Foto: Zandra Ahl Olausson
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård. Här delar hon med sig av värdefulla tips för hur du tar hand om din sadel på bästa sätt.
Att vårda sin sadel, och annan läderutrustning, är A och O om man vill att sakerna ska hålla länge. Britt Johansson arbetar på Haglunds sadelmakeri i Kungsbacka, som är ett gammalt företag med kunskap som går flera generationer tillbaka i tiden.
Till att börja med bör sadeln förvaras på en bra plats där det varken är för torrt eller för fuktigt.
– Häng inte sadeln över ett element så att det blir för varmt, då torkar lädret och spricker. Det ska vara ett rum med viss luftfuktighet, men inte för blött eftersom lädret då kan börja mögla, säger Britt.
Hellre smörja ofta och lite än mycket och sällan
Att hålla sadeln ren är också viktigt men tvätten ska inte överdrivas, menar Britt.
– Gör rent genom att tvätta med sadeltvål och torka sedan av skummet. Gör detta när det behövs, men det finns ingen anledning att ”övertvätta”. Smörj sedan in sadeln med fett eller läderbalsam, säger Britt och fortsätter:
– Smörj hellre lite och ofta än mycket och sällan. Om man smörjer för mycket och inte torkar bort det överflödiga fettet, blir lädret kladdigt och kan börja mögla. Om man smörjer för mycket gör det också att lädret blir för mjukt och tappar sin form. Tråden som lädret är sytt med håller inte, utan kan då börja ruttna.
De allra flesta märkesprodukter har skötselråd, vilket hon råder konsumenten att följa. Även lädervårdsprodukter har information om hur de används och även dessa råd bör följas väl.
Viktigt att torka bort svett
Ett vanligt misstag som Britt har sett är att utrustning ligger tätt ihop i sadelkammaren, vilket gör att sakerna inte luftas på det sätt som de hade behövt.
– Hästar svettas och det blir fuktigt i stallmiljön. Kanske har du ett fuktigt schabrak på sadeln och lägger en sandig sadelgjord ovanpå, för att sedan stänga dörren till rummet så att luften blir instängd. Försök i stället att hänga sakerna så luftigt som möjligt. Ta gärna bort schabrak och paddar så att lädret får torka upp, säger Britt.
Hästens svett innehåller salter och ämnen som gör lädret stelt och torrt. Försök därför att torka bort svetten med lite sadelsåpa och vatten så fort som möjligt.
Rädda den misskötta eller bortglömda utrustningen
Om lädret blivit riktigt misskött kan det gå att rädda, men det beror på vilken typ av utrustning det handlar om samt vilken kvalitet lädret har.
– Om lädret är av god kvalitet kan det gå att rädda. Vid mögel kan man försöka tvätta rent med ljummet vatten och smörj sedan med återfettande balsam eller fett, alternativt den produkt som tillverkaren rekommenderar, säger Britt och fortsätter:
– Om lädret är torrt så torka bort damm och smuts. Smörj sedan flera gånger med balsam, eller tillverkarens rekommendation, och upprepa detta flera gånger. Låt fettet torka in i lädret mellan varje gång. Se även till så att sömmarna är hela och håller för att användas.
Ge vissa områden extra omsorg
Inför tävling kan man behöva några knep för att få lädret lite extra fint.
– Det finns produkter man kan använda som gör det extra blankt. Dessa produkter innehåller vax, vilket innebär att man får putsa ordentligt för att få fram glansen. Tänk bara på att desto blankare, desto halare. Så kanske är det inte lämpligt att använda just dessa produkter på sadelsitsen, säger Britt.
På sadeln kan det finnas områden som kräver extra omsorg.
– Kåporna utsätts för det största slitaget. Ridstövlar och chaps har ofta en dragkedja, vilket sliter på sadeln och även stiglädret nöter på lädret. Därför kan man behöva vårda lite extra där.
Hur ofta ska jag smörja?
Att ge ett generellt råd för hur ofta man bör smörja sin sadel är svårt. Britt tycker att det bästa är att läsa instruktionerna och skötselråden till varje produkt och sedan se över sin sadel med jämna mellanrum och underhålla det som behövs.
– Kåporna slits som sagt mest, så kanske behöver du smörja extra där om du märker att slitaget ökar.
Rider man ute i olika väder kräver sadeln mer omvårdnad.
