Hästhantering
Publicerad: 2006-03-14Visst påverkar huvudets och halsens
position hästens rörelser
Marie Rhodin är veterinär och doktorand vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Hon forskar på interaktionen mellan häst och ryttare och har bland annat undersökt hur hästen huvud- och halsposition påverkar ryggverksamheten.
- Det finns väldigt få vetenskapliga studier om hur ryttaren påverkar hästen. Sådan forskning har kommit igång först på senare år, säger hon.
Det pågår just nu en het diskussion om hästens form och om olika träningsmetoder. Inte minst har den så kallade rollkuren, en form av överböjning av nacke och hals, debatterats.
- En häst i frihet skulle aldrig välja den huvud- och halsposition som vi ber om på tävling. Det är viktigt att få mer kunskap om det här så att inte ryttare som tror att de gör rätt egentligen skadar hästen, förklarar Marie.
Hon tar bland annat upp att dagens veterinärer ofta stöter på diffusa symptom som nedsatt prestation och lindrig hälta, skador som väldigt ofta är relaterade till ridningen. Genom att lära oss mer om orsakerna kan vi bli bättre på att diagnostisera, behandla och rehabilitera sådana hästar.
Studier på rullmatta
Hästens kropp är konstruerad så att bukmuskulaturen får ryggen att höja sig. Spänner hästen magen kommer alltså ryggen upp. Det har dessutom gjorts studier med hästskelett som visar att när hästen sänker huvudet så höjs ryggen och vice versa. Och nu har alltså Marie Rhodin gått vidare och studerat hästar på rullmatta, både enskilt, under tömkörning och med ryttare på ryggen.
- Syftet med forskningen är att dokumentera interaktionen mellan häst och ryttare och att försöka hitta olika objektiva mätmetoder, berättar hon.
Testerna har enbart gjorts i skritt och trav eftersom det inte är helt riskfritt att låta hästar galoppera på rullmatta.
- Vårt mål är att i framtiden få fram så bra mätutrustning att vi kan göra studierna i ridhus, säger Marie.
Har analyserat hästens rörelser
Under testerna har hästarna, och i förekommande fall även ryttarna, försetts med ett stort antal markörer. Rörelseanalyskameror har sedan använts för att ge tredimensionella bilder av hästens och ryttarens rörelser.
- Markörerna syns på fotona från rörelseanalyskamerorna. Med hjälp av dem kan vi studera om hästen rör sig jämnt, om ryttaren sitter mitt över hästen och så vidare, förklarar Marie.
Genom att använda tryckvojlockar och mäta ryttarnas kraft i tyglarna fick forskarna även fram data om ryttarnas hjälpgivning. I rullmattan fanns en inbyggd kraftmätningsplatta, vilket gjorde att man kunde analysera viktfördelningen mellan hästens fram- och bakdel samt mellan vänster och höger kroppshalva.
- Vår hypotes när vi satte igång var att alla avvikelser från fri huvud- och halsposition skulle innebära förändringar av hästens rörelsemönster.
Utan ryttare eller kusk
De första testerna utfördes med hästar som gick själva i skritt och trav på rullmattan, utan inverkan från ryttare eller kusk. Grundpositionen, men helt fri hals, jämfördes med ett antal huvud- och halspositioner där man spände in hästen med hjälp av inspänningstyglar.
De olika positionerna:
1. Fri position utan inspänning.
2. Nacken som högsta punkt, tävlingsform.
3. Nosen lite bakom lodplanet.
4. Sänkt hals, nosen bakom lodplanet ("rollkur-liknande" huvudställning).
5. Högt med huvud och hals (över tygeln).
6. Söker sig framåt-nedåt.
En påverkansfaktor visade sig direkt och den hade med tempot att göra.
- Vi såg ganska tidigt att hästarna inte kunde gå i samma hastighet med de olika huvud- och halspositionerna. Vi fick helt enkelt anpassa hastigheten allteftersom vi bytte position, berättar Marie.
Forskarna kollade även på hur hästarna rörde sig i ryggen, hur benens ledvinklar och isättningsvinkel påverkades, samt försökens inverkan på hästarnas steglängd.
- Testerna visade att både hög och låg huvudposition minskade den normala rörelsen i ryggen i skritt. Dessutom minskade steglängden med ungefär 15 centimeter. I trav påverkades rörelsen och steglängden mycket mindre, säger Marie.
Skillnaden mellan gångarterna är ganska logisk eftersom en häst som skrittar rör väldigt mycket på sin hals. I trav är rörelsemönstret sådant att halsen är relativt stilla.
