Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona vid EM i Rotterdam 2019. Nästa år hoppas han att ett europeiskt mästerskap blir av trots allt.
I våras meddelade FEI att man ställde in det europeiska mästerskapet i hoppning, dressyr, fälttävlan och paradressyr. Detta på grund av att OS flyttats fram ett år och mästerskapen därmed krockade. Nu vill det europeiska förbundet, EEF, se en ändring i planerna. Henrik Ankarcrona hoppas att EM kan bli av trots allt.
Text och foto: Linnea Lindahl
Tidigt i våras kom beskedet att OS i Tokyo flyttas fram ett år på grund av coronapandemin. De olympiska spelen kommer nu att arrangeras från den 23 juli till den 8 augusti 2021. Med anledning av detta meddelade det internationella ridsportförbundet, FEI, att man ställde in det europeiska mästerskapet i OS-grenarna hoppning, dressyr, paradressyr och fälttävlan på grund av att mästerskapen krockade.
”Många bitar som ska falla på plats”
Beslutet mötte kritik från flera håll. Nu har det europeiska ridsportförbundet, EEF, bett FEI att fatta ett nytt beslut i frågan. Henrik Ankarcrona, förbundskapten för det svenska hopplandslaget, sitter med i EEF:s arbetsgrupp för hoppning. Han är en av de som menar att det är viktigt att EM blir av nästa år.
– I EEF var vi tydliga med att vi behöver utröna alla möjligheter för att hitta en arrangör för att kunna genomföra mästerskapet.
FEI tog detta till sig och har nu bett EEF att titta närmare på aktuella aktörer för att kunna genomföra arrangemanget.
– Det finns många länder i Europa som inte blivit uttagna till OS eller som inte kan åka, så flera länder har just nu inget mästerskap alls nästa år. Det är därför viktigt att vi får till det här, säger Henrik Ankarcrona.
Samtidigt menar han att planeringen kan bli tuff.
– Det är många bitar som ska falla på plats. Man ska hitta en arrangör och få det att passa in i en redan späckad kalender utan att förstöra för någon annan arrangör. Vi har en nationshoppningsserie och en final till det i Barcelona, som vi värnar starkt om och som är viktig för sporten, säger han och tillägger:
– Dessutom som det ser ut just nu i kalendern, så vet vi ju inte ens om OS kommer att bli av, säger han.
Viktigt att kunna sätta upp ett mål
– Ryttare, deras team, hästägare och sponsorer – alla behöver de ett mål att jobba för. Många ryttare känner sig frustrerade av flera anledningar detta år. Man har inte samma tydliga mål att jobba mot och allt är mycket ovisst. Vi behöver ett tydligt mål, säger Ankarcrona.
Att hålla två mästerskap samma år hör inte till vanligheterna, men förbundskaptenen ser det inte som ett problem.
– Beroende på hur nära OS och EM ligger kan ju inte de bästa hästarna gå båda mästerskapen. Då kan det finnas vissa ryttare som har två hästar som är kapabla för uppgiften. Det kan också finnas andra ryttare som kanske inte hade fått chansen annars, men som nu kan skaffa sig ovärderliga erfarenheter för kommande mästerskap, säger han.
Nu är nästa steg att se över kalendern och komma fram till var och när ett eventuellt EM skulle kunna äga rum och vilken arrangör som kan tänkas ta på sig uppgiften.
– Man tittar på det nu och jobbar för att hitta en lösning på det här. Jag tror att någon gång ungefär tre veckor efter OS kan vara det bästa alternativet. Vi kan inte lägga det senare, för då krockar det med nationshoppningarna.
Det slutgiltiga beslutet angående mästerskapet fattas av FEI.
Tidigare på Hippson.se:
Inget ridsport-EM för OS-disciplinerna 2021
SvRF:s sportchef Andrea Barth menar att utbrottet av EHV-1 vid en tävlingsplats i Spanien är det största utbrottet av sjukdomen i Europa.
Barth: "Jag är ledsen att säga det men det kommer att bli många fataliteter"
Det blir ingen fälttävlan i Badminton i år. Tävlingen var tänkt att hållas utan publik men under måndagen meddelar arrangören att man ställer in.
Hippocrates Academy lovar att vara ridskolans bästa vän. Och flera ridskolor bekräftar att de faktiskt har järnkoll sedan de började med systemet.
Astrid har träffat hästen med stort H och nu har den flyttat in i stallet. Samtidigt har andra hästar, som den med de vackraste öronen, lämnat gården.
Britt Johansson har arbetat med sadelutprovning sedan 1979 och har gedigen erfarenhet och kunskap när det kommer till lädervård.
Favorit i repris – Britt ger tips och råd: ”Smörj ofta och lite”
Träna sitsen medan du borstar tänderna? Varför inte? Dressyrryttaren och B-tränaren Nina Bengtsson tipsar om bra övningar.
"En korrekt sits gör att hästen får så lite negativ balanspåverkan som möjligt"
Hästarna Molly och Gem väljer själva i vilken hage de ska gå. Om de nu ens känner för att gå i en hage... Duktiga på att hoppa är de i alla fall.
Idag (1/3) kan du köpa övningsboken Träna hästen i naturen med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
Konkreta råd respekterade ryttare, forskare och veterinärer.
Klipparbetet på Trolle Ljungby krävde två grönytemaskiner, men nu används bara en: Amazone Profihopper 1500 – en mångsidig, högpresterande åkgräsklippare.
Trädgårdsmästaren: "Maskinen ger gräsmattor av golfbanekvalitet"
Paulinda Fribergs topphäst Di Lapponia T fyllde 20 år i veckan. Det firade familjen med morötter, födelsedagssång och kramar. Se det söta klippet.
Kirsten Rie Truelsen och hennes två döttrar befinner sig på CES Valencia Spring Tour, där ett stort utbrott av viruset EHV-1 konstaterats.
En läsares stallkompis brukar stödfodra med lusern/hackad strå. Men hur mycket behövs och hur påverkar det hästens behov av att tugga?
Eva Dahlström: "Bra när man vill få in lite extra protein i foderstaten"
Douglas Lindelöw vann lördagens fyrstjärniga 1,50-hoppning i Vejer de la Frontera i Spanien. Den elvaårige valacken Casquo Blue är i toppform.
Se klippet: "Alla tycker det är väldigt skönt att vara i gång igen"
Få en avspänd och balanserad häst med arbete vid hand. Lotta Zimmermann leder dig genom övningar som ni kan göra från marken.
Sex övningar: Från att acceptera bettet till öppna och sluta
Idag (28/2) kan du köpa samlingsvolymen Dressyr med Hippson med 25 % rabatt i vår bokrea. Dessutom helt utan extra fraktkostnad.
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Evelina fortsätter att imponera med placeringar i Qatar. På lördagen blev hon bästa svensk och femma i Grand Prix med Winnetou de la Hamente Z.
Rejäla glädjeskutt i bröstet. Det fick Annelie efter fredagens spontana hälsningar från tidigare kunder. Sedan gick mockningen av bara farten.
Towe planerar en dag i ponnyns tecken för förskolekompisarna
I februari har det rapporterats om flera utbrott av EHV-1, både i utlandet och i Sverige. SVA uppmanar till ökat fokus på smittskydd.
Smitta med koppling till utbrottet i Valencia har konstaterats
Att få sin första ponny är för alla hästtokiga barn spännande tid. Men vad ska man tänka på för att det första ponnyköpet ska bli så bra som möjligt?
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!