
Foto: Zandra Ahl Olausson
Lädervård – så tar du hand om din sadel: ”Smörj ofta och lite”
(Den här veckan är det sadelvecka på Hippson Market, därför återpublicerar vi den här populära artikeln från oktober 2019)
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård. Här delar hon med sig av värdefulla tips för hur du tar hand om din sadel på bästa sätt.
Att vårda sin sadel, och annan läderutrustning, är A och O om man vill att sakerna ska hålla länge. Britt Johansson arbetar på Haglunds sadelmakeri i Kungsbacka, som är ett gammalt företag med kunskap som går flera generationer tillbaka i tiden.
Till att börja med bör sadeln förvaras på en bra plats där det varken är för torrt eller för fuktigt.
– Häng inte sadeln över ett element så att det blir för varmt, då torkar lädret och spricker. Det ska vara ett rum med viss luftfuktighet, men inte för blött eftersom lädret då kan börja mögla, säger Britt.
Hellre smörja ofta och lite än mycket och sällan
Att hålla sadeln ren är också viktigt men tvätten ska inte överdrivas, menar Britt.
– Gör rent genom att tvätta med sadeltvål och torka sedan av skummet. Gör detta när det behövs, men det finns ingen anledning att ”övertvätta”. Smörj sedan in sadeln med fett eller läderbalsam, säger Britt och fortsätter:
– Smörj hellre lite och ofta än mycket och sällan. Om man smörjer för mycket och inte torkar bort det överflödiga fettet, blir lädret kladdigt och kan börja mögla. Om man smörjer för mycket gör det också att lädret blir för mjukt och tappar sin form. Tråden som lädret är sytt med håller inte, utan kan då börja ruttna.
De allra flesta märkesprodukter har skötselråd, vilket hon råder konsumenten att följa. Även lädervårdsprodukter har information om hur de används och även dessa råd bör följas väl.
Viktigt att torka bort svett
Ett vanligt misstag som Britt har sett är att utrustning ligger tätt ihop i sadelkammaren, vilket gör att sakerna inte luftas på det sätt som de hade behövt.
– Hästar svettas och det blir fuktigt i stallmiljön. Kanske har du ett fuktigt schabrak på sadeln och lägger en sandig sadelgjord ovanpå, för att sedan stänga dörren till rummet så att luften blir instängd. Försök i stället att hänga sakerna så luftigt som möjligt. Ta gärna bort schabrak och paddar så att lädret får torka upp, säger Britt.
Hästens svett innehåller salter och ämnen som gör lädret stelt och torrt. Försök därför att torka bort svetten med lite sadelsåpa och vatten så fort som möjligt.
Rädda den misskötta eller bortglömda utrustningen
Om lädret blivit riktigt misskött kan det gå att rädda, men det beror på vilken typ av utrustning det handlar om samt vilken kvalitet lädret har.
– Om lädret är av god kvalitet kan det gå att rädda. Vid mögel kan man försöka tvätta rent med ljummet vatten och smörj sedan med återfettande balsam eller fett, alternativt den produkt som tillverkaren rekommenderar, säger Britt och fortsätter:
– Om lädret är torrt så torka bort damm och smuts. Smörj sedan flera gånger med balsam, eller tillverkarens rekommendation, och upprepa detta flera gånger. Låt fettet torka in i lädret mellan varje gång. Se även till så att sömmarna är hela och håller för att användas.
Ge vissa områden extra omsorg
Inför tävling kan man behöva några knep för att få lädret lite extra fint.
– Det finns produkter man kan använda som gör det extra blankt. Dessa produkter innehåller vax, vilket innebär att man får putsa ordentligt för att få fram glansen. Tänk bara på att desto blankare, desto halare. Så kanske är det inte lämpligt att använda just dessa produkter på sadelsitsen, säger Britt.
På sadeln kan det finnas områden som kräver extra omsorg.
– Kåporna utsätts för det största slitaget. Ridstövlar och chaps har ofta en dragkedja, vilket sliter på sadeln och även stiglädret nöter på lädret. Därför kan man behöva vårda lite extra där.
Hur ofta ska jag smörja?
Att ge ett generellt råd för hur ofta man bör smörja sin sadel är svårt. Britt tycker att det bästa är att läsa instruktionerna och skötselråden till varje produkt och sedan se över sin sadel med jämna mellanrum och underhålla det som behövs.
– Kåporna slits som sagt mest, så kanske behöver du smörja extra där om du märker att slitaget ökar.
Rider man ute i olika väder kräver sadeln mer omvårdnad.
– Om lädret har blivit riktigt blött av någon anledning är det viktigt att ta hand om det efteråt. Om du väljer att rida i havet och sadeln blir blöt är det extra viktigt på grund av saltet i havsvattnet, säger Britt och fortsätter:
– Om hästen skulle rulla sig eller lägga sig ner med sadeln på bör den alltid kollas av en fackman för undersökning. Detta för att undersöka bommen i sadeln samt stoppningen. Likadant om hästen skulle lägga sig ner i havet och sadeln blivit rejält blöt.
Om lädret endast har blivit blött bör man först låta det torka och sedan tvätta rent och därefter smörja för att inte lädret ska torka ut.
Även när man rider på ridbanan kan underlaget påverka lädret.
– Rider du i en sandpaddock så försök att borsta av sanden från utrustningen, eftersom detta kan liknas vid ett mindre sandpapper som även detta sliter på lädret, säger Britt och fortsätter:
– Om man ser att lädret börjar få fula ytor, repor eller känns torrt får man helt enkelt göra något åt det. Smörj som sagt hellre lite men ofta, det är huvudsaken.
Hitta din nästa sadel på Hippson Market
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Liknande webbartiklar
- Skydda sadel och stigbyglar med grytvante: "Snabbt och enkelt att hantera"
- Syntet- eller lädersadel: Vad är skillnaden?
- Guide genom sadeldjungeln – tips när du ska köpa eller sälja begagnat
- Jättekul å mysig uteritt med syster
- Putsning av häst å träns
- Varmt och varmt och varmt och det är bara april.
- "Sommar" och sol och svanstvätt
- Sö- bättre steg på promenaden
- Lö- En lång runda!
- Sö- sadelproblem

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!