Vid tömkörning
Efter att har testat hästarna utan inverkan från någon människa tog man hjälp av kusken Anders Eriksson som tömkörde dem på rullbandet. Även här såg man att samtliga huvud- och halspositioner minskade rörelsen i hästens rygg och steglängden i skritt.
- En skillnad jämfört med när hästarna rörde sig själva var att de höjde sig i övergången mellan bröstrygg och ländrygg när de tömkördes. Det kan styrka tesen att tömkörning är en bra behandlingsform för hästar med kissing spines, säger Marie.
Tester i Zürich
De fortsatta försöken gjordes i Zürich, Schweiz. Man började åter med att testa hästarna utan ryttare och kunde där se att de högre huvud- och halspositionerna (2, 3 och 5) gav en sänkning av bröstryggen och en höjning av ländryggen hos hästen. Man fick motsatt effekt med position 4, där höjdes istället hästens bröstrygg och ländryggen sänktes.
- Det verkar som att en effekt av att man höjer huvudet blir att hästen sänker sig i sadelstaden och man får en höjning i länden, säger Marie.
Vad gäller benrörelserna så gjorde position 5 (högt med huvud och hals) att hästen inte alls grep för sig lika bra. Steglängden minskade i skritt i så gott som alla positioner, men framför allt i den extremt höga. I position 4 minskade steglängden minst.
Med ryttare på ryggen
Till försöken med ryttare använde man sig av ekipage som låg på Grand Prix-nivå i dressyr.
- Vi behövde väldigt välutbildade hästar för att kunna åstadkomma små formförändringar, berättar Marie.
När man jämförde position 2 (tävlingsform) med position 4 (rollkur-liknande, åstadkoms med hjälp av gramantygel) liknade fynden dem utan ryttare.
- Men vi såg att hästen hade ett mindre vinklat bäcken och en ökad rörelse i vissa delar av svävningsfasen i position 4, förklarar Marie.
Mätte viktfördelningen
Forskarna tittade även på hur hästarnas viktfördelning mellan fram- och bakdel påverkades av de olika huvud- och halspositionerna.
I förhållande till tävlingsformen så försköts mer vikt till framdelen i position 1 och 6 (skritt). I samma jämförelse var det bara i position 5 som vikten försköts bakåt. I position 3 och 4 var viktfördelningen samma som i tävlingsformen.
I trav var det ingen av huvud- eller halspositionerna, i förhållande till tävlingsformen, som försköt mer vikt till framdelen. Endast i position 5 bar bakdelen mer vikt, övriga positioner var neutrala.
Men att föra över dessa resultat till att handla om samling är förstås att dra för stora växlar av försöken. Resultaten talar snarare om att huvudet och halsen är tunga och att deras position därför påverkar hästens tyngdpunkt ganska mycket.
- Målet är att vi så småningom ska få en samstämmig bild av vad sådant som samling och rakriktning verkligen är för något. Det finns så spridda åsikter om vad som är korrekt. Det krävs att vi utvärderar de subjektiva bedömningarna, säger Marie.
Tryck i tyglarna
En parameter som man inte har hunnit analysera så mycket ännu är ryttarnas inverkan genom tyglarna. Dock har man kunnat se att det är vanligare att ryttare har mer tryck i höger- än i vänstertygeln.
- Det skulle vara kul att göra en jämförelse mellan höger- och vänsterhänta, säger Marie.
Forskarna har också märkt att hästar, rent generellt, blir mer oliksidiga med ryttare på ryggen än utan.
Är långt ifrån färdig
Marie är noggrann med att påpeka att de bara har hunnit analysera en bråkdel av allt material ännu. Hon säger också att man i de här försöken inte har studerat sådant som psykisk hälsa och välbefinnande för hästen i samband med de olika huvudpositionerna. Det har naturligtvis jättestor betydelse!
- Från en biomekanisk synvinkel kan jag inte säga om den ökade eller minskade ryggverksamheten i sig är nyttig eller skadlig. Det beror på hur och när hästen tränas, menar hon.
I framtiden hoppas Marie Rhodin kunna göra ytterligare studier på olika hästar och ryttare, och att kunna kombinera de olika mätmetoderna för att få en helhetsbild.
- Inte minst vill jag kunna göra mätningar i fält, till exempel med högpresterande hästar på böjt spår, säger hon.
Dessutom behöver de biomekaniska studierna kombineras med studier av olika träningsmetoders långsiktiga effekter, exempelvis på hållbarheten hos hästen.