– Om lädret har blivit riktigt blött av någon anledning är det viktigt att ta hand om det efteråt. Om du väljer att rida i havet och sadeln blir blöt är det extra viktigt på grund av saltet i havsvattnet, säger Britt och fortsätter:
– Om hästen skulle rulla sig eller lägga sig ner med sadeln på bör den alltid kollas av en fackman för undersökning. Detta för att undersöka bommen i sadeln samt stoppningen. Likadant om hästen skulle lägga sig ner i havet och sadeln blivit rejält blöt.
Om lädret endast har blivit blött bör man först låta det torka och sedan tvätta rent och därefter smörja för att inte lädret ska torka ut.
Även när man rider på ridbanan kan underlaget påverka lädret.
– Rider du i en sandpaddock så försök att borsta av sanden från utrustningen, eftersom detta kan liknas vid ett mindre sandpapper som även detta sliter på lädret, säger Britt och fortsätter:
– Om man ser att lädret börjar få fula ytor, repor eller känns torrt får man helt enkelt göra något åt det. Smörj som sagt hellre lite men ofta, det är huvudsaken.
Ovan visas de tio senaste annonserna inom kategorin:
"Sadlar".
Samtliga sadlar hittar du HÄR
Ska man kyla eller värma en febrig häst? När har febern blivit skadligt hög? Kan man ge hästar febernedsättande? Varför får hästar feber?
Karin Öljemarks uppfödning DeFino, fem år, och är tänkt att bli en framtida dressyrstjärna. Här tar han sig an en bomövning med en alldeles egen stil.
Se klippet i Hippson-TV: "Det är tur att han ska bli dressyrstjärna"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, om uppdraget.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
I somras ramlade lusitanon Iberico i hagen och skadade sig så illa att han bröt sju tornutskott. Efter månader av rehabilitering är han nästan återställd.
Ägaren: "Lärt mig hur viktigt det är med ett genomtänkt rehabiliteringsprogram"
Något så enkelt som en upphöjd bom i ett hörn kan göra att hästen lär sig att byta galopp. Det gäller dock att ryttaren är följsam över bommen.
Volt tillbaka mot bommen: "Ryttarens blick och följsamhet är viktig"
Det är inte svårt att förstå att det kan vara svårt för Evelyn Banffy att komma igång med mockningen av hagen när hon får så fint sällskap.
Peder Fredricson inledde veckan starkt tillsammans med Hansson WL. Tillsammans vann de en 1,45-klass i Oliva, Spanien.
Trots att länsstyrelsen dragit in tillståndet för verksamheten planerar Lena Natt och Dag för fullt för ridläger till sommaren på Akka ridcenter.
Lena Natt och Dag till Skånska Dagbladet: "Det är inte belagt det de påstår"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
I helgen genomfördes den första träffen för den svenska European Cup-truppen i fälttävlan. Syftet var att sätta den kadrilj som inleder mästerskapet.
Hans Viebke: "Det är ett bra gäng som har potential att lyckas väl i Lausanne"
Årets Bruksprov hålls på Strömsholm i början på mars och nu är det klart vilka som blir testryttare. I år är det svenska ryttare som tar sig an uppdraget.
Ponnypappan Johan bestämde sig för att förstå sonen Filips hobby på riktigt. En häst köptes in och Johans väg mot fullfjädrad hoppryttare har börjat.
Ibland är det inte helt lätt att hänga med i svängarna när hästen bestämmer sig för vad som är ett potentiellt livsfarligt monster.
Den här hästen vet verkligen hur man njuter av söndagsmys. Kolla in det roliga klippet där människan äntligen har förstått var det är skönast att bli kliad!
En läsare har en häst som lätt får strålröta under den blöta årstiden. Hur hanterar man det och hur kan man förebygga problemet?
Ett av hästlivets största problem: Hur löser man fodring mitt på dagen? Jo, med hjälp av en höautomat från Dayfeed.
Världsettan Isabel Werth snuvades på segern i världscupens kür i Salzburg på söndagen. Tysklands Jessica von Bredow-Werdl vann dagens världscupkval.
Familjens ponny smet ur hagen och sprang iväg. Spåren efter honom slutade vid en isvak och familjen sörjer nu sin försvunna ponny.
Pappan till Sundsvalls tidning: "Fanns spår av frambenen i snön"
När Linnea Karlsson var liten såldes hennes ponny Grythöjdens Index, då sju år gammal. 14 år senare är han tillbaka hemma på gården i Småland.
Utmärkt läromästare till familjens barn: "Han har ett bra psyke"
Annelie Eriksson har sålt en häst. Hon delar med sig av tankar kring företagande, försäljning och när man med tur och hårt jobb lyckas få som man vill.
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!