Camilla Johansson och Olle Bystedt talade hos Helsingborgs fältrittklubb.
I helgen anordnade Skånes ridsportförbund och Helsingborgs fältrittklubb en clinic på temat "Respekt för häst och människa". Camilla Johansson från Skåneidrotten talade om vikten av att säga ifrån när något inte känns rätt och Olle Bystedt, pensionerad polis, talade om vad man kan göra om brott sker.
Text och foto: Frida Bank
Att det begås övergrepp inom idrotten har synliggjorts i media vid flera tillfällen. Under året har Svenska Ridsportförbundet arbetat med frågan på olika sätt, bland annat har funktionen medlemsombudsman inrättats. I Skåne pågår satsningen "Respekt" som helgens clinic var en del av.
Att visa respekt för sina medmänniskor kan vara så enkelt som att se dina stallkompisar i ögonen och hälsa. Det var precis så publiken på Helsingborgs fältrittklubb fick börja dagen, på uppmaning av Camilla Johansson. Camilla var inbjuden till clinicen för att tala om respekt och självvärde. Att säga ifrån när något inte står rätt till är viktigt både för att hästar och människor ska må bra, men också för dig själv. Att gå runt med en klump i magen och inte lyssna på dina egna värderingar kommer att få dig att må dåligt på sikt, menar hon.
– För att kunna visa andra respekt är det viktigt att man först respekterar sig själv.
Lättare sagt än gjort
Att våga säga ifrån är ibland lättare sagt än gjort. Alla har olika personligheter och man har med sig olika förutsättningar och erfarenheter i bagaget, som gör att vi reagerar på skilda sätt.
– I kompisgänget kan det uppstå grupptryck och man kan vara rädd för att bli utstött. Det kan skapas en viss jargong som gör att man bara följer med i det som händer.
Det är också skillnad på om du behöver säga ifrån till en person du knappt känner eller till en nära vän eller familjemedlem.
– Kanske vill du inte bråka eller ställa till med en scen och förblir tyst i stället.
Viktigt att älska sig själv
Camilla berättar om egna erfarenheter, som när hon för flera år sedan såg hur en tränare sparkade till en häst men inte sa ifrån. Det ångrar hon i dag.
– Det är inte alltid så enkelt att säga ifrån, men det går att träna på (se Camillas tips nedan).
Styrkan att stå upp för dina egna värderingar hittar du hos dig själv.
– Jag är bäst ... på att vara jag. Det viktigaste är att du blir älskad av dig själv. Ingen annan vet hur du tänker eller känner. Det gäller att förlika sig med sig själv, att hitta sig själv. Ska du leva tills du blir 80 eller 90 år, då gäller det att du gillar dig själv och personen du är, säger hon och fortsätter:
– Folk som inte tycker om dig för den du är, som säger att du är si eller så, låt inte det påverka. Du behöver inte vara med dem.
Stallet ingen skyddad plats
Olle Bystedt är pensionerad polis och vice ordförande i Hallands ridsportförbund. Hans gick igenom hur lagen och straffskalan ser ut gällande bland annat sexuella trakasserier, ofredande, förtal och kränkande fotografering. Ett högaktuellt ämne, inte minst efter den gångna veckans #metoo-upprop i sociala medier, där framför allt tjejer och kvinnor har delat med sig av berättelser om sexuella trakasserier. Som vi tyvärr vet är stallet inte en skyddad plats.
– Ett tips är att läsa mer på Lagen.nu. Där finns gällande lagstiftning, kommentarer och rättsfall, berättar Olle.
Lyssna på sunt förnuft
Han lyfte också frågan om envarsgripande, att vem som helst får gripa någon om det pågår ett brott som har fängelse i straffskalan.
– Det är många som inte tror att man som privatperson får gripa någon, men du får ta tag och hålla fast en person tills polisen kommer. Du får använda försvarligt våld enligt proportionalitetsprincipen. Det kan vara svårt att veta var gränsen går, men med sunt förnuft kommer du långt.
