
Foto: Adobe Stock och Camilla Dotevall (porträtt)
Här är juristens viktiga råd inför hästköpet
När Hästhalland bjöd in till inspirationsträff för hästföretagare fanns juristen George Jansizian från LRF Konsult på plats. Ett av hans specialområden är hästjuridik och han berättade om vanliga fallgropar vid hästköp, samt hur du som köpare eller säljare kan undvika dessa.
Text: Cajsa Ekström
Foto: Adobe Stock
På Hippson Market finns det cirka 2000 aktiva annonser men att köpa häst kan ibland bli en lång och dyr affär. George har examen i affärsjuridik med inriktning civilrätt. Ett av hans specialområden är hästjuridik och examensuppsatsen handlade om hästar som handelsobjekt.
– Det som gör försäljning och köp av hästar mellan näringsidkare och konsument lite komplicerat är att hästar faller inom konsumentköplagen. Hästar likställs alltså med vardagliga kapitalvaror såsom tv-apparater, telefoner och möbler. Enligt konsumentköplagen ska ett fel som visar sig inom sex månader alltid antas ha funnits vid tiden för köpet. Och att det är säljarens uppgift att motbevisa att felet inte fanns där vid köp, säger han och fortsätter:
– Alla som håller på med hästar vet att hästen är föränderlig, att mycket kan hända inom sex månader och att felet inte alltid behöver ha funnits där vid köpet.
Konsument och näringsidkare
En konsument är en fysisk person som handlar huvudsakligen för ändamål som faller utanför näringsverksamhet.
– En konsument är helt enkelt någon som köper en tjänst eller vara.
En näringsidkare är en fysisk eller juridisk person som handlar huvudsakligen för ändamål som har samband med egen näringsverksamhet.
– Näringsidkande har yrkesmässig karaktär och ekonomisk natur, förklarar George.
Problemet med att hästar faller inom konsumentköplagen är att lagen lägger en så tung bevisbörda på säljaren. För att både köpare och säljare ska gå mer säkra ur processen finns dock ett antal punkter man kan tänka på under processens gång.
Den viktiga bakgrundskontrollen
– Som köpare är det viktigt att kontrollera att säljarens information om hästen stämmer överens med verkligheten. Provrid hästen flera gånger i olika miljöer, ta med någon du litar på till provridningen och filma när du rider. Se hur hästen reagerar på olika omgivningar och underlag. Kontrollera att hästpasset ser korrekt ut och att rutinåtgärder såsom vaccinering är i sin ordning.
Kontrollera en tävlingshästs resultat i TDB eller Equipe Online.
Till annonsen
Georges råd är alltså att försöka skapa sig en så korrekt bild av hästen som möjligt.
– Är det en tävlingshäst, kolla gamla resultat i Tävlingsdatabasen eller på Equipe online. Man kan även be om en fullmakt för att få ut gamla journaler från tidigare veterinärbesök. Kontakta gärna tidigare ägare eller uppfödare och se vad de har för information om hästen.
Provrid hästen flera gånger, gärna i olika miljöer.
För säljaren gäller det att vara ärlig gällande hästens tidigare historia och dess eventuella begränsningar. Fråga köparen om hans eller hennes förväntningar och hästens tänka användningsområde, se till att detta stämmer överens med hästens faktiska kapacitet. Erbjud köparen all information om hästen, på så sätt undviker du eventuella framtida anklagelser om undanhållande av fel.
Veterinärbesiktningens betydelse
Skulle en tvist uppstå utgör den tidigare genomförda veterinärbesiktningen oftast en stor del i bevisbördan.
– Anlita en meriterad veterinär som har goda kunskaper inom området. Be veterinären redogöra för alla eventuella avvikelser som har framkommit, då dessa kan ligga till grund för köpeavtalets upprättande.
Upprätta ett korrekt avtal
– För båda parter är det otroligt viktigt att ett korrekt avtal för just det här specifika köpet upprättas. Att använda sig av ett befintligt avtal är bättre än inget avtal alls, men jag rekommenderar att man tar hjälp av en jurist och skapar ett specifikt avtal för just den aktuella affären, säger George.
Skriver ni ett tydligt köpekontrakt, där specifik information om just den här hästen samt köparens skyldigheter och rättigheter framgår, undviker ni många gånger onödiga konflikter.
– Det är inte heller fel att protokollföra överlåtelsen, samt att dokumentera köparens förväntningar på hästen.
Lägg tid på det viktiga köpekontraktet.
George tipsar om att skriva in i kontraktet att säljaren kräver att köparen tar över hästens befintliga försäkring.
– Är det en försäkring hästen har haft sedan födseln täcker den oftast eventuella dolda fel, vilket ger en trygghet för säljaren inför framtiden. Tar köparen inte över försäkringen och det visar sig att hästen har ett dolt fel som den gamla försäkringen hade täckt står säljaren säkrare i en eventuell tvist.
Ta hjälp att upprätta ett korrekt köpeavtal – speciellt när du köper häst för en större summa.
Till annonsen
Att anlita en jurist och ta hjälp att uppföra ett korrekt köpeavtal kostar givetvis mer än ett standardiserat kontrakt.
– Jag kan förstå när man köper en häst för en mindre summa att man väljer ett standardiserat kontrakt. Men om man tänker på hur dyrt det kan bli för både köparen och säljaren om det uppstår en tvist tycker jag definitivt att det är värt att ta juristhjälp, säger George och fortsätter:
– Köper man en häst för en större summa pengar är ett specifikt upprättat köpeavtal en självklarhet för mig. Så länge hästar faller under konsumentköplagen ger det både köparen och säljaren extremt mycket mer säkerhet.
taggar
Liknande webbartiklar

