Foto: Ida Röök och Adobe Stock
Vi går mot kallare tider och det dags för många att utöka eller förnya sitt täckesförråd. Att köpa täcke är dock inte helt lätt och det finns många aspekter att ta hänsyn till såsom passform, egenskaper och funktion. Eva Silwer Williamsson, vd och grundare av butiken och webbshopen Ridersport, delar med sig av täckestips.
Text: Cajsa Ekström
Täckets användning
Innan du köper ditt täcke bör du tänka igenom hur det ska användas. Har hästen hagkompisar, hur kallt blir det där du bor, ska den stå med täcket på dygnet runt, är hästen klippt och så vidare.
Om din häst ska ha på sig täcket under en längre tid är andasegenskaperna kanske viktigast. Men är hästen en hejare på att ta sönder sina täcken, då har troligtvis ett högt deniertal hög prioritet. Och enligt Eva är det viktigt att tänka på hur vädret är där man bor.
– Oftast räcker det inte med att ha ett enda utetäcke, utan man kan behöva ha några olika tjocklekar att byta mellan beroende på vädret. Speciellt när det blåser sänks temperaturen och vissa hästar behöver ett tjockare täcke, menar hon och fortsätter:
– Sedan är det också vanligt att man applicerar sin egen frusenhet på hästen och klär på den för mycket. Så det är ett litet dilemma, många hästägare tycker att det är svårt att ”klä hästen rätt”. Där får man nog vara lite självkritisk och fråga sig om det är hästen som fryser eller man själv?
Passform och storlek
Ytterligare en aspekt som är viktig att tänka på inför ett täckesköp är hur hästen faktiskt ser ut. Alla täcken har olika passform och en modell som ligger bra på en häst behöver inte göra det på en annan. Hästens bredd mellan bogarna, mankens utformning samt längd på ryggen är sådant som påverkar hur täcket ligger. Längden på ryggen avgör vilken storlek din häst behöver och den får man fram genom att mäta från manken till svansroten.
Passformen är A och O. Foto: Adobe Stock
– Jag upplever att det vanligaste felet många gör är att de köper ett för stort täcke. Man tänker att det ska vara luftigt och därmed förebygga skav, men det är helt fel och ger oftast motsatt effekt. Ett stort täcke tappar sin passform och kan därmed skava på hästen. Har täcket rätt storlek, ligger an mot bogen, går upp över manken samt har rätt passform – då ger det inte skav, säger Eva.
Får man vad man betalar för?
Ett täcke kan kosta allt från några hundralappar till över tvåtusen kronor. Hur mycket pengar är det värt att lägga på ett täcke och vad skiljer täckena åt i de olika prisnivåerna?
– Jag anser att de dyraste täckena inte alltid är det bästa valet, utan det beror helt på hur hästen ser ut och hur täcket ska användas. Priset har inte med passformen att göra utan det gäller att hitta en passform som är optimal för din häst. Lågprismärken kan vara minst lika bra som de dyrare och när det kommer till reklamationer är det lika vanligt förekommande på båda alternativen, menar Eva.
Enligt henne är många reklamationer som kommer in självklara sådana.
– Det kan handla om sömmar som har släppt eller att täcket på andra sätt har gått sönder på grund av ett produktionsfel. Men många hästägare måste också förstå att i vissa lägen ska täcket gå sönder. Om det inte gör det går hästen sönder i stället.
– Täcken är till del en förbrukningsartikel, hur länge ett täcke håller beror inte bara på dess egenskaper utan också på hästen det ligger på.
Att köpa begagnade täcken är något Eva tycker är bra.
– Det är bra för miljön och är täcket inte slitet tycker jag absolut att man kan köpa begagnade artiklar. Så det är jag väldigt positiv till! Köper du nytt täcke är det viktigt att butiken tillämpar öppet köp så att du kan testa hemma med ett lakan mellan hästen och täcket, och därmed kan kontrollera storleken och passformen.
På Hippson Market finns det cirka 100 aktiva annonser på både nya och begagnade täcken.
Till alla täckes-annonser
Rip-stop innebär att en starkare tråd är invävd i ett rutmönster i täckets utsida. Skulle hästen ta sönder sitt täcke blir det oftast mindre och mer lättlagade hål om rip-stop är invävt i tyget.
Vattenpelare beskriver hur mycket vatten täcket tål. Täckets vattenpelare anges oftast i millimeter. Ett täcke med minst 3 000 mm är att rekommendera om hästen går ute mycket.