– Om det uppstår en situation du känner att du inte klarar av är det bästa du kan göra att ta fram telefonen och filma. Då dokumenterar du tid, plats och vad som händer.
Under dagen deltog också Henrik Ankarcrona och Carl Hedin i clinicen. Referat kommer inom kort.
SvRF om "Våga säga ifrån" och medlemsombudsmannen
Om SvRF:s verktyg "Trygg i stallet"
Till Lagen.nu
De flesta föräldrar kan säkert relatera till småbarnsåren då barnen springer runt och utforskar, medans mamman försöker hålla uppsikt.
Fölet leker gärna medans mamman försöker hålla koll – se det söta klippet
För bara tio år sedan var den nordsvenska brukshästen utrotningshotad. Men de senaste åren har intresset för rasen ökat.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Annelie Eriksson fölvakar och har firat att en av unghästarna fyllt två år. Det går framåt med stallbygget och flera hästar har fått åka hem efter sin rehabilitering.
På grund av den senaste tidens utbrott av EHV-1 går SvRF nu ut med utökade försiktighetsåtgärder i samband med att tävlingarna drar i gång igen.
Noggranna rutiner gällande tempkurvor innan ankomst till tävlingsplats
En av Annika Axelssons hästar blev sjuk i EHV-1 vid Sunshine Tour. Hon skrev ett öppet brev till FEI och gav sin syn på hanteringen av situationen.
Tävlingsarrangören svarar på kritiken med eget brev – läs det här
Benbrott hos häst är något som många hästägare fruktar. Skadan varierar och kan innebära en dödsdom, men i vissa fall kan det gå att rädda hästen.
Utanför Helsingborg finns en fin hästgård med sex boxar, egen ridbana och renoverat boningshus. Här bor man med öppna fält som granne.
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Objektiv analys av hästens rörelser kan användas för att svara på många frågor relaterade till hästens hälsa. Forskare vid SLU har undersökt mer.
Datoralgoritm beräknar hästens gångarter utifrån mankens och korsets rörelse
Casall är en av världens mest framgångsrika hästar genom tiderna. Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson tog han mängder med placeringar.
I dag fyller hingsten 22 år – se klippet från avtackningen i Göteborg
Louise Etzner Jakobsson prisades vid Parasportgalan under måndagskvällen. Galan fyller fem år, vilket firades med en digital jubileumssändning.
Paulinda Fribergs pensionerade mästerskapshäst Di Lapponia T var dräktig och skulle ha fölat under våren. Istället förlorade Paulinda både sto och föl.
Fick fång: "Känns tråkigt att denna saga skulle sluta med så mycket smärta"
Försäkringsbolagen dömer inte ut hästar – det gör veterinären. Men de hanterar alla ärenden som rör ohälsa hos häst och det brister i hästkunnandet.
"Vi har alla ett ansvar att hjälpas åt att lära ut god hästhållning"
Slutan är en nyttig rörelse som kan utföras på en mängd olika sätt. Peter Härnstam bjuder på en variant som kan ge rörelsen bättre kvalitet.
Veckans ridövning: "Ändra tempo, tvärning och hur brant du rider slutan"
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
I ett inlägg på Instagram meddelar Paulinda Friberg att hennes mångåriga tävlingshäst Di Lapponia T har fått somna in, 20 år gammal.
Den charmiga ponnyn Akilles, 76 centimeter i mankhöjd, tar hjälp av två bommar och visar att han minsann har koll på var han sätter hovarna.
Ridskolan i Ockelbo vill ge de äldre i kommunen möjlighet att må bra tillsammans med hästar. Därför vill de starta ett hästdagis för pensionärer.
Blackie skulle vara tioåriga Antons ridponny. Men ett veterinärintyg, som familjen fick se först efter köpet, visade att Blackie inte håller för det.
Fick ponnyn över sig: "Anton har fortfarande ont trots att det gått ett halvår"
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!