alltså Marie Rhodin gått vidare och studerat hästar på rullmatta, både enskilt, under tömkörning och med ryttare på ryggen.
- Syftet med forskningen är att dokumentera interaktionen mellan häst och ryttare och att försöka hitta olika objektiva mätmetoder, berättar hon.
Testerna har enbart gjorts i skritt och trav eftersom det inte är helt riskfritt att låta hästar galoppera på rullmatta.
- Vårt mål är att i framtiden få fram så bra mätutrustning att vi kan göra studierna i ridhus, säger Marie.
Har analyserat hästens rörelser
Under testerna har hästarna, och i förekommande fall även ryttarna, försetts med ett stort antal markörer. Rörelseanalyskameror har sedan använts för att ge tredimensionella bilder av hästens och ryttarens rörelser.
- Markörerna syns på fotona från rörelseanalyskamerorna. Med hjälp av dem kan vi studera om hästen rör sig jämnt, om ryttaren sitter mitt över hästen och så vidare, förklarar Marie.
Genom att använda tryckvojlockar och mäta ryttarnas kraft i tyglarna fick forskarna även fram data om ryttarnas hjälpgivning. I rullmattan fanns en inbyggd kraftmätningsplatta, vilket gjorde att man kunde analysera viktfördelningen mellan hästens fram- och bakdel samt mellan vänster och höger kroppshalva.
- Vår hypotes när vi satte igång var att alla avvikelser från fri huvud- och halsposition skulle innebära förändringar av hästens rörelsemönster.
Utan ryttare eller kusk
De första testerna utfördes med hästar som gick själva i skritt och trav på rullmattan, utan inverkan från ryttare eller kusk. Grundpositionen, men helt fri hals, jämfördes med ett antal huvud- och halspositioner där man spände in hästen med hjälp av inspänningstyglar.
De olika positionerna:
1. Fri position utan inspänning.
2. Nacken som högsta punkt, tävlingsform.
3. Nosen lite bakom lodplanet.
4. Sänkt hals, nosen bakom lodplanet ("rollkur-liknande" huvudställning).
5. Högt med huvud och hals (över tygeln).
6. Söker sig framåt-nedåt.
En påverkansfaktor visade sig direkt och den hade med tempot att göra.
- Vi såg ganska tidigt att hästarna inte kunde gå i samma hastighet med de olika huvud- och halspositionerna. Vi fick helt enkelt anpassa hastigheten allteftersom vi bytte position, berättar Marie.
Forskarna kollade även på hur hästarna rörde sig i ryggen, hur benens ledvinklar och isättningsvinkel påverkades, samt försökens inverkan på hästarnas steglängd.
- Testerna visade att både hög och låg huvudposition minskade den normala rörelsen i ryggen i skritt. Dessutom minskade steglängden med ungefär 15 centimeter. I trav påverkades rörelsen och steglängden mycket mindre, säger Marie.
Skillnaden mellan gångarterna är ganska logisk eftersom en häst som skrittar rör väldigt mycket på sin hals. I trav är rörelsemönstret sådant att halsen är relativt stilla.
Vid tömkörning
Efter att har testat hästarna utan inverkan från någon människa tog man hjälp av kusken Anders Eriksson som tömkörde dem på rullbandet. Även här såg man att samtliga huvud- och halspositioner minskade rörelsen i hästens rygg och steglängden i skritt.
- En skillnad jämfört med när hästarna rörde sig själva var att de höjde sig i övergången mellan bröstrygg och ländrygg när de tömkördes. Det kan styrka tesen att tömkörning är en bra behandlingsform för hästar med kissing spines, säger Marie.
Tester i Zürich
De fortsatta försöken gjordes i Zürich, Schweiz. Man började åter med att testa hästarna utan ryttare och kunde där se att de högre huvud- och halspositionerna (2, 3 och 5) gav en sänkning av bröstryggen och en höjning av ländryggen hos hästen. Man fick motsatt effekt med position 4, där höjdes istället hästens bröstrygg och ländryggen sänktes.
- Det verkar som att en effekt av att man höjer huvudet blir att hästen sänker sig i sadelstaden och man får en höjning i länden, säger Marie.
Vad gäller benrörelserna så gjorde position 5 (högt med huvud och hals) att hästen inte alls grep för sig lika bra. Steglängden minskade i skritt i så gott som alla positioner, men framför allt i den extremt höga. I position 4 minskade steglängden minst.
Med ryttare på ryggen
Till försöken med ryttare använde man sig av ekipage som låg på Grand Prix-nivå i dressyr.
- Vi behövde väldigt välutbildade hästar för att kunna åstadkomma små formförändringar, berättar Marie.
När man jämförde position 2 (tävlingsform) med position 4 (rollkur-liknande, åstadkoms med hjälp av gramantygel) liknade fynden dem utan ryttare.
- Men vi såg att hästen hade ett mindre vinklat bäcken och en ökad rörelse i vissa delar av svävningsfasen i position 4, förklarar Marie.
Mätte viktfördelningen
Forskarna tittade även på hur hästarnas viktfördelning mellan fram- och bakdel påverkades av de olika huvud- och halspositionerna.
I förhållande till tävlingsformen så försköts mer vikt till framdelen i position 1 och 6 (skritt). I samma jämförelse var det bara i position 5 som vikten försköts bakåt. I position 3 och 4 var viktfördelningen samma som i tävlingsformen.
I trav var det ingen av huvud- eller halspositionerna, i förhållande till tävlingsformen, som försköt mer vikt till framdelen. Endast i position 5 bar bakdelen mer vikt, övriga positioner var neutrala.
