Foto: Adobe Stock
Trots diskussionen om fårskinnets vara eller icke vara är produkter med fårskinn omåttligt populära, och de begagnade prylarna som läggs ut på Hippson Market har en strykande åtgång. Men hur tar man bäst hand om sina fårskinnsprodukter? Hippson Markets Cajsa Ekström Arman tipsar.
Foto: Adobe Stock
Text: Cajsa Ekström Arman
Fårskinn är ett material som absorberar fukt och som trots att det inte känns fuktigt kan ha ett väldigt högt vatteninnehåll. Då hästens svett torkar ut skinnet bör fårskinn som ligger i kontakt med hästens päls, såsom sadelpaddar och benludd, tvättas ganska ofta.
Senskydd med ludd.
För att bevara fårskinnets egenskaper bör det tvättas med speciellt anpassat tvättmedel och många märken har sitt eget tvättmedel. Vanligt tvättmedel torkar ut produkterna. Sedan ska produkterna tvättas i maskinens fintvätt-program, med rätt angiven mängd tvättmedel. Efter tvätt kan produkterna torktumlas på låg värme, men är du osäker på torktumlarens temperatur är det bättre att låta produkterna lufttorka. När de torkat kan man enkelt fluffa till luddet med fingrarna eller en mjuk borste.
Även om sadelpadden ligger mellan schabraket och sadeln, absorberar den ändå mycket svett och bör därför tvättas med jämna mellanrum.
Det kommer fler och fler produkter tillverkade av konstgjort fårskinn och fördelen med dessa är bland annat att de också kan tvättas i maskin på 30 grader, men då med vanligt tvättmedel.
Jag har tvättat mina gamla fårskinnsprodukter flera gånger med speciellt anpassat tvättmedel enligt instruktion och resultatet blir faktiskt riktigt bra. Luddet blir fluffigt och produkterna blir mjuka. Skulle jag köpa nytt "ludd" i dag föredrar jag det konstgjorda alternativet. Både ur miljö- och djursynpunkt, men har man gamla eller begagnade fårskinnsprylar man vill fräscha upp gör en tvätt verkligen susen.
Glöm inte att sälja dina begagnade prylar på Hippson Market!
Sök efter fårskinnsprodukter på Hippson Market
Till Hippson Market
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!