Fyllningen eller fodret i täcket vägs per kvadratmeter och anges i gram foder/m2. Fyllningen består oftast av ett luftigt polyestermaterial.
Andasegenskaper nämns i mvt (moisture vapor transmission) och beskriver hur mycket kondens tyget släpper igenom.
Peder Fredricson tog hand om segern i Neumünsters trestjärniga Grand Prix. Han gjorde det med Christian K efter en spännande omhoppning.
Det blev en nionde plats för Rose Mathisen med Zuidenwind 1187 i Neumünsters världscupkür. Vann gjorde Isabell Werth med Weihegold OLD.
Judy Reynolds, Irland, bryter den tyska dominansen med en tredje plats
Att tidigt upptäcka tecken på degenerativ ledsjukdom och artros hos hästen är avgörande. Det ökar möjligheterna att förebygga att tillståndet blir begränsande.
Tanja Willyard gillar kreativ och varierad träning för sina hästar. Som när hon tränar piaff och passage från marken med welshkorsningen Trazzel.
Det är inte helt enkelt att upptäcka och se, om och var hästen är halt. Veterinär Elin Hernlund gav tips, under en föreläsning på UDS.
"Ett tips är att filma hästen med slowmotionläget på telefonen"
Det finns många bra övningar för att träna på tempo. Till exempel att sätta upp låga hinder längs långsidan och variera antalet språng däremellan.
På lördagen följde Rolf-Göran Bengtsson, på lovande Oak Grove's Carlyle, upp fredagskvällens fjärdeplats med en andraplacering över 1,50-hinder.
Efter ett par sköna semesterveckor som Sara har tillbringat i solen, och Marco på spa, är de på gång igen. Hoppträning och skogsturer har stått på schemat.
Moa Berggren arbetar i hela Sörmland som ambulerande hästveterinär. Här berättar hon om sin och kollegornas vardag – samt ger tips inför veterinärbesöket.
Moa Berggren: ”Kan göra väldigt mycket i fält med modern utrustning”
Janika Sprungers VM-häst Bacardi VDL ägdes av Georg Kähny, nu har Jan Tops köpt hästen. Dock vet man ännu inte vem som blir topphästens nya ryttare.
Med anledning av det aktuella smittoläget i Stockholmsområdet har SvRF infört ett frivilligt tävlingsstopp. Nu höjs röster för att detta ska utökas.
Till SVT Nyheter: ”Finns risk att man söker sig till angränsande distrikt”
Emelie Eriksson lämnade storstaden för att flytta till Dalarna och plugga häst. Där blev hon kvar och startade eget med fyra fyrbenta kollegor.
Norska Christina Øynes arbetar sina hästar utan huvudlag. I filmen rider hon ut i en vinterklädd skog, i full galopp – på stoet Jebha.
Klippet har setts mer än 300 000 gånger: ”Jag älskar äventyr”
Med anledning av den rådande smittorisken i Stockholmsområdet stänger Ridskolan Strömshom sina stallar för besökande.
Det börjar bli något av en tradition – Ung SWB:s träff på Flyinge under Bruksprovsveckan. Det blir proffsguidning och nätverkande.
I appen HoofStep ser du din häst i form av en 3D-animation, som speglar hästens pågående beteende. Om något avviker som kan hota hälsan sänds ett larm direkt!
Viktoria Carlerbäck är ny landslagsledare för ungdomslagen i fälttävlan, nu har hon kommit i gång med sitt arbete. Här berättar hon om uppdraget.
Den populära hoppserien Swedish 7-Star Spring Tour får en fortsättning under 2019. Samtliga tävlingar i touren ges femstjärnig status.
När Erika Jäderbergs häst insjuknade i vad som konstaterats vara EHV-4 startade en mängd ryktesspridningar. Det känns trist, menar hon.
Många vidtar åtgärder för att förhindra att smittorna sprids
Baltimore 1178 tävlades framgångsrikt av Malin Baryard Johnsson. För två år sedan blev han valack, nu står det dock klart att han bär anlag för WFFS.
Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet
Dessutom:
JUST NU – bok på köpet!
Tecknar du en prenumeration får du just nu inte bara vårt specialnummer skickat till dig direkt, utan även succéboken "Träna hästen från marken" utan extra kostnad. Starta året med en riktig inspirationsboost!
Redan prenumerant? Köp Träna hästen från marken för halva priset.