”Känner en press att det måste gå bra”
Under en clinic berättade Jens Fredricsons om varför han är bättre på att förvalta billiga hästar än dyra samt hur han har fått Cosmo att hålla för hoppning.
"Finns utlåtande att Cosmo inte är lämplig för hoppning högre än 1.20-klasser"

Julpynta i stallet – men med förstånd
Självklart vill man ha julstämning även i stallet, men det gäller att pynta med förstånd. Var rädd om hästarna och tänk på brandrisken.

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

Hästar utsläppta och borta: "Fruktansvärt"
Under natten till tisdagen var det någon som tog sig in i Malena Mandelholms stall och släppte ut hennes hästar. På morgonen var de borta.

Supercup blev en berg-och dalbana
I hästskötarbloggen summerar Lovisa Munter tävlingarna i Prag. Efter en stolpe ut i lagtävlingen, laddade Bertram Allen om och levererade i GP.

A-tränaren om hästhandeln: "Vansinnigt"
Liane Wachtmeister menar att eftersom utbildningen ska gå så fort som möjligt för att hästarna ska säljas, är det hästarna själva som blir lidande.

Stephanie Holmén om hopphästens grunder
Genomtänkt uppvärmning, taktisk hinderhöjning och väl förberedda byten – det är några av nycklarna till en lyckad träning.

Lucka 5: Vinn produkter från Ullmax
I dagens lucka har du möjlighet att vinna fyra ”kit” med valfria underställ, mössor och strumpor – till hela familjen värde cirka 3500 kronor.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Övning som ger rak och elastisk häst
Glöm det där med var hästen har huvudet. Den här uppvärmningsövningen med bommar ger galoppkänsla och bakbensaktion.

Kevin Staut red Matildas hästar i Friends
Fransmannen Kevin Staut tog med sig flickvännens hästar Chloe F och Head over Hills till start under Sweden International Horse Show.

Fyrverkeri – kolik och total panik
Det är över tio år sedan senaste kolikfallet i hästfamiljen men i torsdags var det dags. Maria tar oss igenom skräckfyllda och sömnlösa dygn.

Halland: Häst gick genom isen
En häst gick under förmiddagen genom isen på en sjö i Ästad, Hallands län. Räddningstjänsten fick rycka ut och dra upp hästen på fast mark.

Helgstrand installerar videoövervakning
Efter Operation X avslöjande om Helgstrand Dressage träningsmetoder meddelas att de ska sätta upp övervakning i samtliga ridhus.
Kameror i samtliga ridhus för att kunna uppmärksamma dålig ridning

Avslöjade vad som pågick hos Helgstrand
Rebekka Klubien är journalisten som tog anställning som hästskötare hos Helgstrand Dressage. Här berättar hon om sina upplevelser.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Hålla häst enligt forskningen
Få frågor möts av så mycket åsikter som hur man »ska« hålla och utfodra sin häst. Gränsen mellan tro, tradition och vetande är hårfin. Läs professorns förklaring.

Livio och Andersen på pallen igen
Frida Andersen trodde inte att det skulle räcka till en ny pallplats i årets inomhusfälttävlan – men hon slutade trea. Segrade gjorde fiolårsvinnaren.
Box Compris pensioneras: "För oss blev det nästan som en avtackning"

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.
Henrik von Eckermann bästa svensk på en femteplats
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!