Men att föra över dessa resultat till att handla om samling är förstås att dra för stora växlar av försöken. Resultaten talar snarare om att huvudet och halsen är tunga och att deras position därför påverkar hästens tyngdpunkt ganska mycket.
- Målet är att vi så småningom ska få en samstämmig bild av vad sådant som samling och rakriktning verkligen är för något. Det finns så spridda åsikter om vad som är korrekt. Det krävs att vi utvärderar de subjektiva bedömningarna, säger Marie.
Tryck i tyglarna
En parameter som man inte har hunnit analysera så mycket ännu är ryttarnas inverkan genom tyglarna. Dock har man kunnat se att det är vanligare att ryttare har mer tryck i höger- än i vänstertygeln.
- Det skulle vara kul att göra en jämförelse mellan höger- och vänsterhänta, säger Marie.
Forskarna har också märkt att hästar, rent generellt, blir mer oliksidiga med ryttare på ryggen än utan.
Är långt ifrån färdig
Marie är noggrann med att påpeka att de bara har hunnit analysera en bråkdel av allt material ännu. Hon säger också att man i de här försöken inte har studerat sådant som psykisk hälsa och välbefinnande för hästen i samband med de olika huvudpositionerna. Det har naturligtvis jättestor betydelse!
- Från en biomekanisk synvinkel kan jag inte säga om den ökade eller minskade ryggverksamheten i sig är nyttig eller skadlig. Det beror på hur och när hästen tränas, menar hon.
I framtiden hoppas Marie Rhodin kunna göra ytterligare studier på olika hästar och ryttare, och att kunna kombinera de olika mätmetoderna för att få en helhetsbild.
- Inte minst vill jag kunna göra mätningar i fält, till exempel med högpresterande hästar på böjt spår, säger hon.
Dessutom behöver de biomekaniska studierna kombineras med studier av olika träningsmetoders långsiktiga effekter, exempelvis på hållbarheten hos hästen.
Det blir ingen fysisk publik på plats vid Gothenburg Horse Show i år, men däremot släpper arrangören nu biljetter till det nya digitala konceptet GHS-Live.
Följ allt hemifrån: ”Hoppas kunna dela evenemanget med en bredare publik”
Folkhälsomyndigheten har meddelat att tävlingsverksamhet inom idrotten behöver begränsas ytterligare för att minska smittspridningen av covid-19.
Endast elitidrott tillåten från 1 mars – SvRF inväntar konkreta svar
Ston kan vara så givande att arbeta med, men också utmanande, särskilt när de behöver prestera. Varför är ston så knepiga och hur kan vi hjälpa dem?
Några hästar kom lösa och sprang ut på en väg under onsdagens kväll. En buss kolliderade med dem och två av hästarna behövde avlivas.
Flera dyra sadlar har stulits från ridskolan i Bräcke. Polisen uppmanar hästägare till försiktighet och tror att det rör sig om ett beställningsjobb.
När Susanna Rohm hamnade på sjukhus och dottern var fast i Norge på grund av restriktioner hjälpte kompisarna på Sörmons RK till.
"Jag har aldrig mött så många hjälpsamma människor i ett och samma stall"
De senaste åren har det dykt upp allt fler träns på marknaden som kallas för anatomiska. Men vad innebär det? Och vad är bäst för hästen?
Idag (25/2) kan du köpa bokserien Masterclass Hoppning med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
För ett år sedan belönades Björnbo Gård 4H med ATG Drömfond. I dag, och alla andra dagar, fortsätter arbetet att få unga att må bättre med hjälp av hästar.
"Ska lämna stallet med mer kraft och energi än de hade när de kom"
Visst är det härligt att sätta sig och vila en stund? Det tycker i alla fall Superman, som har gillat att sitta på halmbalen i lösdriften sedan han var föl.
Se klippet: "Han är otroligt social, trevlig och älskar att gosa"
Hästägaren anmälde veterinären gällande felbehandling i samband med en operation av en tandfraktur. Ansvarsnämnden ger veterinären en erinran.
Tävlingarna i spanska Valencia är fortsatt inställda på grund av smitta. Uppemot 50 hästar har eller har haft feber. Ytterligare provsvar inväntas.
Ridhus och ridbanor kan vara dammiga miljöer. I ett nytt forskningsprojekt har man undersökt om detta innebär en hälsofara för ridlärare.
Varför ser man samma stall/hästföretagare annonsera efter arbetskraft om och om igen. Vad är det som gör att de inte lyckas behålla sin personal?
Mias dotter jobbade som hästskötare med villkor som inte går att leva på
Victoria Almgren svarar på en läsarfråga om en häst som blir överladdad i hoppningen. Att trava över hindren i kontrollerad fart är att föredra.
"Hästen får inte accelerera utan bara bjuda jämnt fram till hindret"
Flyinges utbildningar är vida kända. Nu har de utökats med en gymnasieutbildning med inriktning på drift av hästsportanläggningar.
Idag (24/2) kan du köpa bokserien Masterclass Dressyr med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Beläget mellan Ängelholm och Båstad ligger en hästgård med tre boningshus, stall med sex boxar, ridbana och fina hagar med vindskydd.
En hovslagare fick ett vredesutbrott och sparkade en häst i samband med skoning. Ansvarsnämnden tilldelar nu hovslagaren en erinran.
Vissa hästar drabbas av fri fekal vätska, men varför? I en ny doktorsavhandling har man undersökt samband för att komma fram till en orsak.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!