Foto: Privat
Har du en blivande polishäst hemma i stallet? Då ska du kontakta polisrytteriet i Malmö, som nu söker flera fyrbenta kollegor.
Text: Linnea Lindahl
Emelie Andersson arbetar på Polisrytteriet region syd, som är beläget i Malmö.
– Vi söker trygga och kloka individer som är så korrekta i kroppen som möjligt. Gärna hästar som är av den något större modellen, över 165 centimeter i mankhöjd, säger hon.
Just nu letar de efter hästar i åldern sex till åtta år som är grundutbildade.
– För tillfället har vi flera yngre hästar i stallet och vi försöker ha ett jämnt flöde i åldersspannet, så att inte alla hästarna går i pension samtidigt, förklarar Emelie.
Behöver ha förtroende för ryttaren
Att polishästen är lugn och trygg innebär inte att den är trött eller ”avtrubbad”.
– Vi behöver hästar som har hög ridbarhet och som har stort förtroende för sin ryttare. Det är naturligt att hästarna tittar och reagerar på saker, vilket de också får göra. Men sedan måste de kunna lita på sin ryttare för att kunna återgå till arbetet omgående, säger Emelie.
Att vara polishäst innebär stor variation i vardagsarbetet.
– Det blir dressyr, hoppträning och uteritter men också miljöträning. Då övar vi på det vi kan stöta på i det polisiära arbetet. Vi patrullerar ute på gatorna och på sommaren kan det bli jobb under marknader, festivaler eller fotbollsmatcher.
”Viktigt att de trivs med rutinerna”
Polisrytteriet söker bara valacker i färgerna svart, brun eller fux. De vill gärna ha hästarna på prov i åtta veckor innan köp.
– Vi ska inte bedriva någon hästhandel, utan vi letar efter kollegor på lång sikt. Det är därför väldigt viktigt att vi ser att de trivs med rutinerna. De måste tycka att det är roligt att vara polishästar, annars kommer det inte att fungera i längden. Vi vill inte ha en häst som inte trivs. Den som säljer brukar också uppskatta prövotiden, så att den ser var hästen hamnar och hur det fungerar.
Läs mer och ta kontakt via annonsen nedan hos Hippson Market:
SVT har besökt tävlingarna i Laholm där både ryttare och arrangör gläder sig åt att vara på tävlingsplatsen – på ett säkert sätt med restriktioner.
Det hålls internationella tävlingar i fälttävlan vid Gärds ryttarförening i helgen. Katrin Norling med Fernando-Ukato var i fin form och vann.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Det är fölningstider och många hästägare går i väntans tider. Veterinär Caroline Linderholt Flod ger här värdefulla tips och råd inför nytillskottet.
Det är föltider och Annelie Eriksson berättar om en lyckad fölning som inträffade nyligen. En frisk och pigg liten hingst kom till världen.
Under fredagen började det brinna på familjen Bergåkras gård. Dagen efter berättar Sigrid Bergåkra om känslorna och vad som händer framöver.
I veckans tävling, som arrangeras i samarbete med Svenska Foder, kan du vinna en smaklig slickbalja med mineralfoder som placeras i hagen.
Denna ponnyn tycker nog att uppvisningen tar för lång tid samtidigt som hans matklocka har ringt. Nöden har ingen lag och man tar vad som erbjuds.
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Victoria Eylis och hennes barn fick en rejäl överraskning när de svängde inom lösdriften på väg till förskolan på torsdagsmorgonen.
Går du i avelstankar? Nu har Lövsta släppt sin digitala hingstvisning där 19 hingstar deltar. Bland annat bruksprovsvinnaren Enelzkey SR.
Nina Känsälä, Tinne Vilhelmson Silfvén och Jens Fredricson guidar
Elke Hartmann är etolog och forskare vid SLU. Hon har disputerat inom hästens sociala beteende och häst-människa-interaktioner.
Pratar du bebisspråk med din häst? Känns det lite skämmigt och genant? Forskning visar att hästar faktiskt lyssnar bättre på "pet-directed speech".
Läs om hästars reaktion på hur vi pratat till dem i Forskningskollen
I en timmes intervju berättar Lisen Bratt Fredricson om allt från uppväxten till hur Peder fångade hennes hjärta och hur hon hittar nya topphästar.
Lyssna på podden med Lisen: "Det handlar väldigt mycket om att du är tydlig"
Ett realistiskt spel där du kan tävla i fälttävlan och möta stjärnor som Ingrid Klimke och Michael Jung. FEI har skrivit under ett femårigt licensavtal.
Släpps i maj: "Kan förmedla kunskap om hästvälfärd och horsemanship"
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Den här lilla parveln fullkomligt äger hagen, vilket den gärna visar för sin fyrbenta kompis. Skruva upp volymen och se ponnyns charmiga påhitt.
Har du också trasslat ihop eltråden när du bygger hagar? Hanna Lundberg har hittat en smart lösning för att dra hagtråden enkelt på egen hand.
Det blir allt vanligare att föda upp hästar med "fel", men vägen till hållbara sporthästar behöver börja redan i tillverkningen av våra framtida hästar.
Willén: Så länge vi sätter hästar med defekter i avel skjuter vi oss själva i foten
Äntligen är årets andra nummer av Hippson här. Där besöker vi Hästak som producerar framtida hoppstjärnor, både två- och fyrbenta.
Massor av ridövningar, experttips och inspiration för ryttare och hästägare
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!