Nyheter
Publicerad: 2016-01-10
Till vänster Annelie Eriksson och Maria Hagman Eriksson (bakgrund) under förbesiktningen. Till höger Annelie under loppet. FOTO: Privat och Anna Bensalah
Annelie klarare ökenloppet i Dubai – Maria stoppad på grund av graviditet
16 mil genom den arabiska öknen är tufft för en häst som knappt känt sand under hovarna förut. SM-vinnaren 2015, arabvalacken Shajfaklaan, och den svenska distansryttaren Annelie Eriksson från Bjursås i Dalarna genomförde i går den mycket prestigefyllda HH Sh. Mohammed Bin Rashid Al Maktoum Endurance Cup i Dubai.
Text: Eva Oskarsson
– Jag har ridit på många banor och har även ridit i öknen förut, men det här var verkligen en sjukt svår bana. Så jag är jättenöjd, säger Annelie Eriksson när Hippson når henne dagen efter tävlingen.
– Jag är både stel och öm i kroppen, jag har verkligen respekt för den här banan, skrattar hon.
Loppet reds genom fem slingor, med veterinärbesiktning och vila emellan. Två långa stigningar utmanade hästarna, liksom svårigheten med det mycket varierande sanddjupet och att hålla motivationen uppe.
Annelie Erikssons häst Shajfaklaan fick problem med pulsen i veterinärbesiktningen efter tredje slingan.
– Han var svårriden, lite stressad och det var svårt att få till en avslappnad ridning. Första gången hästarna ser öknen kan det bli så. Han drack inte ordentligt och förlorade vätska, men så kom han igen snabbt under vilan, säger hon och fortsätter:
– I den djupa sanden gäller mycket aktiv ridning, att hålla ihop hästarna, få upp framdelen och se till att de går i en lite högre form. Detta så att de kan andas ordentligt när de blir andfådda.
Vinsten stannade i familjen
Hela 227 hästar kom till start, men bara 81 fullföljde. 160-kilometersloppet genom öknen vanns av kronprinsen av Dubai, Hamdan bin Mohammed Al Maktoum. Hamdan vann för andra året i rad och var också den som tog hem distansrittens VM i Normandie 2014.
De nationella ryttarna från Förenade Arabemiraten är överlägsna i dessa sammanhang, även om de många gånger sitter på europeiska hästar eller på hästar som är tränade av européer. Segerhästen Ajayeb är från Frankrike och vann EM 2015 med en spansk ryttare.
Enda godkända hästen från Norden
Bara 5 av de 54 hästar som bjudits in och flugits till Förenade Arabemiraten var godkända i mål. Bland de nordiska hästarna var Annelies den enda som blev godkänd. Hon slutade på plats 74.
– Förutom all backträning vi har naturligt i Dalarna så har jag en galoppslinga i skogen jag kan träna på. Jag delar den med en travtränare och nu under hösten har vi fyllt på med mer sand och har harvat så fort det har varit risk för att frysa. Min häst var fantastisk med tanke på våra få möjligheter att träna i riktig sand, säger Annelie.
Gravid ryttare stoppad från att rida
Maria Hagman Eriksson, Sveriges andra representant i ökenloppet i Dubai, tvingades på plats i UAE att avstå från deltagande. Enligt FEI:s generella regler (artikel 140, 2) kan ground jury förbjuda en ryttare, vars hälsotillstånd man bedömer vara en risk, att rida. Maria väntar tvillingar i april.
Maria Hagman Eriksson valde att låta sin häst starta med en annan sedan tidigare nominerad ryttare från UAE. Men ekipaget bröt redan efter några kilometer, eftersom den nya ryttaren inte klarade av att kontrollera hästen i det stora startfältet.
VM i december på samma bana
I mitten av december kommer VM i distansritt att ridas på samma bana i Dubai. Då hoppas Sveriges landslagsledare Anneli Ohlén, som också var på plats, att vi kan skicka fler ryttare.
– Det är ju en tid kvar. Om vi får fler inbjudningar under året så att vi får mer träning på den här typen av banor, kan vi nog både skicka ett lag och göra bra och godkända resultat, menar hon.
Annelie Eriksson fyller i:
– Jag känner mig sjukt taggad och vet precis hur jag ska lägga upp träningen nu.
Den svåra banan och träningsvärken har med andra ord inte lyckats skrämma ryttaren.
FOTNOT: I Hippson nummer 1 2016, som kommer i februari, berättar Annelie Eriksson hur hon uthållighetstränar sina hästar. Missa inte det!
Packlådor. De ryttare som bjöds in till tävlingen fick flyg, uppehälle och hyrbil i Dubai under vistelsen betalt av arrangören. Ett 50-tal hästar flögs tillsammans in från Liége i Belgien. Maxvikt för packningen var 150 kilo. FOTO: Privat
TRÄNINGSRUNDA. De influgna hästarna hölls i speciella karantänstall under vistelsen i Dubai, i tio dagar innan tävlingen. De hade en egen träningsslinga i öknen att rida som bara tillhörde de utländska hästarna. Först efter tävlingens förbesiktning dagen innan flyttade de in i tävlingsstallet. FOTO: Privat
SVENSKARNA. Annelie och Maria tränar i öknen inför loppet.
LOPPET. På sina håll var sanden rejält djup. FOTO: Anna Bensalah
VÄGVISARE. Kartan genom öknen. FOTO: Privat
TÄVLINGSOMRÅDET. På plats finns alla faciliteter. FOTO: Privat
taggar
Liknande webbartiklar
- Svenska ryttare till kontroversiellt Dubai
- Bildspel: Distans-SM 2015 – bakom kulisserna
- Håll koll på hästens rörelser
- Annelie Eriksson rider för Musikhjälpen
- Konditionstips från ett riktigt proffs
- Distans-Maria om VM, shejker och kristallkronor
- Morgondagens stjärnor
- VM-ryttarna om valet: ”Viktigt med skola, vård och ungdomar”
- Distansstjärnan: Så tränar du för ökad hållbarhet
- Halvvägs?
relaterade artiklar