Marie Rhodin. (Foto: Anki Yngve)
Artikeln är ett referat från Marie Rhodins föreläsning under kunskapsmässan Häst 2006 i Västerås.
Läs mer på: http://www.hastvasteras.se/
De olika huvud- och halspositionerna (HNP):






Illustrationerna kommer från Zürich University, Schweiz.
Datorbilder från testerna:

Hästar och ryttare försågs med markörer vars rörelser sedan analyserades. Programmet och kamerorna var av typen ProReflex från företaget Qualisys.

Med hjälp av datorn kan en mängd uträkningar och mätningar ske.
relaterade artiklar

Vad är en pararyttare..?
Marie Karlberg berättar hur en klassificering som pararyttare går till, vad det egentligen innebär och hur hon har blivit bemött genom åren.

Louise Romeike segrare i Nederländerna
Fälttävlansryttaren Louise Romeike visade att hon och Madame D’Engelbourg Z är i toppform, när de vann den trestjärniga klassen.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Tips och råd vid orolig mage
En orolig mage med lös avföring kan bero på att den känsliga tarmfloran i är rubbad. Då gäller det att återställa balansen igen.
"Oavsett häst bör fiber alltid utgöra den största delen av foderstaten"

Simons häst dog efter vargattack
Unghästen blev biten av en varg, sprang ut i skogen, ramlade nedför en klippa och avled. Hästägaren och uppfödaren Simon Zuchi berättar.

Tips för att säkra rimliga anställningsvillkor
Hur kan man veta om en arbetsplats är bra? Hur försäkrar man sig om rimliga villkor. Sara Westholm, arbetsmarknadsansvarig på HNS, ger råd.
"Man kan inte ha skiftarbete där samma person ska göra alla skift"

Ridövning som förbättrar galoppen
Vägen är målet i veckans övning, som rids i galopp. Det är lätt att variera svårighetsgraden genom att välja mellan volt eller piruett.
"Fokusera på vägen och gångarten så blir det lugn och ro i ridningen"

Kan det vara ett gympapass för seniorer?
För den oinvigde kan det tyckas vara ett lättare gympapass för seniorer. För den invigde är det däremot alldeles självklart.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Beridna högvakten besökte norra Sverige
Beridna högvakten har varit ute på turné. De besökte både Sundsvall och Östersund tillsammans med Livgardets dragonmusikkår.
Många involverade när hästar, utrustning och instrument ska med

Veterinär vägrar lämna ut journal
En tvist har uppstått efter en hästaffär. Köparen stämmer säljaren men några journaler har inte lämnats in – veterinären vägrar lämna ut dem.

Hästar kan drabbas av fång året om
Ofta tänker man att hästar drabbas av fång under sommarennär gräset är som frodigast. Men det kan drabba hästar året om.

Mannen har fortsatt SvRF:s förtroende
En man som skickat kränkande sms till en förenings ungdomar och polisanmälts av personal vid en annan får behålla sina funktionärsuppdrag.

Sara hoppas på en plats i OS-laget 2024
Sara Algotsson Ostholt ingick i årets EM-lag i fälttälvan med Dynamite Jack. Hon hoppas att hon ska finnas med i laget även till OS i Paris.
Sara om framtiden: "Hon har verkligen allt man vill ha i en häst!"

Gå från ute till inne och sätt nya mål
När tävlingssäsongen går från ute till inne kan det vara dags att uppdatera sina mål. Har något mål uppfyllts eller behöver de omvärderas?
Lär dig formulera olika typer av mål samt utvärdera den gångna perioden

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

Så gick det på unghäst-VM i hoppning
Topplaceringarna uteblev för de svenska ekipagen i Lanaken, Belgien. Men fyra stycken lyckades ta sig hela vägen till söndagens finaler.

Här är Breeders-vinnarna i fälttävlan
I helgen arrangerades Breeders Trophy i fälttävlan i Össjö. Tre vinnare har korats och dessutom har det ridits öppna unghästchampionat.

Person förd till sjukhus efter olycka i Össjö
Olyckan inträffade vid tävlingarna i Össjö utanför Ängelholm. En häst kolliderade med en ambulans och en sjukvårdare efter målgång.

Patrik Kittel kürvinnare i Hagen
Efter fredagens andraplatser fick Patrik nu kliva överst på pallen. På lördagen vann han den fyrstjärniga küren i Hagen med Forever Young HRH.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!