Utsattes för psykisk terror på arbetsplatsen
Flera tidigare anställda hos samma arbetsgivare vittnar om en arbetsmiljö där utskällningarna duggade tätt. De berättar för att hjälpa andra.

All In gjorde årets första start
Peder Fredricson har haft en lyckad helg på HFRK. All In fick inleda tävlingssäsongen med att enkelt ta sig runt en bana med 1,30-hinder.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Öva rakriktning med Sissela Smith
Övningarna hjälper hästen att hitta rätt utan att du som ryttare behöver göra så mycket. Hästen får tänka till och dessutom tränar ni balansen.
"Fastnar du i samma saker varje dag kommer hästen tappa motivationen"

”Finns inga dumma hästar – bara förvirrade”
Elke Hartmann berättar om positiv förstärkning, som skapar stor motivation hos hästarna. Men också att negativ förstärkning inte är någonting dåligt per se.

När man verkligen kliar på det rätta stället
När matte Erika Odenhjälm kliar sin ardenner Goliat på det rätta stället så kan det vara så skönt att man till och med börjar dregla.
Se klippet: "Så roliga, påhittiga och väldigt okomplicerade"

Veterinärbrist – jourverksamhet stänger
Jourverksamheten för både hästar och nötkreatur tvingas stänga i norra Bohuslän. Detta på grund av bristen på veterinärer.
Kan inte bemanna verksamheten – Lyssna på radioinslaget från P4 Väst

Ytterligare topplacering för von Eckermann
Henrik von Eckermann gjorde ännu en topprestation i Bordeaux. Denna gång med Iliana när de tog en pallplats i femstjärnig Grand Prix.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Häst avliden i samband med trafikolycka
En ryttare till häst blev påkörd av en personbil på lördagskvällen. Hästen klarade sig inte, enligt räddningstjänsten i Varberg.

Ett positivt besked efter Marcos skada
Sara Ekmans Marco har stått i hängmatta i sex veckor efter en skada och ännu är det en bit kvar i läkningsprocessen. Men nu går det framåt.

Hageby RK får skyddsglas i stallet
Ridklubben har vid flera tillfällen varit utsatta för skadegörelse. Ridskolechefen ser ingen enkel lösning men håller humöret uppe.

»Måste tänka mer på hästen än på sig själv«
Hur får vi fram högpresterande hästar som samtidigt är hållbara? Det resonerar veterinärprofessor Ingvar Fredricson kring. Han vill se fler unga hästar i grupp.
Hästarna gått uppemot två mil per dag och använder hela hagens yta

Henrik von Eckermann trea i Bordeaux
Världscupen blev en riktig rysare med 17 ekipage till omhoppning. Henrik presterade åter på topp men segern gick till Marlon Modolo Zanotelli.

Världens största sjöhäst äter näckrosor
Visst är det skönt att bada och samtidigt lyxa till det med något gott att äta? Den här hästen instämmer och verkar väldigt nöjd med livet.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Tysk uppfödare slog hästar med skyffel
En uppfödare i Warendorf utreds för djurplågeri och 15 hästar har räddats. Filmer visar hur mannen slår hästar med skyffel och högaffel.

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!